Truskawkki cz.2
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.2
Witam
Można już sadzić truskawki. Zamówiłam sadzonki frigo i jutro mają przyjść. u nas w lubuskim jest już wiosennie tylko w nocy potrafi przymrozić .
Można już sadzić truskawki. Zamówiłam sadzonki frigo i jutro mają przyjść. u nas w lubuskim jest już wiosennie tylko w nocy potrafi przymrozić .
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to zależy do ilu przymrozi, nie wiem jaka dokladnie jest pogoda u mnie też wiosennie ale dopiero od 2 dni jeśli uważasz że temp w nocy nie spadnie poniżej -5*C a wiosna już jest na dobre to myślę że tak aczkolwiek wg. mnie lepiej by było sadzić w ciepłą ziemię.
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
Po posadzeniu przykryje białą agrowłókniną, zawsze to trochę cieplej.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
martam80
Początek marca jest troszkę ryzykownym terminem. Frigo po wypuszczenie na : wolność: rosną jak oszalałe. Duże spadki temperatury przy takim tempie wzrostu mogą im troszkę zaszkodzić, zwłaszcza jeżeli są to odmiany wrażliwe na ujemne tem.
Okrycie agro jest dobrym pomysłem, zaczną rosnąc jak szalone, niestety inne zielsko też
Nie trzymaj ;prześcieradła; zbyt długo przegrzanie sadzonek też nie jest wskazane.
Początek marca jest troszkę ryzykownym terminem. Frigo po wypuszczenie na : wolność: rosną jak oszalałe. Duże spadki temperatury przy takim tempie wzrostu mogą im troszkę zaszkodzić, zwłaszcza jeżeli są to odmiany wrażliwe na ujemne tem.
Okrycie agro jest dobrym pomysłem, zaczną rosnąc jak szalone, niestety inne zielsko też
Nie trzymaj ;prześcieradła; zbyt długo przegrzanie sadzonek też nie jest wskazane.
brak polskich znaków
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
drodzy Majs i inni eksperci mój teść opowiada o jakiejś odmianie truskawki, która to ponoć ma owoce niejako na wierzchu, rosnące na górze krzaczków, co bardzo ułatwia zbieranie i do takich truskawek o chętnych zbieraczy nietrudno (ponoć do innych truskawek ciężko o pracowników), a mam zamiar mieć ok.0,5 ha to sami nie damy rady wracając do pytania- jaka to może być odmiana truskawek..?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy popiół drzewny może upalić truskawki???? Kilka dni temu posypałam trochę na krzaczki a dziś z przerażeniem zobaczyłam że prawie wszystkie krzaki da się wyjąć z ziemi ręką:( dosłownie jakby były ucięte:(
Pozdrawiam, Anita:)
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
nie wiem ale nigdy czegoś takiego nie widziałam.....na sto krzaków uchowały się może dwa:( reszta nie ma korzeni na styku z ziemią, odkryłam to dziś chcąc oberwać uschnięte zeszłoroczne liście. Pociągając za nie wyszedł cały krzak i reszta to samo
Pozdrawiam, Anita:)
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
anika24 to nornice posmakowały Twoje truskawki.
Kopnij motyka a zobaczysz jakie kanały są po nimi .
U mnie tez tak było w którymś roku ale na szczęście nie tak dużo było
Popiół nie szkodzi o tej porze oby nie za dużo
Kopnij motyka a zobaczysz jakie kanały są po nimi .
U mnie tez tak było w którymś roku ale na szczęście nie tak dużo było
Popiół nie szkodzi o tej porze oby nie za dużo
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
anika24
Po nornicach powinny zostać się korytarze, sprawdź, jeżeli takowych brak to sprawca mogą być opuchlaki, pędraki i inne sprężykowate.
Poszukaj w ziemi może znajdziesz tłuściutkie larwy chrabąszcza majowego.
apw81
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że każda truskawka która jest duża i rośnie nawet w środku krzaczka jest atrakcyjna dla zbierającego. Chcesz mieć chętnych do zbierania to musisz mieć ładne duże owoce. Nieraz widzię jak ludziska specjalnie łapią radlinki z duża ilością liści, powód był jeden w krzaczorach truskawy rosną większe, mają więcej czasu na :nabranie masy: zanim je przypali słoneczko. Możesz mi wierzyć, że to czy owoc rośnie na górze, czy na dole to mało istotne, najważniejsza jest ich wielkość i ilość.
Po nornicach powinny zostać się korytarze, sprawdź, jeżeli takowych brak to sprawca mogą być opuchlaki, pędraki i inne sprężykowate.
Poszukaj w ziemi może znajdziesz tłuściutkie larwy chrabąszcza majowego.
apw81
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że każda truskawka która jest duża i rośnie nawet w środku krzaczka jest atrakcyjna dla zbierającego. Chcesz mieć chętnych do zbierania to musisz mieć ładne duże owoce. Nieraz widzię jak ludziska specjalnie łapią radlinki z duża ilością liści, powód był jeden w krzaczorach truskawy rosną większe, mają więcej czasu na :nabranie masy: zanim je przypali słoneczko. Możesz mi wierzyć, że to czy owoc rośnie na górze, czy na dole to mało istotne, najważniejsza jest ich wielkość i ilość.
brak polskich znaków
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Piszecie o początkach prac w ogrodzie, a ja spojrzałam na prognozę pogody. W przyszłym tygodniu mają przyjść mrozy do -20 stopni. Przynajmniej w moim rejonie - w Wielkopolsce.
Okolice W-wy "tylko" -15 !!!
Może lepiej poczekać aż te skoki temperatur (szczególnie ujemnych) miną??
Szkoda roślin i naszej pracy
Piszecie o początkach prac w ogrodzie, a ja spojrzałam na prognozę pogody. W przyszłym tygodniu mają przyjść mrozy do -20 stopni. Przynajmniej w moim rejonie - w Wielkopolsce.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Ależ oczywiście, tym bardziej że ja mam działkę oddalona o 80km.Ktoś kto ma przy domu jakieś tam prace pielęgnacyjne może wykonywać, ale roślinek chyba nikt nie wysadzagrazka100 pisze:Witam
- Pozdrawiam Jurek