Lilie - uprawa - cz.3
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.3
Ja 17 stycznia, a przesyłka przyszła dzisiaj .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja 15. II. , to jeszcze trzeba poczekać na dostawę.
Galadriela, tylko ze ja nie chce jej wystawiac na dwor W tamtym roku trzymalam caly czas w mieszkaniu. Podlalam ja, zobaczymy co z tego bedzie Dziekuje za porade
Pozdrawiam, Joanna
Wy się cieszycie, że dotarły cebule, a ja się zmartwiłam. Wolałabym, żeby przyjechały początkiem kwietnia, żeby móc od razu wysadzać, a teraz się boję, że je zamęcze, nim wróci wiosna. No ale to ja jestem gapa, nie zastrzegłam tego przy zamówieniu Do przetrzymania, oprócz zwykłych pomieszczeń, mam do wyboru: garaż, w którym jest jakieś +13-14C, lodówkę, w której jest +4C i nieogrzewany budynek gospodarczy, w którym temperatura może spaść poniżej zera, gdy przyjdą większe mrozy. Co będzie najlepszym wyjściem? Na razie podziurawiłam foliowe torebeczki i włożyłam do lodówki (rodzina mnie wyklnie, zajęły obydwa pojemniki na warzywa, ale cóż, lilie ważniejsze...). Ma to sens?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak najbardziej ma sens, przecież oni przez zimę przechowują cebule lilii właśnie w chłodniach( muszą mieć ciemno i chłodno, temperatura w lodówce jest w sam raz).
Uff, to dobrze. Bardzo nie chciałabym, żeby w jakikolwiek sposób ucierpiały. Dzięki za odpowiedź!
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Ale się rozszaleliście z zakupami
A to moja lilia . Może ktoś będzie wiedział o niej więcej . Czy to wysoka lilia ?
Uploaded with ImageShack.us
A to moja lilia . Może ktoś będzie wiedział o niej więcej . Czy to wysoka lilia ?
Uploaded with ImageShack.us
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Elu , będzie wysoka . Niektórzy handlowcy określają jako ''lilia drzewiasta''. Ma ona tyle wspólnego z drzewem co leniwiec z bieganiem To jest najprawdopodobniej Lilia Orienpet SCHEHERAZADE Warunki uprawy
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id154.html
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id154.html
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Dziękuję Tad-ku . Jak będzie wysoka to musi być posadzona w tyle . Ok.
Jak trochę się ociepli będzie na dzień wychodziła na spacerek na dwór . Przystopuje to trochę jej wzrost bo teraz rośnie jak szalona .
Jak trochę się ociepli będzie na dzień wychodziła na spacerek na dwór . Przystopuje to trochę jej wzrost bo teraz rośnie jak szalona .
To na pewno nie Scheherezada. Ja obstawiam Scarlet Delight - wpisz w google i porównaj zdjęcia. Mam wątpliwość co do przynależności - wg niektórych stron to lilia orientalna (120-150 cm), a innych OT (teoretycznie wyższa). Tak czy siak - jest śliczna;-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Gosiu , nie zaprzeczam , może to być Scarlet Delight , dlatego napisałem ''najprawdopodobniej'' . Nie jestem znawcą odmian lilii i nie łamię sobie tym specjalnie głowy. Ale wysoka to ona jest . Do dwu metrów dorasta i ponad dwudziestu kwiatów. Oczywiście nie od razu i nie w każdym miejscu. Po 3-4 latach można spodziewać się takich efektów. Będzie kłopot ją stopować, jak już ruszyła , trudno wyhamować. Mogą być mierne efekty . w drugim roku powinno być lepiej.. Posadż ja dość głęboko, trochę więcej nawet niż te sławne 3 x wysokość cebuli. Urośnie przez kilka lat i okaże się , że jest na wierzchu.
Inną bardzo podobną jest Black Beauty, ale nie widziałam jej u polskich sprzedawców - a szukałam, bo to właśnie OT i jest wysoka. Co do Scarlet Delight opisy są najróżniejsze. Ale cieszy mnie to co piszesz, bo w tym roku też ją zamówiłam i będę zadowolona, jeśli wyrośnie wysoka:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Leslie Woodrif też jest podobna,więc nie warto się upierać przy nazwie.Sheheresade
ma żółtą obwódkę,która robi się jaśniejsza, i później nie wiadomo co jest co.
ma żółtą obwódkę,która robi się jaśniejsza, i później nie wiadomo co jest co.