Jak dokończyć kaskadę i oczko?
Jak dokończyć kaskadę i oczko?
Witam wszystkich!
Mam mały problem z dokończeniem mojej kaskady i oczka rozpoczęliśmy pracę tak jak widać na zdjęciach ale niestety jakoś utknęło...
Mianowicie chodzi o to czy nie za wysoko znajduje sie najwyższy stopien kaskady czyli czy nie wyjdzie mi z tego piramida, druga sprawa to nie bardzo wiem gdzie ułożyć folie na kaskadzie, czy wystarczy zakryć koryto + kilkanaście cm na ściankach?(ktorych jeszcze nie ma
Kolejna sprawa to oczko nie wiem czy jest wystarczającej wielkości i czy nie zawala mi sie półki ponieważ ziemia jest raczej "biedna" i po wyschnięciu bardziej przypomina pyl niż ziemie.
Nie wiem tez jak ułoży sie folia na takim kształcie oczka i czy półki nie będą w tym przeszkadzać.
jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł jak to dokończyć żeby praca nie poszla na marna to będę bardzo wdzięczny!
Mam mały problem z dokończeniem mojej kaskady i oczka rozpoczęliśmy pracę tak jak widać na zdjęciach ale niestety jakoś utknęło...
Mianowicie chodzi o to czy nie za wysoko znajduje sie najwyższy stopien kaskady czyli czy nie wyjdzie mi z tego piramida, druga sprawa to nie bardzo wiem gdzie ułożyć folie na kaskadzie, czy wystarczy zakryć koryto + kilkanaście cm na ściankach?(ktorych jeszcze nie ma
Kolejna sprawa to oczko nie wiem czy jest wystarczającej wielkości i czy nie zawala mi sie półki ponieważ ziemia jest raczej "biedna" i po wyschnięciu bardziej przypomina pyl niż ziemie.
Nie wiem tez jak ułoży sie folia na takim kształcie oczka i czy półki nie będą w tym przeszkadzać.
jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł jak to dokończyć żeby praca nie poszla na marna to będę bardzo wdzięczny!
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to oczko przypomina mi małe akwarium
zamiast robić kaskadę, wykorzystaj folię na powiekszenie oczka
pamietaj, czym większe oczko tym łatwiej o równowagę biologiczną
oczywiście przy dobrym zagospodarowaniu roślinnością
parametry kaskady w porownaniu do wielkości oczka są rażąco niedopasowane
poszperaj troche na forach, tam uzyskasz dużo podpowiedzi, sporo rad
zamiast robić kaskadę, wykorzystaj folię na powiekszenie oczka
pamietaj, czym większe oczko tym łatwiej o równowagę biologiczną
oczywiście przy dobrym zagospodarowaniu roślinnością
parametry kaskady w porownaniu do wielkości oczka są rażąco niedopasowane
poszperaj troche na forach, tam uzyskasz dużo podpowiedzi, sporo rad
Re: Jak dokończyć kaskadę i oczko?
Witaj Piter widze ze masz duzo miejsca to radze ci powiekszyc twoje oczko gdyz po jakims czasie okazuje sie ciagle za male mamy oczko wiem to z doswidczenia ale tez trzeba sobie zdawac sprawe ze duze to i wiecej pracy ale warto gdyz pozniej cieszy nas ladne oczko zobacz jakie jest nasze i od szesciu lat trzy razy powiekszane i ciagle zalujemy ze nie jest wieksze postaram sie jeszcze zrobic zdjecia zebys mial ogolne pojecie ale nie zapomnij ze roslinosc zarasta bardzo szybko . Moje wymiary to ok 3m na 8m http://aniakl.fotosik.pl/albumy/461241.html#e
1 wyciagnas z oczka cegly
2 nadac forme oczku wybrac kamyczki i ostre kawaleczki mogace poprzecinac folie
3 folie ulozyc dokladnie do ziemi i polek do samej gory ziemi i z metr zostawic na brzegi i ewentualne wykonczenia i zabezpieczenie na niewylewanie wody z oczka czy mozliwosc zasadzenia roslin lubiacych wilgoc
4nalac wode ktora pod swoim ciezarem ulozy dokladnei folie
5 kaskada nie wydaje mi sie za wysoka u pana ale tez powina byc wylozona folia i pozniej poukladac na niej kamienie pytaj jeszcze jak cos chcesz powodzenia
2 nadac forme oczku wybrac kamyczki i ostre kawaleczki mogace poprzecinac folie
3 folie ulozyc dokladnie do ziemi i polek do samej gory ziemi i z metr zostawic na brzegi i ewentualne wykonczenia i zabezpieczenie na niewylewanie wody z oczka czy mozliwosc zasadzenia roslin lubiacych wilgoc
4nalac wode ktora pod swoim ciezarem ulozy dokladnei folie
5 kaskada nie wydaje mi sie za wysoka u pana ale tez powina byc wylozona folia i pozniej poukladac na niej kamienie pytaj jeszcze jak cos chcesz powodzenia
tak jak napisala aniakl moge jeszcze dodac ze pod spod foli nalezy uzyc agrowlokniny lub waty szklanej ktora zabiezpieczy oczko od ewentualnych uszkodzen.
