Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Mi też kiepsko wzeszły. Ale kupiłam nasiona innej firmy i już po 3ch dniach zaczęły kiełkować, czyli jednak te poprzednie były do kitu
Pozdrawiam Ida
Dajcie spokój! trzy szałwie z całego opakowania Czyli jednak udało mi się z tymi szałwiami, bo będę ich miała ok. 40 sztuk. Ale ja siałam czerwone, a one ponoć najlepiej wschodzą, a może Wy siałyście jakieś bardziej wyszukane kolorki?
Pozdrawiam, Bogusia
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Pewnie że Ci się udało. Ja z trzech paczek doczekałam się raptem 11stu roślinek, z czego dwie jakieś "lewe". Te nowe, które posiałam są całkiem inne, takie wigorne i fajne grube kiełki wychodzą z nasion.
Pozdrawiam Ida
To w takim razie z czystym sumieniem polecam nasiona Czardasz
lemka77 znaczy się że teraz trafiłaś na świeżynki
lemka77 znaczy się że teraz trafiłaś na świeżynki
Pozdrawiam, Bogusia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona szałwi bardzo często są zarażone grzybami chorobotwórczymi. Miałem je zaprawić ale nie miałem zaprawy pod ręką. Efekt-na 480 wysianych nasionek wykiełkowało niecałe 10%. Co prawda w dalszym ciągu kiełkują ale bardzo często już na liścieniach widać ślady porażenia grzybem. Jutro przenoszę je w inne miejsce i dodatkowo opryskam przeciw grzybom.
a jak wyglądaja te porażenia?przemek1136 pisze:Nasiona szałwi bardzo często są zarażone grzybami chorobotwórczymi. Miałem je zaprawić ale nie miałem zaprawy pod ręką. Efekt-na 480 wysianych nasionek wykiełkowało niecałe 10%. Co prawda w dalszym ciągu kiełkują ale bardzo często już na liścieniach widać ślady porażenia grzybem. Jutro przenoszę je w inne miejsce i dodatkowo opryskam przeciw grzybom.
-- 9 mar 2013, o 22:15 --
pierwszy raz posiałąm szałwie w tym roku i pierwsze opakowanie źle posiałam bo przykryłam ziemią zaraz poprawiłam i mam ponad 200
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
danutka1 Gratuluję takich wschodów Mi z jednej paczki wyszło około 20 sztuk, dosiałam drugą partię ale jest ich nie wiele więcej..
Pozdrawiam, Agnieszka
Ja, wysiewając dopiero czwartą partię, byłam zadowolona ze wschodów. Nasiona nasionom nierówne, nestety .
moje znajome też siały i w ogóle im nic nie wzeszło, mi za to pewno, że pierwszy raz siałam to mi się udało choć boje się żeby nic im się nie wydarzyło bo mnie cieszą bardzo
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Już jak zdecydują się wyjść spod ziemi to potem już tylko rosną, jak na razie nic im nie straszne
Pozdrawiam, Agnieszka
-
-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
Witam. Czy można jeszcze wysiewać szałwie, czy już za późno?
Kamil
-
Bardzo dobry termin na wysiew nasion szałwi. Marzec (cały) to optymalny czas wysiewu. Niecierpliwi wysiewają w lutym a niektórzy nawet w styczniu ale rośliny z wysiewów marcowych do maja dorosną i są w optymalnym okresie wzrostu do sadzenia w gruncie.