Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pierwszy storczyk - problemy
ale storczyk wypuściłby liścia i bez przeniesienia do łazienki Taka jest kolej, ze jak storczyk przekwitnie to zajmuje się liśćmi i korzeniami Nie ma sensu go pospieszać, bo on tez potrzebuje czasu aby nabrać sił Wiem tez że storczyk nie sygnalizuje problemu od razu, działa on z pewnym opóźnieniem dlatego czasem tak trudno zauwazyć na czas, ze coś mu dolega.. Dlatego wydaje mi się, ze szary liść był efektem tej "ciemni", ale cięzko gdybać. Jedno jest pewne, światło jest storczykowi potzrebne do funkcjonowania i żadne tam ciemne lazienki albo chowanie kwiatków po szafach Phalaenopsis to nie jest storczyk,który charakteryzuje się okresami spoczynku..
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój walentynkowy storczyk zasusza zewnętrzne płatki kwiatów i to wszystkich od najmniejszych do najstarszych sama nie wiem co się dzieje
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale żeby w całej łodyżce zarówno stare- to zrozumiałe jak i małe dopiero rozkwitające zasuszały zewnętrzne płatki? Może ma za sucho -ale widzę rosę w doniczce i jeszcze go nie podlewałam.
Pozdrawiam Anka
Pewnie miał za sucho a potrzebował zbawiennych kropelek i światła do tego aby kwitnienie pokazać.
A kropelki w doniczce nie świadczą o tym,ze roślina ma wystarczającą ilość wilgoci by funkcjonować.To błędna interpretacja.
-zbyt wiele w tym zależy od ekspozycji światła i zmiennych warunków temperaturowych.
JOVANKA
A kropelki w doniczce nie świadczą o tym,ze roślina ma wystarczającą ilość wilgoci by funkcjonować.To błędna interpretacja.
-zbyt wiele w tym zależy od ekspozycji światła i zmiennych warunków temperaturowych.
JOVANKA
anka22639 -
otóż...w storczykach nie ma takiej opcji ,że zadziałanie w kierunku poprawy, natychmiast daje skutek.
To nie zasada " pstryk...i gotowe".
Pąki po lewej stronie /drugie zdjęcie/uległy uszkodzeniu;podsuszenia są widoczne, więc..... skutek oczywisty,ze
nie będą rozwijać się normalnie.I nie powrócą do dobrego stanu.
Ponadto... to są kwiaty o które warto dbać od, każdej strony - zapewnić im wszystko co im potrzeba w zgodzie z zasadami ich uprawy/nawóz,temperaturę,wilgotność,światło dobrą wodę/.
Kwitnienie też nie trwa wiecznie, mają prawo do przekwitania.Różne falenopsisy wykazują różne okresy trwałości kwiatów.
W końcówce kwitnienia mogą wcale " nie musieć" kwitnąć idealnie do ostatniego pąka.
To kwestia wigorności zależna jest od pielęgnacji i stosowania żonglerki w warunkach uprawy .Tak, aby utrzymać dobrą kondycję a za rok...kolejne kwitnienie..
Roślina zostawiona sama sobie długo rozpędem nie pociągnie.
Proszę, zapoznaj się dokładnie z uprawą falenopsisa ;każda wyszukiwarka wskaże opracowania.
Dopóki ich nie poznasz to nie będziesz wiedziała gdzie robisz błędy i czego w nadmiarze oczekujesz od rośliny.
Zakres uprawy Phalaenopsis jest zbyt obszerny aby mógł być rozwijany w pytaniu problemowym.
Wskazałam na co zwracać uwagę więc.... dalsza dyskusja o tym problemie jest niepotrzebna.
JOVANKA
otóż...w storczykach nie ma takiej opcji ,że zadziałanie w kierunku poprawy, natychmiast daje skutek.
To nie zasada " pstryk...i gotowe".
Pąki po lewej stronie /drugie zdjęcie/uległy uszkodzeniu;podsuszenia są widoczne, więc..... skutek oczywisty,ze
nie będą rozwijać się normalnie.I nie powrócą do dobrego stanu.
Ponadto... to są kwiaty o które warto dbać od, każdej strony - zapewnić im wszystko co im potrzeba w zgodzie z zasadami ich uprawy/nawóz,temperaturę,wilgotność,światło dobrą wodę/.
Kwitnienie też nie trwa wiecznie, mają prawo do przekwitania.Różne falenopsisy wykazują różne okresy trwałości kwiatów.
W końcówce kwitnienia mogą wcale " nie musieć" kwitnąć idealnie do ostatniego pąka.
To kwestia wigorności zależna jest od pielęgnacji i stosowania żonglerki w warunkach uprawy .Tak, aby utrzymać dobrą kondycję a za rok...kolejne kwitnienie..
Roślina zostawiona sama sobie długo rozpędem nie pociągnie.
Proszę, zapoznaj się dokładnie z uprawą falenopsisa ;każda wyszukiwarka wskaże opracowania.
Dopóki ich nie poznasz to nie będziesz wiedziała gdzie robisz błędy i czego w nadmiarze oczekujesz od rośliny.
Zakres uprawy Phalaenopsis jest zbyt obszerny aby mógł być rozwijany w pytaniu problemowym.
Wskazałam na co zwracać uwagę więc.... dalsza dyskusja o tym problemie jest niepotrzebna.
