Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

tak czytam teraz o stylach i może moje drzewko
Obrazek

kształtowac na styl shakan, wykorzystujac to pochylenie? !
tylko mocniej je przechylić na 1 stronę...

albo Fukinagashi , tylko ma pień za prosty do tego stylu
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak pisalam wczesniej zostalam obdarowana bukszpanem, zasilany byl do wrzesnia. Wlasnie zakwitl, zastanawiam sie czy owiniecie doniczki w folie babelkowa wystarczy mu na zime, na razie u mnie temperatury sa do -3 stopni w nocy.
Joanna
Awatar użytkownika
ancymonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sty 2013, o 21:30

bonsai

Post »

Chciałabym się dowiedzieć dlaczego moje bonsai,wygląda tak jak wygląda.
Mam je już bardzo długo i cały czas jest takie samo
Może mi ktoś pomóc???

Obrazek
It is what it is
Awatar użytkownika
ancymonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sty 2013, o 21:30

Re: bonsai

Post »

Roślinka cały czas stoi na parapecie w pół cieniu,podlewam regularnie,staram się aby podłoże było cały czas wilgotne.
Nie wiem co robię nie tak :?
Co do zraszania to nigdy go nie zraszałam.
It is what it is
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Re: bonsai

Post »

Przestaw ją w jaśniejsze miejsce,ale nie bezpośrednio na słońce i zraszaj ją :) Zgadza się,że jest to fikus retusa. Kilka informacji :)

Stanowisko ? Najkorzystniejszym miejscem pod uprawę rośliny jest stanowisko dobrze oświetlone. Latem nie powinno być ono zbyt nasłonecznione, gdyż może to skutkować poparzeniem liści. W lecie roślinę można postawić na tarasie lub balkonie.
Podlewanie ? Poza zimą podlewamy ficusa, tak aby ziemia w doniczce była stale wilgotna. Natomiast zimą robimy to rzadziej, jednak podłoże nie powinno być przesuszone. Zbyt długi brak podlewania skutkuje opadaniem liści, które po jakimś czasie odrastają
Podłoże ? Najlepsze jest podłoże dla ficusów, które można kupić w sklepie ogrodniczym.
Nawożenie - Ficus nawozimy raz na dwa tygodnie specjalnym nawozem przeznaczonym do nawożenia ficusów. Wyjątek stanowi zima, kiedy robimy to raz w miesiącu.
Temperatura ? Roślina najlepiej się czuje w temperaturze powyżej piętnastu a poniżej dwudziestu pięciu stopni. Przy czym zimą ta temperatura nie może spaść poniżej piętnastu stopni, natomiast latem może się nawet znacząco podnieść powyżej dwudziestu pięciu. Ważne jest, jednak żeby pomimo wysokiej temperatury ziemia w doniczce nie była przesuszona.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Roślinę należy chronić przed niską temperaturą, która powoduje u ficusa opadanie liści, a w końcowym efekcie obumarcie. Ficusa należy regularnie podlewać i zraszać, kwiat lubi przebywać w wilgotnym otoczeniu. Wiosną należy roślinę przesadzić, czynność tą wykonuje się raz na dwa lata.
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39

Post »

Wszystkie drzewka piękne. I ja kiedyś zapragnęłam mieć Bonsai. Chciałam mieć Bonsai indoor i zakupiłam maleńkiego Beniaminka odmiany Mini star. Ma drobne listki, no ale i wolniej rośnie.

To moje drzewko ;:138 . Bawię się nim niż około 10 lat.
Obrazek
Pod koniec marca czekać go będzie kolejne kosmetyczne cięcie. :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo ładne drzewko. Należało by odrobinę popracować nad wysokością. Ładnie by wyglądał w doniczce o (minimum) połowę niższej i odrobinę szerszej. Ile ma lat ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Był w doniczce do Bonsai, regularnie miał przycinane korzenie, ale nie wyglądał wtedy najlepiej. Drenaż w takiej donicy nie dotyka podstawka i to powodowało szybkie przesychanie i gorszą jego kondycję, dlatego dostał zwykłą doniczkę.

Tak wyglądał kiedyś
Obrazek

Kształt super ale co z tego jak liści jak na lekarstwo. Stracił przez te przesuszenia tą boczną ładnie wygiętą gałązkę.
Mam w planach w przyszłości czubek wzrostu nagiąć(beniaminy są elastyczne) i zrobić z niej zastępsto utraconej gałązki. Straci na wysokości i zyska myślę lepszy kształt.

