Taki - sobie ogród cz.2
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Miłeczko, prezenty świetne, zakupy nie mniej. Urobić już się w ogrodzie zdąrzyłaś? Niektóre ogrodniczki już szczęśliwe z bólu, bo w ziemi pogrzebały . Mnie się to jeszcze nie udało, ale też tak chcę.
Jednoroczne pnącza posiej i dziwaczka, rośnie jak szalony, nawet na piasku, choć miejsca też potrafi zabrać.
Jednoroczne pnącza posiej i dziwaczka, rośnie jak szalony, nawet na piasku, choć miejsca też potrafi zabrać.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śnieg leży... A przyniosłam wuchtę fusów i nie mogę ich rozrzucić, bo ziemia podmarznięta. Zresztą to głupio w śniegu w ogrodzie robić.
Posiałam pomidory do doniczek. I tak się wszystkie się nie zmieszczą. Część będzie na zewnątrz i planuję w jakimś dziwnym miejscu posadzić, może w skrzyni Siejąc już wyobrażałam sobie ich smak. Tylko wolę nie dzielić skóry na niedźwiedziu... A jak nic z tego nie wyjdzie W zeszłym roku zaliczyłam porażkę. Miałam arcykiepskie podłoże i rozsada mi zmarniała. W końcu miałam tylko samosiejki koralika
Papryczki już wzeszły (Sweet pickle i jakaś ostra). Nasiona były świeże więc obyło się bez podkiełkowywania. Myślę, ze 2-3 krzaczki z każdej wysadzę.
Posiałam dziś jeszcze aksamitki (5 odmian) i sznytloszek
Kilka fotek na dziś:
Papyka ostra
Papryka Sweet pickle
Parapeciarnia
Posiałam pomidory do doniczek. I tak się wszystkie się nie zmieszczą. Część będzie na zewnątrz i planuję w jakimś dziwnym miejscu posadzić, może w skrzyni Siejąc już wyobrażałam sobie ich smak. Tylko wolę nie dzielić skóry na niedźwiedziu... A jak nic z tego nie wyjdzie W zeszłym roku zaliczyłam porażkę. Miałam arcykiepskie podłoże i rozsada mi zmarniała. W końcu miałam tylko samosiejki koralika
Papryczki już wzeszły (Sweet pickle i jakaś ostra). Nasiona były świeże więc obyło się bez podkiełkowywania. Myślę, ze 2-3 krzaczki z każdej wysadzę.
Posiałam dziś jeszcze aksamitki (5 odmian) i sznytloszek
Kilka fotek na dziś:
Papyka ostra
Papryka Sweet pickle
Parapeciarnia
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A ja dopiero tydzień temu wysiałam papryczki, kilka odmian już wzeszło, a trzy się lenią.
Pomidorki też zaczęłam wysiewać....
Na aksamitki miejsca nie mam, muszę pokombinować albo liczyć że coś mi z wysiewów padnie.
Pomidorki też zaczęłam wysiewać....
Na aksamitki miejsca nie mam, muszę pokombinować albo liczyć że coś mi z wysiewów padnie.
- takasobie
Mariolcia! Jedną odmianę aksamitki mam od Ciebie i nazwałam ją Comcia, bo nic innego nie wpadło mi do głowy
Ja też nie mam miejsca, ale ja się z aksamitkami nie patyczkuję. Wsiewam do niewielkiej doniczki, nie pikuję potem i wsadzam do gruntu te uciśnione sieroty o wysokości 4cm Szybciutko rosną i strzelają do góry. Łachy nie robią
Ja też nie mam miejsca, ale ja się z aksamitkami nie patyczkuję. Wsiewam do niewielkiej doniczki, nie pikuję potem i wsadzam do gruntu te uciśnione sieroty o wysokości 4cm Szybciutko rosną i strzelają do góry. Łachy nie robią
Miłka
- takasobie
-17stC
A miała być wiosna! Na parapecie wykiełkowały wszystkie aksamitki, szczypiorek i pomidor Brandywine
Z niepokojem patrzę na ogród, pieknie, zaszronione, ale - zamrażalnik!
Dokupiłam 5kg słonecznika dla ptaków i mam wrażenie, że zdążą zjeść
Rano, w pięknych promieniach słońca, na drzewach i w karmniku siedziało wielkie stado mazurków, sikor, zięb, dzwońców, grubodziobów, sierpówek.
Dziś imieniny Dalii! Muszę iść do moich w skrzynkach i życzyć im wszystkiego dobrego i udanego sezonu 2013!
A miała być wiosna! Na parapecie wykiełkowały wszystkie aksamitki, szczypiorek i pomidor Brandywine
Z niepokojem patrzę na ogród, pieknie, zaszronione, ale - zamrażalnik!
Dokupiłam 5kg słonecznika dla ptaków i mam wrażenie, że zdążą zjeść
Rano, w pięknych promieniach słońca, na drzewach i w karmniku siedziało wielkie stado mazurków, sikor, zięb, dzwońców, grubodziobów, sierpówek.
