Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
Re: Sadzenie rukoli w domu
No to super:)
A ja bym chciała na parapecie. W domu. Mam nadzieję,że nie padnie z powoduy braku dostępu powietrza z zewnatrz
A ja bym chciała na parapecie. W domu. Mam nadzieję,że nie padnie z powoduy braku dostępu powietrza z zewnatrz
Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
Niedawno wsadzilam rukole i dalam na parapet. Kielki juz wyszly
Ile dziennie mozna jesc rukoli?czy sa jakies limity czy mozna jesc bez ograniczen?
Ile dziennie mozna jesc rukoli?czy sa jakies limity czy mozna jesc bez ograniczen?
Re: Rukola - uprawa
A ma ktoś doświadczenie w uprawie domowej, czyli całorocznej? Na opakowaniu była informacja, że jest to roślina wieloletnia. Chcę by przez cały rok mieć możliwość zjadania świeżej. Mam już posadzoną w doniczce, wyrosły dwa listki na długich łodygach. Nie wiem kiedy ewentualnie ją przepikować i do jak dużej doniczki by mieć świeżą "dostawę" co tydzień. Prośba o wskazówki.
Ta 'dzika' rukola, z drobnymi listkami kwitnąca na żółto, jest rośliną wieloletnią świetnie zimuje i sama się rozsiewa. Inne odmiany są jednoroczne, te kwitną na biało i mają większe, łagodniejsze w smaku listki. Jest na forum kilka wątków o rukoli i tam znajdziesz więcej informacji.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jestem zalamana poniewaz juz dwa lata probuje uprawiac rukole ale nic mi z tego nie wychodzi. W tamtym roku, wykielkowala ale wyrosly dlugie cienki lodyszki z dwa czy trzema listakami i poszla w kwiat. Wysialam do duzej donicy i stala w mejscu zacienionym. Nie wiem co zrobilam zle .
Prosze powiedzcie jak wy to robicie ze macie tak ladna Rukole. Moze sadzic z rozsady?
Prosze powiedzcie jak wy to robicie ze macie tak ladna Rukole. Moze sadzic z rozsady?
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co wiem to rukola jest rośliną wybitnie "słonecznolubną", pochodzi z basenu morza śródziemnego więc ustawianie jej w cieniu niczemu dobremu nie służy. Z tego co napisałaś jest wybiegnięta w poszukiwaniu słońca, a że szybko wiąże kwiaty i wydaje nasiona ? rośliny tak mają... chcą przedłużyć gatunek
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
Jest dokładnie przeciwinie. Rukola lubi cień, przy pełnym słońcu żółknie. W zeszłym roku to przerabiałam, ale przestawiłam ją do miejsca zacienionego i znów rosła ochoczo Póki jej nie zjadły szczypawki......esony1 pisze:Z tego co wiem to rukola jest rośliną wybitnie "słonecznolubną", pochodzi z basenu morza śródziemnego więc ustawianie jej w cieniu niczemu dobremu nie służy.
- esony1
u mnie rośnie w pełnym słońcu...( jak na patelni ), rozsiewa się rokrocznie i nie mam z nią problemów
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
No to o co chodzi???? Czemu mi sie nie udaje??? Moze jednak z rozsady ???
Pozdrawiam Monika
- esony1
hmm.... a może za dużo oczekujesz od niej... u mnie rośnie jak chwast .. i jest raczej niepozorna, kwitnąca na żółto ma większe i ostrzejsze listki, kwitnąco na kremowo ma bardziej postrzępione listki ( tą wolę ze względu na smak ). Posiej w donicy postaw na słońcu w zacisznym miejscu ( drugą możesz w cieniu dla porównania - gdzie lepiej rośnie ) i jak zacznie kwitnąć zetnij pędy kwiatowe i czekaj może "zmężnieje" wstawiam zdjęcie rukoli http://www.e-ogrodek.pl/zdjecia-ogrodow ... 136,rukola
moja aż tak dobrze nie wygląda bo co jakiś czas jest odzierana z liści .... i pędy kwiatowe ma zdecydowanie wyższe... ale to pewnie zależy od gatunku
moja aż tak dobrze nie wygląda bo co jakiś czas jest odzierana z liści .... i pędy kwiatowe ma zdecydowanie wyższe... ale to pewnie zależy od gatunku
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
No to jest rukola!!!
Gdybym ja miala taka to bym byla szczesliwa . No coz, sprobuje w tym roku z rozsady i zrobie tak jak ty pisalas. Dziekuje za wskazowki
Gdybym ja miala taka to bym byla szczesliwa . No coz, sprobuje w tym roku z rozsady i zrobie tak jak ty pisalas. Dziekuje za wskazowki
Pozdrawiam Monika
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
Nie słyszałam nic o ograniczeniach w ilości zjedzenia rukoli.
Ja zjadam w sezonie (sieję w gruncie) tak co drugi dzień miskę sałatki z pomidorami i innymi dodatkami.
Ponadto kładę do kanapek po kilka listków.
Ja zjadam w sezonie (sieję w gruncie) tak co drugi dzień miskę sałatki z pomidorami i innymi dodatkami.
Ponadto kładę do kanapek po kilka listków.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
W zeszłym roku posiałam rukolę okrągłolistną na działce. Rosła fantastycznie. W tym roku chciałabym mieć ją też na balkonie. W jaką donicę ją posiać/jaka głębokość/?