Pamietaj aby wypoziomowac brzegi oczka, ulatwi Ci to pozniejsze maskowanie folii.
Zrob przynajmniej kilka polek na rosliny pamietaja tak samo o zachowaniu poziomu, tak aby roslinki ktore posadzisz w doniczkach nie spadaly.
Jezeli chcesz posiadac rybki pamietaj o odpowiedniej glebokosci przynajmniej 1.0-1.20 m.
Im wieksze wymiary oczka tym latwiej zachowac rownowage biologiczna.
Co do kaskady, budujac ja zacznij od dolu powoli przesuwajac sie ku gorze.
Na nasypie z piasku uformuj ksztal jak chcesz aby posiadala. Nastepniej tak jak w przypadku oczka uzyj jakiegos podkladu pod folie.
Ukladaja kamienie jako uszczelniacza mozesz uzyc cementu lub silikonu albo gliny. A jezeli nie jestes zwolennikiem tego typu mozesz tak jak w moim przypadku obyc sie bez tego ukladajac kamienie na folii. Musisz sie liczyc z tym, ze nie bedzie ona szczelna w 100% i woda moze splywac takze po folii, ale mi to nie przeszkadza.
Zycze milej pracy
Pamietaj aby wypoziomowac brzegi oczka, ulatwi Ci to pozniejsze maskowanie folii.
Zrob przynajmniej kilka polek na rosliny pamietaja tak samo o zachowaniu poziomu, tak aby roslinki ktore posadzisz w doniczkach nie spadaly.
Jezeli chcesz posiadac rybki pamietaj o odpowiedniej glebokosci przynajmniej 1.0-1.20 m.
Im wieksze wymiary oczka tym latwiej zachowac rownowage biologiczna.
Co do kaskady, budujac ja zacznij od dolu powoli przesuwajac sie ku gorze.
Na nasypie z piasku uformuj ksztal jak chcesz aby posiadala. Nastepniej tak jak w przypadku oczka uzyj jakiegos podkladu pod folie.
Ukladaja kamienie jako uszczelniacza mozesz uzyc cementu lub silikonu albo gliny. A jezeli nie jestes zwolennikiem tego typu mozesz tak jak w moim przypadku obyc sie bez tego ukladajac kamienie na folii. Musisz sie liczyc z tym, ze nie bedzie ona szczelna w 100% i woda moze splywac takze po folii, ale mi to nie przeszkadza.
Zycze milej pracy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak dokończyć kaskadę i oczko?
TUTAJ masz dokumentację fotograficzną z budowy kaskady z małym oczkiem wodnym, a w zasadzie zbiornikiem z formy. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało.PiterX pisze:Witam wszystkich!
Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł jak to dokończyć żeby praca nie poszla na marna to będę bardzo wdzięczny!
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Też tak i proponowałem, lecz ze względu na małe dziecko (żywy jak srebro chłopaczek), właścicielka nie zdecydowała się na większe. To małe oczko, miało być przykryte, dodatkowo rusztem, z położonymi na nim drobniejszymi płaskimi kamieniami, lub otoczakami rzecznymi, tak że, wody nie było by widać. Podejrzewam, że teraz tego trochę żałuje, że nie zrobiliśmy większego, chociaż nie mówiła mi o tym, tak się po prostu domyślam.Pawel Woynowski pisze:Przemo pisze: ...i powiem że roboty to było przy tym bardzo dużo, tylko szkoda że budujący nie zrobił do tak ładnej kaskady przynajmniej czterokrotnie większego oczka, ten zbiorniczek nie bardzo pasuje do tak dużej kaskady ...
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
A ja myślę ,że jednak nie żałujePawel Woynowski pisze:Pawel Woynowski pisze:Też tak i proponowałem, lecz ze względu na małe dziecko (żywy jak srebro chłopaczek), właścicielka nie zdecydowała się na większe. To małe oczko, miało być przykryte, dodatkowo rusztem, z położonymi na nim drobniejszymi płaskimi kamieniami, lub otoczakami rzecznymi, tak że, wody nie było by widać. Podejrzewam, że teraz tego trochę żałuje, że nie zrobiliśmy większego, chociaż nie mówiła mi o tym, tak się po prostu domyślam.Przemo pisze: ...i powiem że roboty to było przy tym bardzo dużo, tylko szkoda że budujący nie zrobił do tak ładnej kaskady przynajmniej czterokrotnie większego oczka, ten zbiorniczek nie bardzo pasuje do tak dużej kaskady ...
Powiem więcej ,podoba jej się tak jak jest