Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Mirage pomógł oprysk? u mnie pojawiła się pleśń na niecierpkach i już myślałam, że nie odratuje, ale opryskałam i pomogło :) rosną zdrowe jak szalone :heja
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja muszę powiedzieć,że pikowałam maleńkie petunie jeszcze bez listków własciwych,bardzo się obawiałam czy coś z nich będzie,a one pięknie wypuszczają listki własciwe i mają się całkiem dobrze.Jak mi się uda ta uprawa to pozbieram własne nasionka na akcję wymiany nasion.
A co do pleśni na ziemi,to na początku po wysianiu nasionek też miałam z nią problem, co prawda nie miałam Previcuru tylko kaptan,ale ten oprysk też mi pomógł i pleśn zniszczył.Także praktycznie każdy preparat na grzyba da sobie tutaj radę.
pozdrawiam Monika
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Million Bells, z własnych nasion zebranych zeszłego lata, zasiane 20 lutego, wczoraj dopiero wzeszły.. Nie wszystkie, ale wschodzą powoli. Już myślałam, że nic z tego, bo od 20 lutego to aż 13 dni, bardzo długo jak na kiełkowanie. Ale ważne że są:)
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
groch8888
100p
100p
Od: 24 lut 2012, o 09:58

Post »

atkaxxx pisze:Million Bells, z własnych nasion zebranych zeszłego lata, zasiane 20 lutego, wczoraj dopiero wzeszły.. Nie wszystkie, ale wschodzą powoli. Już myślałam, że nic z tego, bo od 20 lutego to aż 13 dni, bardzo długo jak na kiełkowanie. Ale ważne że są:)
;:138 cieszę się,że chociaż Tobie powschodziły :wink: moje niestety "zaorałam" i na ich miejsce posiałam paprykę ;:142
Podejrzewa, że za wcześnie wysiałam (02.02) dlatego też w tym roku jestem zmuszona kupić parę sadzonek, pozbieram nasionka a w przyszłym roku wysieję koniec lutego-początek marca :wink:
Trzymam kciuki za Twoje milionki :wit
Pozdrawiam Veronica
Agusik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2013, o 14:55

Post »

Jak długo trwa, zanim wyrosną liście właściwe?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje siane 17.02 dopiero wypuszczają liście właściwe :)
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja siałam petunie 20 lutego i też już niektóre mają listek właściwy. Wysiałam strzępiaste z plantico białe, różowe i karminowe i trochę się na nich zawiodłam. Wysiałam ich mało, tak po ok. 30 sztuk z każdego koloru, bo stwierdziłam, że więcej mi do skrzynek nie trzeba bo w końcu lobelia mi obrodziła, a te petunie tak mi słabo wzeszły, że szkoda gadać. Kiełkowanie to one mają gdzieś na poziomie 50 %, jedynie białej jest trochę więcej
Pozdrawiam, Bogusia
emilka231
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 13:22

Post »

Hej wszystkim:):)
I ja rozpoczelam swoja przygode z petuniami.wysiewalam 5 marca z nasione zebranych z zeszlorocznych sadzonek.
licze ze mi sie uda!!! :):):)
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

melduję, że część przepikowana ..uFFF..rzeczywiście robota dla chirurga naczyniowego ;:333
zrobiłam to raczej eksperymentalnie-szybko i oby siedziało...zobaczy się :wink:
Awatar użytkownika
Mirage
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2010, o 13:42

Post »

Alenka pisze:Mirage pomógł oprysk? u mnie pojawiła się pleśń na niecierpkach i już myślałam, że nie odratuje, ale opryskałam i pomogło :) rosną zdrowe jak szalone :heja
Tak Alenka, pomogło :D Te które przetrwały zanim spryskałam dalej rosną. Czy nie za późno by wysiać kolejne petunie? Zakupiłam takie zwisające ale na ogół wszędzie piszą że sieje się je w lutym. I jeszcze jedno pytanie...petunie zwisające będą się nadawały również na rabatki czy tylko do donicy?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wysiałam dwa dni temu..już cos tam kiełkuje..zobaczymy :) co mi szkodzi spróbować :wink: może będą ładnie kwitły jak inne już będą starzeć się? a poza tym jak będzie więcej słoneczka to pewnie dogonią te siane wcześniej :heja

super, że oprysk pomógł ;:138
Awatar użytkownika
Mirage
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2010, o 13:42

Post »

Skoro tak to jeszcze dziś posieję drugą partię. Mam nadzieję że ukwiecę w tym roku mój ogródek. Zauważyłam że te wcześniej siane chyba dłużej kiełkują...ale może mi się zdaje.
No to wyprzedzę trochę czas i zapytam jeszcze...po ile sztuk wsadzać na miejsce stałe lub do doniczki?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Posiane z nasion własnego zbioru rosną, jak na drożdżach. Kupowane strasznie marne. O co chodzi? Ktoś wie? Już chyba ze trzeci raz robię dosiewkę petunii ogrodowej i zwisającej... :evil:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”