A ma około 10 lat już. Pisałam nad zdjęciem ;:108
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Mój wiąz (ostał mi się tylko jeden) to wypuszcza nowe listki, potem marnieje, potem znowu nowe listki - i znowu marnieje. Czekamy na słońce.
Ja nie czekam z cięciem nawet w zimie. Jeżeli są 4 i więcej listków na pędzie - skracam od razu do dwóch.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Karpek przeleciałam Twój wątek wiedziona intuicją, że chyba znasz się na tym i...szczena mi po prostu opadła! Chylę czoła ! ;:180 ;:180 ;:180

Mnie się zawsze liściaste drzewka podobały. Skrycie marzy mi się Bonsai z Klonu palmowego. Kiedyś spełnię to marzenie ;:108
power
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2011, o 13:07

Post »

Proszę was polećcie mi jakiś dobry sklep, gdzie można kupić drzewka czy nasiona, strasznie się ostatnio "napaliłem" na bonsai :)
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

power pisze:Proszę was polećcie mi jakiś dobry sklep, gdzie można kupić drzewka czy nasiona, strasznie się ostatnio "napaliłem" na bonsai :)
Proponuję Ci najpierw sobie kupić na początek roślinkę - Ficus retusa :) jest łatwa w pielęgnacji i nie wymaga zbyt dużo wiedzy o pielęgnacji bonzai. Można na niej fajnie ćwiczyć formowanie :) no i .. nie musisz czekać latami aż będziesz miał w domu bonzai :)
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Cześć!

Czy możecie mi doradzić jak mam poprowadzić mojego grubosza? Jak mam go podciąć/uszczknąć by podstawa w przyszłości była zdrewniała a góra mocno rozwinęła się na boki? Wszystkie sugestie co do przyszłego wyglądu mile widziane.

Co do samego grubosza to w zeszłym roku był wsadzony do ziemi jako sadzonka, a tydzień temu po ukorzenieniu przesadziłem go do nowej doniczki. Mam zamiar przesadzać go do coraz płytszej doniczki (ale kiedy i z jaką częstotliwością tego już nie wiem).
Ministerstwo Książki
Vandala
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2013, o 17:51

Post »

Witam serdecznie :) Mój pierwszy post - trzeba by poszukać jakiegoś wątku powitaniowego wieczorkiem i nadrobić :)

Ogólnie to bonsai (bardzo) amatorsko interesuję od 2005 roku - przez 3-4 lata prowadziłam zakupionego w Książu na wystawie wiąza drobnolistnego. Potem zaliczyłam kilka lat przerwy i tylko teoretyzowania sobie w domu przy książce. Powoli rozważam próbę ala mame bonsai, a póki co próbuję odrobić stratnego fikusa made by Biedronka i na razie ma spokój, choć i tak jest lepiej niż było. Od wczoraj coś mnie natchnęło, że to jednak czas wrócić do bonsai od tak i w ogrodniczym wynalazłam wiśnię Prunus uncisa 'Kojou-no-mai' - póki co mam tylko mglistą wizje tego co z tej wiśni będzie i czy się w ogóle nada :)

Wspomniana wiśnia - od wczoraj puściła liście i kwiaty zaczynają już się otwierać:
Prawdopodobnie to będzie front bonsai.
Obrazek
Tutaj nieco z góry i innej strony - gałęzie ma równo powyginane - zwłaszcza te dolne. Ogólnie ma 2 "większe" pnie, dodatkowo 2-3 cienutkie gałązki rokujące na kolejne).
Obrazek
Kwiaty - mam nadzieję, że będą tylko takiej wielkości i nie "obciążą" całości wizualnie wielkością.
Obrazek

A tutaj wyżej wspomniany fikus:
Obrazek
Obrazek

I obie dla porównania - fikus nie ma więcej niż 40cm licząc bez doniczki.
Obrazek

Z wiśnią rozważam pójście w formę z 2-3 pniami lub zwyczajna nieregularna. Całkowicie nie mam jeszcze pomysłu co zrobić z tymi wyższymi gałązkami pnącymi się do góry - chciałabym, żeby ta odchylająca się na prawo została główną, ale jednocześnie tamte żeby się wkomponowały jakoś.. Co myślicie? :)
poczatek-qwer1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 10:27

przycinanie fikusa i rozmnazanie

Post »

Witam :wink: 2 tygodnie temu zakupiłem tekiego jak na zdj. fikusa i teraz chciał bym go przyciąć i jakos uformowac cos na typ bonsai. Wiem ze jest młody na cokolwiek ale jakies poczatki trzeba zacząc :) Takze chciał bym zaszczepic 2 nowe sadzonki z niego aby wychodowac sobie swoje od ''podstaw'' fikusy. Nie zabardzo sie znam na przycinaniu itd poniewaz jestem poczatkujacy wiec zwracam sie z prosba o pomoc i porade :)

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”