Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Witam,
-postaram się odpowiedzieć na problemy z ostatnich trzech zapytań:

Kasandra262-
to ,ze żółknie/usycha pęd to proces naturalny.Być może uschnie w całości.
Natomiast liście w złej kondycji świadczą o awarii w podłożu. I trzeba szybko myśleć o nowym podłożu i przesadzaniu.
Storczyk prawdopodobnie nie jest już w stanie pobierać składników pokarmowych /przesuszony? może okaz do odmłodzenia?
awaria korzeni.../.
W inny sposób niż przesadzenie , nie poprawisz jego kondycji.
mała uwaga
proszę usunąć wpis do stopki - stopkę masz nieregulaminową; nie może być ona reklamą bloga.Ani też nie słuzy do podawanie namiaru kontaktowego

zywik ,
raczej się trzeba martwić ,bo:
-albo masz szkodniki Szkodniki możesz łatwo rozpoznać/lupą!/ jak są, zastosować preparat chemiczny.
-albo storczyk sygnalizuje kłopoty z transpiracją .To też kwestia podłoża /rozłożone? zbite?zasolone?przelane?/
- krople trzeba umyć ,zdezynfekować,osuszyć .Gdy są uszkodzenia tkanki pod nimi...trzeba zabezpieczyć przed rozwojem
grzybków - np.po pudrować cynamonem.

Łukaszu,
No cóż..przesadziłeś storczyka... więc, możesz się spodziewać reakcji po stresowej.Nie ta pora na przesadzanie.
Stare liście i psb będą szybciej kończyły swój żywot.
Jeżeli masowo zaczną brązowieć konieczne stanie się zastosowanie śr.p/grzybicznego.
Ale też mogą wskazywać na przenawożenie ;szczególnie, gdy spowolniona jest obecnie wegetacja..
Podłoże w Cymbidium nie musi się Tobie podobać :lol:
Charakter podłoża to jednak bardziej ziemne :D nawet z dodatkiem gliny bywa..Ale w luźniejszym też sobie radę daje... jak musi .
To jest kwestia wyczucia podlewania. bo ..jednak .mięsiste korzenie muszą zachowywać jędrność z nasączenia.
Myślę,ze o wymaganiach tych storczyków dobrze sobie już poczytałeś przed zmianami podłoża.

Powiem dodatkowo tak:
W tych sygnalizowanych przypadkach , niestety... pytając nie ułatwiacie odpowiedzi.
Bo rozmawiamy o skutkach !
Bez szczegółów o Waszej uprawie, trudno zgadywać więcej :co miało zasadniczy wpływ na wystąpienie tych problemów.
-potrzebne to dla Was ! ...by nie popełniać podobnych błędów w przyszłości, a... w porę samemu móc rozpoznać przyczynę niedomagań.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No cóż..przesadziłeś storczyka... więc, możesz się spodziewać reakcji po stresowej.Nie ta pora na przesadzanie.
Przesadziłem wczoraj.
A objawy tak szybko by nie wystąpiły- Brązowienie końcówek liści jest zaobserwowane od dłuższego czasu. Spryskałem już wcześniej te liście Topsinem. Te brązowe obszary występują tylko na młodych psb.- świeżo wyrośniętych.
Storczyk stoi przy kaloryferze, dlatego wspomniałem o tym.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Łukaszu,
No tak...racja, ze przesadzając wczoraj nie może to być to reakcja po stresową.
Więc . ocenę "po stresową" wycofuję, bo takiej głupotki nie można powielać.
Choć reakcja po stresowa .... zapewne wystąpi niebawem.

Eh...głowę jednak bym dała za to, ze tej informacji nie było :roll:
No...chyba ...że mnie dopadła pomroczność jasna w tej nocnej porze.gdy odpisywałam. :;230 .
Rzadkie to przypadki, ale być może się zdarzają.

A w sprawie kaloryfera...może mieć wpływ wyższa temperatura.
albowiem...
..Obszar pochodzenia cymbidiów to podnóża Himalajów, co oznacza, że są przystosowane do chłodnych warunków uprawy.
z arkusza uprawy-zakładka po prawej T U T A J
dodatkowo....oprócz temperatury są bardzo ważne inne parametry; to wilgotność powietrza i poziomy światła.
Jak coś z tego nie zagra....to występują kłopoty.

Niestety, w swojej prezentacji też nic nie piszesz jak było uprawiane to cymbidium od chwili zakupu tj.od lutego 2012.
Sądzę ,ze w tym pełnym roku z wegetacją nie uwzględniłeś wszystkich koniecznych manewrów uprawowych .Tak. aby dopasować je do każdej fazy rozwoju storczyka.

JOVANKA
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Wpis o czasie przesadzenia był już wcześniej :)
A co do warunków to:
Do jesieni był na balkonie, później wypuścił przyrosty-trafił do mieszkania.
Przez zimę był w mieszkaniu, podlewany rzadziej(ale podłoże wolno schło- prawie w ogóle (dlatego też przesadziłem)). Jednak temp. była dość wysoka- jak to w mieszkaniu.

może coś zawaliłem z podlewaniem+wysoka temp.= problemy.

Jak do tej pory nie było problemów, świetne przyrosty itd. Pewnie pobyt w mieszkaniu zaszkodził.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
VistaManiak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2013, o 06:06

Post »

Witam.

Wczoraj kupiłem mego storczyka.

