CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Masz wełnowce na kaktusie,trzeba ich opryskać środkiem na wełnowce B56 jest bardzo dobry
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale o którym kaktusie mówisz? Tym pojedzonym (ostatnie zdjęcia atkaxxx)? Czy o któryms wcześniejszym?
I po czym to poznałeś?
I po czym to poznałeś?
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
atkaxxx - czarne plamy to grzyb lub jakaś martwica tkanki, generalnie mogą być skutkiem zbyt chłodnego zimowania (cereusowate często wolą cieplej w zimie). Przy dobrych wiatrach roślina to zwalczy, bo nie jest to duże. Tylko na słońce go i sucho. Choć jak patrze drugi raz to między żebrami widzę niełądny żółty kolorek. Ale nic - na słońce go.
Gruson ewidentnie ma z mało światła, tudzież miał mokro w zimie. Powinien mieć kształt kulisty, a wyciąga się, te plamy powód taki sam. Generalnie i tu i tu powodem może być przelewanie, w szczególności, że z tego co na zdjęciach widać, substrat jest zbyt żyzny i mało przepuszczalny. W takim substracie, tej wielkości grusona, to bym podlał wszystkiego ze 2 razy w roku i koniec.
A i faktycznie widać białe coś, co może jeszcze wskazywać na wełnowce.
Gruson ewidentnie ma z mało światła, tudzież miał mokro w zimie. Powinien mieć kształt kulisty, a wyciąga się, te plamy powód taki sam. Generalnie i tu i tu powodem może być przelewanie, w szczególności, że z tego co na zdjęciach widać, substrat jest zbyt żyzny i mało przepuszczalny. W takim substracie, tej wielkości grusona, to bym podlał wszystkiego ze 2 razy w roku i koniec.
A i faktycznie widać białe coś, co może jeszcze wskazywać na wełnowce.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 23:38
witam
Oto część mojej kolekcji którą skończyłem przesadzać dwa dni temu i mam pytanie odnośnie podlewania i spryskiwania. Kiedy można zacząć i co? Najpierw spryskiwanie a później podlewanie? Jeśli tak to po jakim czasie?Czy mam podlewać czymś profilaktycznie na szkodniki lub choroby?
I jeszcze jedno. Właśnie zacząłem budowę szklarni ze szkla dla mojej kolekcji. Czy wszystkie nadają się na pełne słońce?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pytań jest kilka.mam pytanie odnośnie podlewania i spryskiwania. Kiedy można zacząć i co? Najpierw spryskiwanie a później podlewanie? Jeśli tak to po jakim czasie?Czy mam podlewać czymś profilaktycznie na szkodniki lub choroby?
Zaczynamy podlewać wiosną. Jak jest już dużo słońca i ciepło. Inaczej nawet takie duże kaktusy jak Twoje się wyciągną. Myślę, że jak je trzymasz w domu to będzie to na początku kwietnia.
Najpierw można rośliny spryskać - wtedy rozpoczną delikatnie wegetację. Ale... Nie wszystkie kaktusy spryskiwanie lubią...
Pierwsze podlanie delikatne, ciepłą wodą, nie za dużo.
Profilaktycznie podlewamy chemią ale nie przy pierwszym podlaniu. Dopiero wtedy kiedy rośliny wejdą w pełną wegetację. I chemią na szkodniki - profilaktyka na choroby może uczynić więcej szkody jak będzie z tego pożytku. Po prostu reagujemy wtedy kiedy potrzeba - nie wcześniej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki wielkie
tak od zawsze byly w domu trzymam je w bardzo slonecznym pokoju i musze powiedziec ze rosna jak na drozdzach co roku je przesadzam poniewaz w doniczkach sie nie mieszcza a korzenie maja tak wielkie ze az chyba pochlonely cala ziemie w tym roku postanowilem wybudowac im szklarnie .
teraz mam tylko jedno pytanie czym profilaktycznie od szkodnikow podlac?
tak od zawsze byly w domu trzymam je w bardzo slonecznym pokoju i musze powiedziec ze rosna jak na drozdzach co roku je przesadzam poniewaz w doniczkach sie nie mieszcza a korzenie maja tak wielkie ze az chyba pochlonely cala ziemie w tym roku postanowilem wybudowac im szklarnie .
teraz mam tylko jedno pytanie czym profilaktycznie od szkodnikow podlac?
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Nie podoba mi się to podłoże,w którym rosną te Twoje kaktusy.
Wygląda mi to na torf lub zwykłą ziemię.Nie widać żadnego żwiru !
Takie podłoże nie nadaje się dla kaktusów.
a Twoje wyglądają napompowane jak balony,jakby ciągle były podlewane.
Kaktusów,a szczególnie tych dużych nie przesadzamy każdego roku.
Czym większy ( starszy ) kaktus tym przesadzamy rzadziej,co kilka lat.
Przesadzamy zawsze do suchego podłoża.
Nawet ziemia z napisem 'do kaktusów' się nie nadaje.Trzeba ją wymieszać z gruboziarnistym piaskiem
i drobnym żwirkiem w proporcji przynajmniej 50/50.Na dno doniczki drenaż.
Wygląda mi to na torf lub zwykłą ziemię.Nie widać żadnego żwiru !
Takie podłoże nie nadaje się dla kaktusów.
Teraz w czasie zimowego spoczynku ( zupełnie na sucho i w chłodzie ) kaktusy nie rosną,fajny23lb pisze: i musze powiedziec ze rosna jak na drozdzach co roku je przesadzam
a Twoje wyglądają napompowane jak balony,jakby ciągle były podlewane.
Kaktusów,a szczególnie tych dużych nie przesadzamy każdego roku.
