Heliotrop Cz.1
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
Może są dwa rodzaje heliotropów, hm...u mnie na pewno jest napisane w marcu, dla pewności sprawdziłam.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a jakiej firmy te niby wysiewane w marcu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie siejcie paniki! Właściwy termin wysiewu przypada w naszych warunkach na okres od lutego do końca kwietnia. Heliotropy wysiane w lutym bez doświetlania rosną bardzo powoli więc najlepiej wysiewać je w marcu. Te wysiane w kwietniu też urosną choć zakwitną troszeczkę później niż z siewu marcowego. Połowa marca to świetny termin tylko wszystkich kusi by siać jak najwcześniej. Warto w przypadku heliotropów nie spieszyć się za bardzo. Na opakowaniu W. Legutko podany termin to II-III a na opakowaniu Vilmorin III-IV (V!).
- amster
- 500p
łapki na myszę już nastawione, jutro zakupię nowe nasiona i wysieję ponownie. normalnie mam deprechę cały dzień przez te zniszczenia.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
No to Przemek mnie uspokoiłeś, bo się właśnie zastanawiałam, czy warto je jeszcze wysiewać. Nasiona zapodziałam a miałam wysiać z dwa tygodnie temu. No ale już znalezione i pójdą w niedługim czasie do ziemi 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
firma Top decor Floroland. Heliotrop peruwiański odmiana Marine ale widze, że nie tylko na moim opakowaniu marzec więc badzmy dobrej myśliamster pisze:a jakiej firmy te niby wysiewane w marcu?

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- amster
- 500p
wysiane z Top Decor i Legutko. Zobaczymy tym razem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2013, o 15:28
Zgadzam się w 100%,. Dla porównania wstawiam zdjęcia heliotropów sianych z tej samej paczki w dwóch terminach:przemek1136 pisze:Nie siejcie paniki! Właściwy termin wysiewu przypada w naszych warunkach na okres od lutego do końca kwietnia. Heliotropy wysiane w lutym bez doświetlania rosną bardzo powoli więc najlepiej wysiewać je w marcu. Te wysiane w kwietniu też urosną choć zakwitną troszeczkę później niż z siewu marcowego. Połowa marca to świetny termin tylko wszystkich kusi by siać jak najwcześniej. Warto w przypadku heliotropów nie spieszyć się za bardzo. Na opakowaniu W. Legutko podany termin to II-III a na opakowaniu Vilmorin III-IV (V!).
siew z 27-01-2013

i siew z 26-02-2013

Jak widać z późniejszego siewu są mocniejsze i dopiero teraz gdy wyszło trochę słoneczka te ze stycznia ruszyły.
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? "
Douglas Adams
Douglas Adams
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Siałam heliotrop 18 lutego. Najpierw podkiełkowany był na mokrym waciku kosmetycznym. Wzeszedł bardzo ładnie - no może nie 100% ale 80 to na pewno
. Przedwczoraj został popikowany - wsadzałam po 2 lub 3 siewki do komórki paletki. Mam 18 szt. kubeczków. Posiałam całą torebkę nasionek, bo mówiliście, że kiepsko wschodzi, a tu taka klęska urodzaju. Wygąda tak:

-
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
-
Ten "biały żwirek" to perlit. Jest bardzo lekki i ładnie utrzymuje wilgoć no i jest sterylny (czytaj nie ma w nim zarodników grzybów).
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Dzięki, może powinnam to zastosować, bo torf bardzo szybko wysycha..
Muszę jakoś przechować sadzonki w czasie 10-dniowego wyjazdu w kwietniu, boję się, że padną a pogoda raczej nie pozwoli na przedwczesne wysadzenie do gruntu...

Muszę jakoś przechować sadzonki w czasie 10-dniowego wyjazdu w kwietniu, boję się, że padną a pogoda raczej nie pozwoli na przedwczesne wysadzenie do gruntu...

Witam
moje heliotropki mają już drugą parę liści właściwych. Mam je pierwszy raz i za bardzo nie wiem co teraz zrobić. Jestem początkującą ogrodniczką
. Są trochę powyciągane, jeszcze nie popikowane ale we wspólnej doniczce mają dosyć dużo miejsca. I co dalej? Porozsadzać? Wsadzić do ziemi aż po liścienie? Pouszczykiwać wierzchołki? Zielona jestem jak te moje siewki 

Dorota
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Przesadź każdą sadzonkę do osobnej doniczki_dorota_ pisze:Witammoje heliotropki mają już drugą parę liści właściwych. Mam je pierwszy raz i za bardzo nie wiem co teraz zrobić. Jestem początkującą ogrodniczką
. Są trochę powyciągane, jeszcze nie popikowane ale we wspólnej doniczce mają dosyć dużo miejsca. I co dalej? Porozsadzać? Wsadzić do ziemi aż po liścienie? Pouszczykiwać wierzchołki? Zielona jestem jak te moje siewki
i uszczyknij pierwszą parę liści
dla lepszego rozkrzewiania si.