Dzisiaj pojawiły się objawy (prawdopodobnie) infekcji jakiegoś grzyba.
Chodzi o to że są czarne plamy jakby w liściach. Niektóre są idealnie okrągłe.
I zacząłem się poważnie martwic o mego falka :(.
Na zdjęciach ich nie widac.
A te plamy najlepiej zobaczyc gdy się podświetli liscie.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam Sebastianie,
Na zdjęciach nic nie widać... a różnorodność tkanki w liściach bywa zróżnicowana i nie musi być jednorodna.
Mogą to być większe i mniejsze skupiska innej pigmentacji/chlorofil/.
Ale bez zdjęcia objawów ...niewiele więcej można powiedzieć.

JOVANKA
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jovanka, dzięki za szybką odpowiedź. Już zastosowałem się do Twoich zaleceń :wink:
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
VistaManiak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2013, o 06:06

Post »

Witam ponownie, jednak udało mi się zrobic zdjęcie.
Oto ono:

Obrazek
weroniczka786
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2013, o 12:32

Post »

Witam wszystkich:) na forum jestem nowa ale mam nadzieje ze zadomowie sie na dluzej:P Pisze do was bo mam ogromny problem z moim nowym storczykiem juz nie wiem co mam z nim robic od jakiegos czasu zółkna i odpadaja mu liscie z gory dolacze zdjecia by bylo to bardziej wizualne. Gdy odpadl pierszy lisc zauwazylam w srodku trzona jakby mokre bloto. posypala cynamonem na wszelki wypadek ale zauwazylam ze juz drugi lisc robi sie zolty i srodek trzona jest czarnawy z bialym nalotem . Sprawdzilam korzenie nic sie z nimi nie dzie zrdowiutkie jak rydz ladne miesiste zero plesni i robactwa. Pomozcie da sie go uratowac ? to naprawde sliczny okaz. Obrazek

http://imageshack.us/v_images.php tu sa wszystkie zdjecia mam nadzieje ze idzie je obejzec
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Niestety pod wskazanym linkiem nie otwieraja mi się żadne zdjecia. Piszesz, ze problem jest z trzonem, więc zrób zdjęcie bo korzenie nic nie mówią. Prawdopodobnie stożek wzrostu gnije, możliwe, że został zalany i liście odpadają, miałam podobny przypadek. Niestety nic z tym nie zrobisz. Możesz potraktować trzon czymś przeciwgrzybowym ale sam cynamon na pewno nie pomoże. Cynamon stosuje się na zdrowa tkankę profilaktycznie, aby nie doszło do infekcji, natomiast u Ciebie infekcja już jest i postępuje, sam cynamon jej nie zatrzyma.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
weroniczka786
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2013, o 12:32

Post »

dodaje zdjecia Obrazek
Obrazek

-- 6 mar 2013, o 23:13 --

Obrazek

czyli mowisz ze nic juz z niego nie bedzie?:(
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raczej nie rokuje dobrze :/ odizoluj go bo nie wiadomo czy stożek wzrostu gnije z zalania czy to jakiś wirus. Możesz go dalej uprawiac i liczyc na to, ze wypuści basal keiki co jest częste, kiedy roślina nie czuje się na siłach by długo pożyć :)

Pozdrawiam Ania!
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Wreszcie dobrałam się do mojego storczyka. I tak przypuszczałaś Dufin, jego stan nie jest dobry. Korzeni zielonych nie ma w ogóle. Czy w takim wypadku jest sens obcinać to, co zostało, zasypać je cynamonem, a te powietrzne spróbować wsadzić w większą donicę? Czy jest już nie do uratowania?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm.. ciężko mi atkaxxx coś doradzać, bo sama podobnego przypadku nie miałam :( Raczej suche czy tez zgnite korzenie i tak nie spełniają już swojej funkcji, więc albo obetniesz je i będziesz storczyka reanimowała w keramzycie lyb w kamieniach aby wypuścił nowy system korzeniowy, albo zdecydujesz się wsadzić korzenie powietrzne w podloże, tylko nie zawsze przyjmują one funkcję tych korzeni w podłożu i może być tak, że zmarnieją Ci jeszcze te powietrzne :/ Poczekaj chwilę, może ktoś kto miał podobny problem będzie mógł Ci lepiej doradzić..

Do tej pory storczyk i tak żył głównie Dzięki tym korzeniom powietrznym, więc powinien dac radę jeśli zdecydujesz się go reanimować. Wpisz w wyszukiwarce hasło "reanimacja" i poczytaj :) Natomiast gdybyś chciała przykryć korzenie powietrzne podłożem, pamiętaj o malutkiej doniczce, bo jeśli wybierzesz większą, podłoża będzie za dużo w stosunku do korzeni i nie będzie dobrze przesychało a skutek będzie taki, że znowu zaczną gnić.. Powinnaś zatem na 1/3 doniczki zrobić drenaż z keramzytu, styropianu albo pumeksu ogrodniczego a resztę uzupełnić luźnym grubym podłożem :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p
Od: 6 mar 2013, o 19:26

Post »

Dorzucam mój problem - kilka moich storczyków zaczęło się dziwnie zachowywać: liście żółkną u nasady i odpadają jakby je ktoś nożem uciął. Trzon rośliny (nie wiem czy dobrze to nazywam) jest czarny.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

korzenie są chyba w porządku - zielone jak widać. Nie bardzo wiem co z tym robić, ale straciłam już ok. 10 storczyków i mam pietra co będzie z resztą. Nie robię im prysznica, jeśli woda przy podlewaniu dostanie się do stożka wzrostu to ją od razu wycieram ;-( Wydaje mi się że przytaszczyłam to dziadostwo razem z nowym falkiem kilka miesięcy temu - skusiłam się na piękne duże kwiaty, a zlekceważyłam resztę. Jeśli ktoś z Was ma pomysł co to może być będę wdzięczna za wskazówki
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”