Czym większy ( starszy ) kaktus tym przesadzamy rzadziej,co kilka lat.
Przesadzamy zawsze do suchego podłoża.
Nawet ziemia z napisem 'do kaktusów' się nie nadaje.Trzeba ją wymieszać z gruboziarnistym piaskiem
i drobnym żwirkiem w proporcji przynajmniej 50/50.Na dno doniczki drenaż.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wszystkim i wciąż polecam Bi58. To systemik, skuteczny i niezawodny. Wszędzie dostępny.fajny23lb napisał(a):
pytanie czym profilaktycznie od szkodnikow podlac?
Jedyną (ale istotną) jego wadą jest "zapach" przez który rzadko stosuje się go w mieszkaniu.
Jeśli masz gdzie rośliny wynieść wiosną na zewnątrz chociaż na kilka dni to wtedy ten środek jest idealny dla Twoich potrzeb.
-
- 20p - Rozkręcam się...
witam
kaktusy nie sa podlewane od wrzesinia wogole nic a nic a ze rosna strasznie szybko to co mam zrobic ?
ziemie sprowadzam za zagranicy jest w niej duzo piachu gruboziarnistego korzenie maja strasznie wielkie podloze jest tak zszyte ze wogole ziemi nie widac
na okres zimowy stoja zawsze w jasnym miejscu i suchym
moze to milosc mojej rodziny sprawia ze rosna heheh
kiedy je przesadzam to zawsze jest miejsce okolo 5cm do 8 cm luznego miejsca i rok mija a one tak urosly ze az z doniczki wychodza tak rosna
ja nie mam zielonego pojecia jak je chodowac dlatego tutaj jestem
kaktusy nie sa podlewane od wrzesinia wogole nic a nic a ze rosna strasznie szybko to co mam zrobic ?
ziemie sprowadzam za zagranicy jest w niej duzo piachu gruboziarnistego korzenie maja strasznie wielkie podloze jest tak zszyte ze wogole ziemi nie widac
na okres zimowy stoja zawsze w jasnym miejscu i suchym
moze to milosc mojej rodziny sprawia ze rosna heheh
kiedy je przesadzam to zawsze jest miejsce okolo 5cm do 8 cm luznego miejsca i rok mija a one tak urosly ze az z doniczki wychodza tak rosna
ja nie mam zielonego pojecia jak je chodowac dlatego tutaj jestem
Witam
Może moje obawy są nieuzasadnione, lecz ostatnio coś dziwnego zaczęło się dziać z moją Mammilaria
http://imageshack.us/f/266/dscf0259l.jpg/
Zdjęcie tego aż tak mocno nie oddaje, lecz na żywo jest widać sporą różnicę w kolorze między obszarem obrysowanym na czerwono (mam nadzieję, że jest widać) a pozostałą częścią. Co to może być?
A teraz drugi przypadek. Echinopsis subdenudata robi się od spodu taki jasnobrązowy... Najlepiej jest to widać na tym najbardziej po lewej
http://imageshack.us/f/341/dscn07771.jpg/
Podłoża się nie czepiajcie, przesadzenie zaplanowane na wiosnę
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Może moje obawy są nieuzasadnione, lecz ostatnio coś dziwnego zaczęło się dziać z moją Mammilaria
http://imageshack.us/f/266/dscf0259l.jpg/
Zdjęcie tego aż tak mocno nie oddaje, lecz na żywo jest widać sporą różnicę w kolorze między obszarem obrysowanym na czerwono (mam nadzieję, że jest widać) a pozostałą częścią. Co to może być?
A teraz drugi przypadek. Echinopsis subdenudata robi się od spodu taki jasnobrązowy... Najlepiej jest to widać na tym najbardziej po lewej
http://imageshack.us/f/341/dscn07771.jpg/
Podłoża się nie czepiajcie, przesadzenie zaplanowane na wiosnę
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie wadą też jest to, że zabija wszystko, jak leci. Absolutnie nie do stosowania w mieszkaniu, a i szkoda innych nieszkodliwych żyjątek, które odwiedzają nasze kolekcje.hen_s pisze: Wszystkim i wciąż polecam Bi58. To systemik, skuteczny i niezawodny. Wszędzie dostępny.
Liczi123 - z tych nienajlepsiejszych zdjęć, to ja za wiele nie powiem, ale...
Z mamilarką chyba wszystko ok. Być może zaczęła rosnąć, przez co w niektórych punktach rozjaśniała. Na wszelki wypadek weź patyczek i sprawdź sprężystość, twardość tkanki w tym miejscu oraz w innych. Jeśli nie jest bardziej miekko, moim zdaniem nic się nie dzieje.
Drugi to albo grzyb (znowu do sprawdzenie, czy nie bardziej miękkie niż gdzie indziej) albo naturalne skorkowacenie, które postępuje szybko z takim właśnie substratem. Dostanie nowy, słońce na wiosnę i wodę, to do jesieni może urosnąć tyle, że niewiele tego będzie widać.
Dziękuję za pomoc. Z Echinopsis chyba jest raczej ok, to miejsce nie jest bardziej miękkie od innych, ale Mammillaria...
Cóż... To miejsce oprócz tego, że jest jaśniejsze, to wygląda na takie napuchnięte i rzeczywiście jest chyba bardziej miękkie od pozostałej części. Ma ktoś pomysł, co to może być
Dziękuję już za przyszłą pomoc
Cóż... To miejsce oprócz tego, że jest jaśniejsze, to wygląda na takie napuchnięte i rzeczywiście jest chyba bardziej miękkie od pozostałej części. Ma ktoś pomysł, co to może być
Dziękuję już za przyszłą pomoc