Petunia z nasion Cz.1
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion
Mirage pomógł oprysk? u mnie pojawiła się pleśń na niecierpkach i już myślałam, że nie odratuje, ale opryskałam i pomogło rosną zdrowe jak szalone
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja muszę powiedzieć,że pikowałam maleńkie petunie jeszcze bez listków własciwych,bardzo się obawiałam czy coś z nich będzie,a one pięknie wypuszczają listki własciwe i mają się całkiem dobrze.Jak mi się uda ta uprawa to pozbieram własne nasionka na akcję wymiany nasion.
A co do pleśni na ziemi,to na początku po wysianiu nasionek też miałam z nią problem, co prawda nie miałam Previcuru tylko kaptan,ale ten oprysk też mi pomógł i pleśn zniszczył.Także praktycznie każdy preparat na grzyba da sobie tutaj radę.
A co do pleśni na ziemi,to na początku po wysianiu nasionek też miałam z nią problem, co prawda nie miałam Previcuru tylko kaptan,ale ten oprysk też mi pomógł i pleśn zniszczył.Także praktycznie każdy preparat na grzyba da sobie tutaj radę.
pozdrawiam Monika
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Million Bells, z własnych nasion zebranych zeszłego lata, zasiane 20 lutego, wczoraj dopiero wzeszły.. Nie wszystkie, ale wschodzą powoli. Już myślałam, że nic z tego, bo od 20 lutego to aż 13 dni, bardzo długo jak na kiełkowanie. Ale ważne że są:)
Pozdrawiam, Anna
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
cieszę się,że chociaż Tobie powschodziły moje niestety "zaorałam" i na ich miejsce posiałam paprykęatkaxxx pisze:Million Bells, z własnych nasion zebranych zeszłego lata, zasiane 20 lutego, wczoraj dopiero wzeszły.. Nie wszystkie, ale wschodzą powoli. Już myślałam, że nic z tego, bo od 20 lutego to aż 13 dni, bardzo długo jak na kiełkowanie. Ale ważne że są:)
Podejrzewa, że za wcześnie wysiałam (02.02) dlatego też w tym roku jestem zmuszona kupić parę sadzonek, pozbieram nasionka a w przyszłym roku wysieję koniec lutego-początek marca
Trzymam kciuki za Twoje milionki
Pozdrawiam Veronica
Jak długo trwa, zanim wyrosną liście właściwe?
- Alenka
moje siane 17.02 dopiero wypuszczają liście właściwe
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
Ja siałam petunie 20 lutego i też już niektóre mają listek właściwy. Wysiałam strzępiaste z plantico białe, różowe i karminowe i trochę się na nich zawiodłam. Wysiałam ich mało, tak po ok. 30 sztuk z każdego koloru, bo stwierdziłam, że więcej mi do skrzynek nie trzeba bo w końcu lobelia mi obrodziła, a te petunie tak mi słabo wzeszły, że szkoda gadać. Kiełkowanie to one mają gdzieś na poziomie 50 %, jedynie białej jest trochę więcej
Pozdrawiam, Bogusia
Hej wszystkim:):)
I ja rozpoczelam swoja przygode z petuniami.wysiewalam 5 marca z nasione zebranych z zeszlorocznych sadzonek.
licze ze mi sie uda!!! :):)
I ja rozpoczelam swoja przygode z petuniami.wysiewalam 5 marca z nasione zebranych z zeszlorocznych sadzonek.
licze ze mi sie uda!!! :):)
- Alenka
melduję, że część przepikowana ..uFFF..rzeczywiście robota dla chirurga naczyniowego
zrobiłam to raczej eksperymentalnie-szybko i oby siedziało...zobaczy się
zrobiłam to raczej eksperymentalnie-szybko i oby siedziało...zobaczy się
Moje wątki
Moje wątki
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 13:42
Tak Alenka, pomogło Te które przetrwały zanim spryskałam dalej rosną. Czy nie za późno by wysiać kolejne petunie? Zakupiłam takie zwisające ale na ogół wszędzie piszą że sieje się je w lutym. I jeszcze jedno pytanie...petunie zwisające będą się nadawały również na rabatki czy tylko do donicy?Alenka pisze:Mirage pomógł oprysk? u mnie pojawiła się pleśń na niecierpkach i już myślałam, że nie odratuje, ale opryskałam i pomogło rosną zdrowe jak szalone
- Alenka
ja wysiałam dwa dni temu..już cos tam kiełkuje..zobaczymy co mi szkodzi spróbować może będą ładnie kwitły jak inne już będą starzeć się? a poza tym jak będzie więcej słoneczka to pewnie dogonią te siane wcześniej
super, że oprysk pomógł
super, że oprysk pomógł
Moje wątki
Moje wątki
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 13:42
Skoro tak to jeszcze dziś posieję drugą partię. Mam nadzieję że ukwiecę w tym roku mój ogródek. Zauważyłam że te wcześniej siane chyba dłużej kiełkują...ale może mi się zdaje.
No to wyprzedzę trochę czas i zapytam jeszcze...po ile sztuk wsadzać na miejsce stałe lub do doniczki?
No to wyprzedzę trochę czas i zapytam jeszcze...po ile sztuk wsadzać na miejsce stałe lub do doniczki?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Posiane z nasion własnego zbioru rosną, jak na drożdżach. Kupowane strasznie marne. O co chodzi? Ktoś wie? Już chyba ze trzeci raz robię dosiewkę petunii ogrodowej i zwisającej...