JOVANKA
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 maja 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyk po raz pierwszy
Witam ponownie
do tej pory dorobiłam się już 5 storczyków i nie ukrywam, że szukam miejsca w mieszkaniu, by kupić kolejne wpadłam po uszy i nawet mój mąż wtajemnicza się w sztukę opieki nad tymi kwiatkami. Ponownie jak na razie zakwitły mi dwa, przy czym wielkość kwiatów i intensywność zabarwienia jest piękniejsza niż pierwotnie. Ale pojawił mi się problem z korzeniami na powierzchni doniczki. Zauważyłam, że zrobiły się częściowo zdrewniałe. Nie wiem co mogło im zaszkodzić. Moczę je w wodzie ze źródełka, nie zawierającej chloru na przemian z wodą źródlaną z Biedronki. Nawożę raz w miesiącu maksymalnie rozcieńczonym nawozem, także nie mogłam ich spalić. Może powinnam tą wodę ze źródełka przegotować, jak myślicie? Korzenie wewnątrz doniczki wydłużają się, mają zielone młode końcówki, tylko ta góra mnie martwi. Wieczorem wstawię zdjęcia.
do tej pory dorobiłam się już 5 storczyków i nie ukrywam, że szukam miejsca w mieszkaniu, by kupić kolejne wpadłam po uszy i nawet mój mąż wtajemnicza się w sztukę opieki nad tymi kwiatkami. Ponownie jak na razie zakwitły mi dwa, przy czym wielkość kwiatów i intensywność zabarwienia jest piękniejsza niż pierwotnie. Ale pojawił mi się problem z korzeniami na powierzchni doniczki. Zauważyłam, że zrobiły się częściowo zdrewniałe. Nie wiem co mogło im zaszkodzić. Moczę je w wodzie ze źródełka, nie zawierającej chloru na przemian z wodą źródlaną z Biedronki. Nawożę raz w miesiącu maksymalnie rozcieńczonym nawozem, także nie mogłam ich spalić. Może powinnam tą wodę ze źródełka przegotować, jak myślicie? Korzenie wewnątrz doniczki wydłużają się, mają zielone młode końcówki, tylko ta góra mnie martwi. Wieczorem wstawię zdjęcia.
pozdrawiam Marta!
A moze one potrzebują więcej wilgoci ;tej zewnętrznej?
Suche powietrze szybko wykończy korzenie powietrzne; nie maja skąd czerpać wilgoci.
Wody o których piszesz, mogą nie zwierać chloru- natomiast ... inne składniki obecne w takich wodach , nie zawsze dobrze sa tolerowane przez rośliny.
Jakie są ? pewnie nie wiadomo.
-chetnie obejrzę zdjecia.....
pozdrawiam JOVANKA
Suche powietrze szybko wykończy korzenie powietrzne; nie maja skąd czerpać wilgoci.
Wody o których piszesz, mogą nie zwierać chloru- natomiast ... inne składniki obecne w takich wodach , nie zawsze dobrze sa tolerowane przez rośliny.
Jakie są ? pewnie nie wiadomo.
-chetnie obejrzę zdjecia.....
pozdrawiam JOVANKA
-
- 10p - Początkujący
Zamieszczam zdjęcia pierwszy to storczyk młodziutki, kupiłam go w wakacje w Biedronce i do tej pory tylko liście wypuszcza
Ten oto to mój pierwszy a to jego korzenie
A tak wyglądają korzenie wewnątrz u wszystkich storczyków
Tego dostałam w marcu i nie był jeszcze nawożony, stąd wiem, że to nie ten powód
A co do wilgotności z zewnątrz... Wszystkie stoją w osłonkach, w których jest woda, a dodatkowo mam postawione wokół naczynia wypełnione wodą, także sama już nie wiem.
Ten oto to mój pierwszy a to jego korzenie
A tak wyglądają korzenie wewnątrz u wszystkich storczyków
Tego dostałam w marcu i nie był jeszcze nawożony, stąd wiem, że to nie ten powód
A co do wilgotności z zewnątrz... Wszystkie stoją w osłonkach, w których jest woda, a dodatkowo mam postawione wokół naczynia wypełnione wodą, także sama już nie wiem.
pozdrawiam Marta!
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, ze na korze widoczny jest nalot, wiec to chyba jednak zła woda.. Mnie się robią takie korzenie, kiedy podlewam krakowska kranówka mimo, ze przegotowana i odstana, po destylowanej natomiast wszystko było w porządku.. Może ta woda z biedronki nie jest odpowiednia? może ma za dużo minerałów, które mogą się odkładać na korzonkach i podłożu?
Witam.Czasem woda w osłonkach to za mało. U mnie stoją na tackach z kermazytem,na kaloryferach pojemniki z wodą i to za mało. Musiałam kupić nawilżacz powietrza.
-
- 10p - Początkujący
Mówiąc szczerze, to też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad nawilżaczem powietrza, ale skuszę się chyba bliżej kolejnej zimy
Co do wody... chyba jednak kupię Britę i wodę ze źródełka będę przez nią przepuszczać. Serce aż boli jak się patrzy na te korzonki ;)
Co do wody... chyba jednak kupię Britę i wodę ze źródełka będę przez nią przepuszczać. Serce aż boli jak się patrzy na te korzonki ;)
pozdrawiam Marta!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2011, o 13:59
Znów chory storczyk
2 lata temu mój storczyk miał problem z liściami. Zrobiły się żółte i pojawiły się na nich kropeczki jakby łupież. Wtedy obcięłam liście, spryskałam roślinkę topsinem i czekałam aż przekwitnie. Przesadziłam ją i po czasie się odrodziła zdrowa. Teraz znów stało się to samo i nie wiem czy znów postępować podobnie bo kwiat ma 2 łodygi- jedne kwiaty przekwitają, a na drugiej łodydze są pąki. Co robić?