Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion

Post »

witam, ja ostatnio kupiłam ziemię Kronenea do wysiewów w Selgrosie
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

jode22 pisze:Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ;:224 ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne ;:131 . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.
Akurat wiem gdzie jest to centrum ogrodnicze Al. Krakowska 197/199, tam zaopatruje się w nasionka, krzewy,drzewa 8-) :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rok temu ziemia z Pasłęka była w Castoramie, ale droższa niż w sklepach ogrodniczych w moim mieście. :roll:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

Ja jednak zostanę przy sianiu bazylii do gruntu.W zeszłym roku miałam aromatyczną i piękną,do teraz mam zamrożoną,choć większość rozdałam koleżankom.Jak przyniosłam do pracy z tydzień pachniało ;:oj nie przesadzam :shock:
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione ;:65
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

Wolusia pisze:A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione ;:65
Polecam! Bardzo ciekawa kombinacja zapachu i smaku, idealna do rybki z grilla:)

Niestety u mnie bazylia cytrynowa bardzo wolno rośnie, a od miesiąca wręcz stoi w miejscu.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 08:18

Post »

anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
A to prawda. Moja szybko rosła jak było bardzo słonecznie, a teraz stoi w miejscu :( Niech ta wiosna już przyjdzie i zostanie !
mordzio
50p
50p

Post »

anka22639 pisze:Jednak bazylia potrzebuje do kiełkowania ciepła. Moja stała na parapecie -niezbyt ciepłym ale bardzo słonecznym tydzień i nic a po przestawieniu na ciepły grzejnik 1 dzień i już są rezultaty :tan
Moje kiełkują w 27 stopniach, specjalnie zakupiłem elektroniczny termometr (3 zł) żeby nie przesadzić z ciepłem:)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Ja mam to szczęście że mam w domu ogrzewanie gazowe i sama ustalam temp. na piecu 45stC więc kaloryfery są tylko ciepłe i mam gwarancję że nic się żadnym roślinkom i nasionkom nie stanie -taki mój idealny inkubator ;:306
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

mordzio pisze:
Wolusia pisze:A kto miał bazylię cytrynową? Zastanawiam się nad kupnem nasione ;:65
Polecam! Bardzo ciekawa kombinacja zapachu i smaku, idealna do rybki z grilla:)

Niestety u mnie bazylia cytrynowa bardzo wolno rośnie, a od miesiąca wręcz stoi w miejscu.
Taki już urok bazylii cytrynowej że rośnie dość wolno, jednak jak najbardziej warto posiadać choć kilka roślinek. :)
Wydaj mi się że potrzebuje więcej słoneczka od zwykłej i lubi tez wyższą temperaturę.
Pozdrawiam, Jacek
mordzio
50p
50p

Post »

bioy pisze: Taki już urok bazylii cytrynowej że rośnie dość wolno, jednak jak najbardziej warto posiadać choć kilka roślinek. :)
Wydaj mi się że potrzebuje więcej słoneczka od zwykłej i lubi tez wyższą temperaturę.
Doświetlałem niebieskimi diodami i niczego to nie zmieniło, chyba taki urok tej odmiany.
Pozdrawiam Marcin
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 08:18

Post »

Ratunku. Liście mojej bazylii bardzo ładnie wyglądały do dzisiaj..wróciłam z uczelni i zauważyłam, że niektóre zrobiły się bardzo jasne, żółkną i jak ich dotykam to są suche :evil: Co zrobić? Czy przenieść bazylię w inne miejsce? (teraz stoi na parapecie, grzejnik ciepły tak od godzin popołudniowych i w nocy). Ziemię mają wilgotną cały czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”