Wysiewanie kaktusów cz.1
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów
to ciekawy sposób jak się sieje mniejsze porcje
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A jak z glonami?kosmo pisze:Żwirek dla kota musi być niezbrylający, w tesco taki mają. Posiada on idealną granulację, oraz chłonie wodę.
I przy okazji jeszcze jedno pytanie do fachmenów: jak długo można przechowywac roztwór Previcuru, zanim przestanie być zdatny do użytku?
A można stosować topsin do zaprawiania nasion kaktusów ? Mam go sporo bo mi zostało z zeszłego roku więc chciałam go wykorzystać
- kosmo
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2010, o 23:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z glonami jakoś nigdy nie miałem problemów, nie mam pojęcia dlaczego...onectica pisze:A jak z glonami?kosmo pisze:Żwirek dla kota musi być niezbrylający, w tesco taki mają. Posiada on idealną granulację, oraz chłonie wodę.
I przy okazji jeszcze jedno pytanie do fachmenów: jak długo można przechowywac roztwór Previcuru, zanim przestanie być zdatny do użytku?
Fachmenem na pewno nie jestem, ale wydaje mi się, że powinno być napisane na opakowaniu, ja bym ta datę spokojnie jeszcze o rok przedłużył, szczególnie gdy przechowywany w chłodzie.
edit: teraz doszło do mnie, że chodzi o roztwór. Najlepiej użyć go od razu, nie przechowywać.
????????????????????????????????????????????????????????????
Oto moje wysiane kaktusiki :
Wiem, wiem ... podłoże jest nieodpowiednie ale niestety zorientowałam się dopiero po wysiewie Profilaktycznie spsikałam je topsinem i mam nadzieję że chociaż kilka przetrwa Kolejna porcja będzie już wysiana do żwirku Niestety nie wykiełkowało ich zbyt dużo .. Nie wiem czy to wina nasion czy może jeszcze jest czas ..
Wiem, wiem ... podłoże jest nieodpowiednie ale niestety zorientowałam się dopiero po wysiewie Profilaktycznie spsikałam je topsinem i mam nadzieję że chociaż kilka przetrwa Kolejna porcja będzie już wysiana do żwirku Niestety nie wykiełkowało ich zbyt dużo .. Nie wiem czy to wina nasion czy może jeszcze jest czas ..
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałem nie dawno kaktusy do piasku z ziemią i na razie wykiełkowało mi 6 siewek.
- peter86
- 500p
nasiona kiełkują różnie od 7 dni do kilku tyg. czasem po roku coś Ci może skiełkować.Maja100 pisze:Oto moje wysiane kaktusiki :
.
ziemia kompletnie się nie nadaje - jest na bazie kompostu do takiej się nie powinno siać.
nasiona były zaprawione przed wysiewem zaprawą nasienną T??
Pozdrawiam Grzesiek
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Ja tam się w żadne zaprawy nie bawię i też wsjo kliełkuje. W ogóle nasiona Lithopsów są raczej długowieczne, kiedyś siałem nasiona 4 czy 5-letnie i sporo wzeszło. Acz może też zależy wszystko od ich przechowywania. Natomiast i w takim substracie można powalczyć z siewkami (ja pierwszy wysiew kaktusów tez do czarnoziemu zrobiłem i te siewki, których kotki nie zmasakrowały, żyją dalej), ale cały czas miej ten topsin pod ręką to raz. A dwa, że moim zdaniem ten substrat jest zdecydowanie na mokry. Wystarczy lekko wilgotny, nie mokry, także bardziej spryskiwanie, niż podlewanie. Przy takim substracie i mokrej czarnej ziemii gnicie korzonków i padanie siewek to prawie gwarantowane :]
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2013, o 16:42
Witam wszystkich
Mam jedno dość wązne pytanie ?
Co sie dzieje z moimi siewkami ?
Robia sie czerwone ;(
sa na parapecie dobrze nasłonecznionym wody chyba niemaja az tak duzo maja na dole gruby zwirek (drenaż )
byly zaprawione wiec jaki powód ? Podłoze to mieszanka torfu,zwiru grubego cienkiego i piachu
fotka : http://img443.imageshack.us/img443/1121/dsc0107hy.jpg
-- 7 mar 2013, o 11:16 --
Siewki maja jakieś 4 dni
Mam jedno dość wązne pytanie ?
Co sie dzieje z moimi siewkami ?
Robia sie czerwone ;(
sa na parapecie dobrze nasłonecznionym wody chyba niemaja az tak duzo maja na dole gruby zwirek (drenaż )
byly zaprawione wiec jaki powód ? Podłoze to mieszanka torfu,zwiru grubego cienkiego i piachu
fotka : http://img443.imageshack.us/img443/1121/dsc0107hy.jpg
-- 7 mar 2013, o 11:16 --
Siewki maja jakieś 4 dni
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Nic niedobrego się nie dzieje. To naturalny zdrowy objaw przyjmowania pierwszych porządnych promieni słoneczka.
Nasionek nie zaprawiałam ale porządnie spryskałam siewki jak tylko wykiełkowały .. może chociaż kilka przeżyjepeter86 pisze:nasiona kiełkują różnie od 7 dni do kilku tyg. czasem po roku coś Ci może skiełkować.Maja100 pisze:Oto moje wysiane kaktusiki :
.
ziemia kompletnie się nie nadaje - jest na bazie kompostu do takiej się nie powinno siać.
nasiona były zaprawione przed wysiewem zaprawą nasienną T??
- peter86
- 500p
możesz je delikatnie przepikować. pamiętaj że podłoże musi być żyzne i przepuszczalne. ale nie sam piach maks 20 % piasku więcej żwirku jak coś
Pozdrawiam Grzesiek
Przymierzam się do swoich pierwszych wysiewów. Nasiona mam zamówione z kilku źródeł. Część już doszła i oczekuję na kolejne. Mam pytanie jak przechowywać nasiona by było to dla nich optymalne i bez uszczerbku na przyszłej zdolności do kiełkowania. Chodzi mi głównie o temperaturę. Pokojowe warunki będą ok?