Taki - sobie ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.2

Post »

Miłeczko, prezenty świetne, zakupy nie mniej. Urobić już się w ogrodzie zdąrzyłaś? Niektóre ogrodniczki już szczęśliwe z bólu, bo w ziemi pogrzebały ;:306 . Mnie się to jeszcze nie udało, ale też tak chcę.
Jednoroczne pnącza posiej i dziwaczka, rośnie jak szalony, nawet na piasku, choć miejsca też potrafi zabrać.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieg leży... :evil: A przyniosłam wuchtę fusów i nie mogę ich rozrzucić, bo ziemia podmarznięta. Zresztą to głupio w śniegu w ogrodzie robić.
Posiałam pomidory do doniczek. I tak się wszystkie się nie zmieszczą. ;:131 Część będzie na zewnątrz i planuję w jakimś dziwnym miejscu posadzić, może w skrzyni ;:224 Siejąc już wyobrażałam sobie ich smak. Tylko wolę nie dzielić skóry na niedźwiedziu... A jak nic z tego nie wyjdzie ;:145 W zeszłym roku zaliczyłam porażkę. Miałam arcykiepskie podłoże i rozsada mi zmarniała. W końcu miałam tylko samosiejki koralika :evil:
Papryczki już wzeszły (Sweet pickle i jakaś ostra). Nasiona były świeże więc obyło się bez podkiełkowywania. Myślę, ze 2-3 krzaczki z każdej wysadzę.
Posiałam dziś jeszcze aksamitki (5 odmian) i sznytloszek ;:173

Kilka fotek na dziś:

Papyka ostra

Obrazek

Papryka Sweet pickle

Obrazek

Parapeciarnia

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja dopiero tydzień temu wysiałam papryczki, kilka odmian już wzeszło, a trzy się lenią.
Pomidorki też zaczęłam wysiewać....
Na aksamitki miejsca nie mam, muszę pokombinować albo liczyć że coś mi z wysiewów padnie. ;:224
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolcia! Jedną odmianę aksamitki mam od Ciebie i nazwałam ją Comcia, bo nic innego nie wpadło mi do głowy ;:196
Ja też nie mam miejsca, ale ja się z aksamitkami nie patyczkuję. Wsiewam do niewielkiej doniczki, nie pikuję potem i wsadzam do gruntu te uciśnione sieroty o wysokości 4cm :;230 Szybciutko rosną i strzelają do góry. Łachy nie robią ;:224
Miłka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

-17stC ;:111

A miała być wiosna! :evil: Na parapecie wykiełkowały wszystkie aksamitki, szczypiorek i pomidor Brandywine :tan
Z niepokojem patrzę na ogród, pieknie, zaszronione, ale - zamrażalnik!
Dokupiłam 5kg słonecznika dla ptaków i mam wrażenie, że zdążą zjeść ;:131
Rano, w pięknych promieniach słońca, na drzewach i w karmniku siedziało wielkie stado mazurków, sikor, zięb, dzwońców, grubodziobów, sierpówek.

Dziś imieniny Dalii! Muszę iść do moich w skrzynkach i życzyć im wszystkiego dobrego i udanego sezonu 2013! ;:109

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

O! To ja zaraz lecę moim pięknych kwitnień życzyć! Miałam nie podpędzać dalii... ale te od Ciebie to chyba jednak w sobotę zapakuję już do doniczek :roll: No nie mogę się doczekać, a tak wcześniej będą!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Już pakujecie do doniczek dalie ?
No to muszę kupić ziemię i lecieć na działkę po doniczki. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, tak sobie tu czytam o aksamitkach i zastanawiam się, dlaczego ty je wysiewasz do doniczek. Ja zawsze siałam od razu do gruntu, dobrze wschodziły i potem dobrze kwitły.
Teraz kupiłam na próbę takie nowe pełne ecri. Oczywiście tak wyglądają na torebce. Jakie będą, to się okaże.
Zamierzałam, jak zwykle, posiać w maju do gruntu. No ale może faktycznie lepiej zrobić tak jak ty.
Czy z twojego doświadczenia wynika, że siewy do doniczek są bardziej efektywne?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara! Mariola! Jeśli mogę poradzić, to odradzam wysadzanie teraz do doniczek. Dalie są bardzo żywotne. Posadzone do gruntu pod koniec kwietnia, szybko rosną i w miarę szybko kwitną, pod warunkiem oczywiście, że są nawiezione i podlewane. Można wysadzić to czy tamto eksperymentalnie, ale wiem, że te wsadzone do donic, raczej były do tyłu z tymi, które wsadzałam do gruntu. I jeszcze powstaje problem doświetlenia. Dalie pędzone w donicach potrafią wybujać ;:224

Wandziu! Ja sieję do doniczek, bo ja mam złe doświadczenia z gruntem. Zapominam, gdzie posiałam, albo wypielę z chwastami, albo mi nie wzejdą. Mam kontrolę nad doniczką ;:173 Potem jak najszybciej wsadzam tam, gdzie pasują.

Kolejna dalia na ich święto!

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Miłko! Przejrzałam zaległe stronki i tak: pozazdrościłam spotkania z Dziewczynkami, tego co zobaczyłyście na Gardenii, Spotkania z Panem Witoldem. Uśmiałam się z gwary, którą także liznęłam mając dziadków poznaniaków. Do miłego !
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Miłko,

jestem u Ciebie pierwszy raz, ale wiosna, prezenty, wszystko super, a najbardziej podobają mi się ostatnie zdjęcia dalii ;:138.
Będę zaglądać do Ciebie i obserwować Twój wiosenny ogród :wit.
Joasia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu! :wit Zapraszam serdecznie!

Mirka! ;:196

Czekam na wiosnę! Pomidory z wymiany nasion wzeszły w 100% :tan Są śliczne ;:173 Już nie mogę się doczekać ;:65

Wszystko pod śniegiem. A pada kolejny :-( Ma spaść kolejne 20cm. Kończy mi się dokupiony worek ziarna dla ptaków. Mam nadzieję, ze nie będę musiała odgarniać do czerwca ;:306

Póki co w ogrodzie się dzieje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na polach:

Obrazek
Miłka
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Miłko w piątek wracaliśmy z Poznania do domu i tuż obok, na bagnach było setki gęsi. Widok niesamowity, szkoda tylko, że zdjęć nie udało się mi zrobić
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”