Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- maliola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
witam, ja ostatnio kupiłam ziemię Kronenea do wysiewów w Selgrosie
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Akurat wiem gdzie jest to centrum ogrodnicze Al. Krakowska 197/199, tam zaopatruje się w nasionka, krzewy,drzewajode22 pisze:Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rok temu ziemia z Pasłęka była w Castoramie, ale droższa niż w sklepach ogrodniczych w moim mieście.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2012, o 20:08
Ja jednak zostanę przy sianiu bazylii do gruntu.W zeszłym roku miałam aromatyczną i piękną,do teraz mam zamrożoną,choć większość rozdałam koleżankom.Jak przyniosłam do pracy z tydzień pachniało nie przesadzam
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione
Polecam! Bardzo ciekawa kombinacja zapachu i smaku, idealna do rybki z grilla:)Wolusia pisze:A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione
Niestety u mnie bazylia cytrynowa bardzo wolno rośnie, a od miesiąca wręcz stoi w miejscu.
Pozdrawiam Marcin
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
A to prawda. Moja szybko rosła jak było bardzo słonecznie, a teraz stoi w miejscu Niech ta wiosna już przyjdzie i zostanie !anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty
Moje kiełkują w 27 stopniach, specjalnie zakupiłem elektroniczny termometr (3 zł) żeby nie przesadzić z ciepłem:)anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty
Pozdrawiam Marcin
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Ja mam to szczęście że mam w domu ogrzewanie gazowe i sama ustalam temp. na piecu 45stC więc kaloryfery są tylko ciepłe i mam gwarancję że nic się żadnym roślinkom i nasionkom nie stanie -taki mój idealny inkubator
Pozdrawiam Anka
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Taki już urok bazylii cytrynowej że rośnie dość wolno, jednak jak najbardziej warto posiadać choć kilka roślinek.mordzio pisze:Polecam! Bardzo ciekawa kombinacja zapachu i smaku, idealna do rybki z grilla:)Wolusia pisze:A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione
Niestety u mnie bazylia cytrynowa bardzo wolno rośnie, a od miesiąca wręcz stoi w miejscu.
Wydaj mi się że potrzebuje więcej słoneczka od zwykłej i lubi tez wyższą temperaturę.
Pozdrawiam, Jacek
Doświetlałem niebieskimi diodami i niczego to nie zmieniło, chyba taki urok tej odmiany.bioy pisze: Taki już urok bazylii cytrynowej że rośnie dość wolno, jednak jak najbardziej warto posiadać choć kilka roślinek.
Wydaj mi się że potrzebuje więcej słoneczka od zwykłej i lubi tez wyższą temperaturę.
Pozdrawiam Marcin
Ratunku. Liście mojej bazylii bardzo ładnie wyglądały do dzisiaj..wróciłam z uczelni i zauważyłam, że niektóre zrobiły się bardzo jasne, żółkną i jak ich dotykam to są suche Co zrobić? Czy przenieść bazylię w inne miejsce? (teraz stoi na parapecie, grzejnik ciepły tak od godzin popołudniowych i w nocy). Ziemię mają wilgotną cały czas.