Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

stefanek, anabell dziękuję ;:168 Oby było tak jak mówicie ;:333
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufin, ta miniaturka jest cudowna! ;:oj ;:167 ja chcę jej bejbi ;:224 ma wiele z MM :D

Co do usychającego listka basal-keiki, to.. jesteś pewna, że to listek? Dzieciaczki mają taką jakby błonkę/ osłonkę, która później usycha - przynajmniej u moich bliźniaków MM tak było. Wygląda to jak taki mini listek :wink: też się bałam, że je stracę, a one mi rosną i rosną.. ;:173 wstaw fotkę, to zobaczymy :D

Uśmiałam się z posklejanego pędu.. :;230 pomysł dobry, ale chyba już za późno ;:196 :wink:

Czekam na fotkę mini :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko najmłodsze basal keiki miało tylko dwa listki i tak stało z pól roku a teraz listek ewidentnie żółknie.. ale to nic bo mam starsze keiki ;) Jak tylko dostanę miniaturkę i przyjadę do domu to zrobię zdjęcia o ile nie zrzuci kwiatów :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Bardzo ładny i oryginalnie prezentujący się ten żółty ;:333
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Arkadius :wit kwiat zrobił się teraz troszkę mniej zielony a więcej żółty, ale pączek niestety usycha ;:185 więc albo storczyk będzie dalej przedłużał łodygę albo zatrzyma się i poczekam na kolejne kwitnienie :) Może wówczas warunki będą dla niego lepsze do zakwitnięcia ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Raspberry
50p
50p
Od: 13 kwie 2012, o 19:41

Post »

Dufin ta miniaturka kurcze booooskka ;:138 ;:oj
:)Pozdrawiam Raspberry :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No więc.. jestem w domu i.. płakac mi się zachciało :( Miniaturka kwitnie ale jest taaaaka mała, prawie jak keiki Violacea ;:oj Na zdjęciu sprawia wrażenie duużo większej :( Multiflora od a-moroso brzoskwiniowa chyba się poddała.. zrzuciła kwiaty i liście zrobiły się takie oklapłe :( od początku były takie blado-zielone i korzenie takie sobie, przesadziłam ją i wygląda tragicznie :( Pedy zżółkły a później zczerniały ;:oj pierwszy raz cos takiego widziałam.. kwiaty u nasady tez miały takie czarne plamki, myślałam, że to podłoże zabrudziło w czasie transportu.. odizolowałam ją, no ale zobaczymy :( Multiflora biało-rózowa ma się całkiem całkiem.. tez zrzuca kwiaty ale część jeszcze została i przedłuża każdy pęd a do tego wypuszcza dwa odgałęzienia. Moje stare falki na dniach powinny otworzyć pączki :) a Dendrobium phalaenopsis puszcza pęd! czujecie? Myślałam, że już nic z niego nie będzie, nawet przyrostów a ono wypuszcza pęd ;:138 Moje keiki Violacea ma coraz dłuższego korzonka, już pewne, że zamiast 3 wypuszcza 4 ;:224

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

no widzisz ,nie ma tego zlego :D .mowilam ci ze dendrobium ruszy ;:138 .miniaturka ,jak sama nazwa wskazuje jest miniaturka :;230 .a mala Violka jak wypuszcza korzonek tzn ze pojdzie naprzod :tan
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Witaj :wit
kurcze przejrzałam cały wątek i dziwię się dlaczego jeszcze nie pochwaliłam Twoich pięknych storczyków :oops:
Podoba mi się Cambria - jest taka gęsta i ładnie kwitnie.
Najpiękniejszy dla mnie jest ten tęczowy ;:oj Mam bardzo podobnego, ale nie tak intensywnie wybarwionego.
Miniaturka również prześliczna, niespotykana :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdzia dziękuję, ale niestety Nelly mi już przekwitła, co prawda otworzyła teraz pączki na nowym pędzie ale kwiaty nie sa tak duże i mają krótsze szypułki, więc nie prezentuje się tak efektownie.. Co więcej odkąd ja przesadziłam pseudobulwy sa pomarszczone, mimo, że była moczona przed przesadzeniem.. i korzonki z wierzchu pokryły sie pleśnią choć przesadziłam do suchego podłoża i tydzień nie podlewałam to właśnie w tym czasie wyrósł im taki kożuszek ;:oj nie wiem czemu tak :( ściagnęłam go patyczkiem do uszu no ale zobaczymy..

actus wydawało mi się, ze widziałam kiedys w tesco miniaturki bo były mniejsze od zwykłych falków ale widocznie to były midi ;:131 to co ja mam to jest wielkości dłoni.. dzisiaj wymieniłam sphagnum bo było z wierzchu zielone, ale mam obawy czy sphagnum się u mnie sprawdzi.. myślę czy nie zrobić takiej mieszanki jak dla Violki.. Zwłaszcza, ze pod moja nieobecność mama podlewa storczyki nawet jak jej nie każe tego robić i czuję, ze w ten sposób miniaturka utonie ;:219 eh..

ale ta brzoskwinka mnie martwi, czy to normalne, ze pęd czernieje? :( I czemu liście zrobiły sie takie marne? z tą druga multiflora wszytko ok.. może zgłoszę się w wątku problemowym ;:145

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

popatre co z korzeniami u brzoskwinki.jeśli liscie traca turgor to cos pewnie nie tak z systemem korzeniowym.miniaturke zabierz moze ze soba do krk.ja coraz bardziej przekonuje sie do spagnum.widze po moich botanikach.ta czesc ktora jest w spagnum wypuszcza listki i korzonki,te ktore w mieszance stoja w miejscu.musisz sama zobaczyc co sie u ciebie lepiej sprawdza kochana
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Actus własnie korzenie przez doniczkę były takie dziwne, mech mi je trochę zasłaniał, nie wiedziałam czy są przesuszone czy przelane, ale nie wszystkie.. pojedyncze tak wyglądały, dlatego przesadziłam storczyka aby wyczyścić doniczkę i zajrzeć w podłoże. Ogólnie nie było źle, więc nie wiem w czym problem, już pod dwóch dniach jak u mnie stał liście zaczynały się robić wiotkie, czy to podróż tak na niego wpłynęła? czy przemarzł? myślałam, ze może mu warunki nie odpowiadają słaba wilgotnośc czy coś, ale pozostałe storczyki zachowują się normalnie.. w drugiej multoflorce tylko jeden liśc sie zrobił taki jasnozielony i wiotki.. porobię jakieś zdjęcia koło poniedziałku i poproszę was o poradę :*

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Skoro korzenie sa ok to calkiem mozliwe ze podroz m? si?cle dala we znaki.szok po szoku wiec zareagowal.musisz czekac i obserwowac i pielegnowac tak j'ai toi robilas do te pory.i zobaczymy j'ai bedzie
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”