Dziś imieniny Dalii! Muszę iść do moich w skrzynkach i życzyć im wszystkiego dobrego i udanego sezonu 2013!
Miłka
O! To ja zaraz lecę moim pięknych kwitnień życzyć! Miałam nie podpędzać dalii... ale te od Ciebie to chyba jednak w sobotę zapakuję już do doniczek No nie mogę się doczekać, a tak wcześniej będą!
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Już pakujecie do doniczek dalie ?
No to muszę kupić ziemię i lecieć na działkę po doniczki.
No to muszę kupić ziemię i lecieć na działkę po doniczki.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Miłeczko, tak sobie tu czytam o aksamitkach i zastanawiam się, dlaczego ty je wysiewasz do doniczek. Ja zawsze siałam od razu do gruntu, dobrze wschodziły i potem dobrze kwitły.
Teraz kupiłam na próbę takie nowe pełne ecri. Oczywiście tak wyglądają na torebce. Jakie będą, to się okaże.
Zamierzałam, jak zwykle, posiać w maju do gruntu. No ale może faktycznie lepiej zrobić tak jak ty.
Czy z twojego doświadczenia wynika, że siewy do doniczek są bardziej efektywne?
Teraz kupiłam na próbę takie nowe pełne ecri. Oczywiście tak wyglądają na torebce. Jakie będą, to się okaże.
Zamierzałam, jak zwykle, posiać w maju do gruntu. No ale może faktycznie lepiej zrobić tak jak ty.
Czy z twojego doświadczenia wynika, że siewy do doniczek są bardziej efektywne?
- takasobie
Dagmara! Mariola! Jeśli mogę poradzić, to odradzam wysadzanie teraz do doniczek. Dalie są bardzo żywotne. Posadzone do gruntu pod koniec kwietnia, szybko rosną i w miarę szybko kwitną, pod warunkiem oczywiście, że są nawiezione i podlewane. Można wysadzić to czy tamto eksperymentalnie, ale wiem, że te wsadzone do donic, raczej były do tyłu z tymi, które wsadzałam do gruntu. I jeszcze powstaje problem doświetlenia. Dalie pędzone w donicach potrafią wybujać
Wandziu! Ja sieję do doniczek, bo ja mam złe doświadczenia z gruntem. Zapominam, gdzie posiałam, albo wypielę z chwastami, albo mi nie wzejdą. Mam kontrolę nad doniczką Potem jak najszybciej wsadzam tam, gdzie pasują.
Kolejna dalia na ich święto!
Wandziu! Ja sieję do doniczek, bo ja mam złe doświadczenia z gruntem. Zapominam, gdzie posiałam, albo wypielę z chwastami, albo mi nie wzejdą. Mam kontrolę nad doniczką Potem jak najszybciej wsadzam tam, gdzie pasują.
Kolejna dalia na ich święto!
Miłka
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Miłko! Przejrzałam zaległe stronki i tak: pozazdrościłam spotkania z Dziewczynkami, tego co zobaczyłyście na Gardenii, Spotkania z Panem Witoldem. Uśmiałam się z gwary, którą także liznęłam mając dziadków poznaniaków. Do miłego !
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Miłko,
jestem u Ciebie pierwszy raz, ale wiosna, prezenty, wszystko super, a najbardziej podobają mi się ostatnie zdjęcia dalii .
Będę zaglądać do Ciebie i obserwować Twój wiosenny ogród .
jestem u Ciebie pierwszy raz, ale wiosna, prezenty, wszystko super, a najbardziej podobają mi się ostatnie zdjęcia dalii .
Będę zaglądać do Ciebie i obserwować Twój wiosenny ogród .
Joasia
- takasobie
Joasiu! Zapraszam serdecznie!
Mirka!
Czekam na wiosnę! Pomidory z wymiany nasion wzeszły w 100% Są śliczne Już nie mogę się doczekać
Wszystko pod śniegiem. A pada kolejny Ma spaść kolejne 20cm. Kończy mi się dokupiony worek ziarna dla ptaków. Mam nadzieję, ze nie będę musiała odgarniać do czerwca
Póki co w ogrodzie się dzieje:
I na polach:
Mirka!
Czekam na wiosnę! Pomidory z wymiany nasion wzeszły w 100% Są śliczne Już nie mogę się doczekać
Wszystko pod śniegiem. A pada kolejny Ma spaść kolejne 20cm. Kończy mi się dokupiony worek ziarna dla ptaków. Mam nadzieję, ze nie będę musiała odgarniać do czerwca
Póki co w ogrodzie się dzieje:
I na polach:
Miłka
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Miłko w piątek wracaliśmy z Poznania do domu i tuż obok, na bagnach było setki gęsi. Widok niesamowity, szkoda tylko, że zdjęć nie udało się mi zrobić
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka