Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

15. Nalewka na skórkach pomarańczowych

0,3 - 0,4 kg skórek pomarańczowych
20-25 g korzenia imbiru.
2,5 l wódki 40%

Pomarańcze wyszorować, sparzyć, cieniutko obrać. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Skórki i imbir włożyć do butli, zalać wódką, macerować 2 tygodnie i zlać. Przefiltrować, odstawić na min. miesiąc.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

16. Nalewka imbirowa *

10 dkg świeżego imbiru
2 piękne cytryny
0,75 l wódki 40%
pół szklanki cukru
3-4 łyżki miodu

Umyty imbir obrać i pokroić na plasterki. Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ósemki. Składniki zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć na miesiąc. Wstrząsać co jakiś czas. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, żeby dojrzała na co najmniej trzy miesiące.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

17. Nalewka lawendowa

7 łyżek kwiatów lawendy suszonej - ew. do kupienia w sklepie zielarskim
3 piękne cytryny
skórka pomarańczowa suszona, bez albedo, ok.. 5x1,5 cm
2 goździki
3 szczypty imbiru mielonego
1l wódki 40%

Z cytryn ściąć skórkę bez albedo i włożyć do słoja. Cytryny obrać z albedo i wybrać sam miąż odrzucając pestki i błony, dodać do skórek wraz z resztą składników. Zostawić z dala od słońca na 2 tygodnie. Następnie dołożyć 40 dag miodu kwiatowego ( ok. półtorej szklanki). Odstawić na tydzień. Przefiltrować i odstawić na kolejny tydzień. Nalewka bardzo ładnie się klaruje, nie wymaga długiego dojrzewania, smak boski -lekko cytrynowy z subtelną goryczką.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

18. Likier ziołowy

21 liści bazylii
13 liści szałwi
skórka z 4 cytryn (lub limonek)
1 l spirytusu 80%
0,5 kg cukru

Wszystkie składniki postawić w słoju na 40 dni, zlać, przefiltrować i odstawić na trzy miesiące.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

19. Nalewka malinowa II

3 kg malin
2 l. spirytusu 70-80%
1,5 kg cukru
kilka listków melisy

Maliny zasypać cukrem na tydzień, często potrząsać słojem. Syrop odsączyć, maliny użyć do deseru czy przetworów, do syropu dodać spirytus 80% w proporcji jeden do jednego, dodać kilka listków melisy, macerować trzy tygodnie, przefiltrować, przelać do butelek, odstawić na trzy miesiące (ale można pić od razu :))
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nalewko kochana, ale mnie ucieszyłaś! Aż dwa przepisy na nalewke z malin! Tylko który jest lepszy? Który trudniej "zepsuć"? Mam też chrapkę na nalewkę wisniową i likier lipowy, mniam :)

Podoba mi się również przepis na nalewkę z ciemnych winogron, ale tam trzeba wykorzystać owoce pigwowca z nalewki..Przypuszczam, że i na tę nalewkę masz przepis i również go podasz :D Mam w lodówce trochę owoców pigwowca, tylko nie wiem, czy wystarczajacą ilość na nalewkę?...

Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naleweczko ! Jestem pełna uznania dla Twojego poświęcenia
dla nas. Zmarnowałaś nockę, aby dogodzić forumowej braci.

Dziękuję - na pewno skorzystam i graciory ;:114

Pozdrawiam serdecznie
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 15 paź 2006, o 00:07

Post »

O rany Naleweczko ale przepisów.Musiałaś się napracować.
A ja teraz dopiero zauważyłam nowy temat i umieściłam przepis w temacie troszkę wyżej.Ale jak będzie trzeba to go można przenieś.
Naleweczko dziękuję,skorzystam na pewno z tych przepisów,bo nalewki to ja lubię.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Będzie jeszcze przepis na pigwówkę i morelówkę, ale teraz właśnie wróciłam z działki i troszkę padam z nóg, wsadziliśmy trzy iglaki, potem sprawdziłam, że pani w szkółce wcisnęła mi 3 metrowego jałowca, jako płożącego się, cis jest kolumnowy, zamiast poduszkowy (chodzi o kształt, nie o nazwę odmiany), świerk będzie bardzo mało "wsiowy", bo urośnie jak cyprys, tylko cieniej, a wyżej :( W ogóle muszę dojść do siebie, bo szlag mnie trafił! Miałam listę roślin, ale tego nie ma, tamtego nie ma, kolejnego też nie ma, a co jest? to i to. A co to i jak rośnie? wszystko pasowało, ale przywiozłam, posadziłam i sprawdziłam w wielkiej księdze - wszystkie iglaki są nie takie, jak miały być! Dupa, nie szkółka! Wybaczcie, ale jeszcze mnie nosi :twisted:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Naleweczko, weź łyk nalewki na uspokojenie, odpręż się i pomyśl, ze nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Moze te iglaki które przywiozłaś pokochasz z czasem bardziej, niz sie teraz spodziewasz. A te które chciałas, a nie masz, mozesz jeszcze kupic :) Zmień tylko szkółkę :wink:
A na przepisy poczekamy, jest czas :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znalazłam ciekawy materiał na temat nalewek: www.dom.gazeta.p. Niektóre przepisy wyglądają apetycznie :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

20. Nalewka z pigwowca lub pigwy*

2 kg owoców pigwowca - dojrzałych
1 kg cukru (lub więcej)
0,5 l czystej wódki 40%
0,75 l spirytusu 80%

Owoce umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić z nich pestki. Cząstki owoców (można pokroić drobniej) ułożyć w słoju, zalać alkoholem, nakryć luźno zakrętką, odstawić na trzy tygodnie czasem wstrząsając.
Nalew zlać, zmacerowane owoce zasypać cukrem, odstawić na kolejne dwa tygodnie często wstrząsając. Kiedy cuker całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i przelać do butelek. Powinna dojrzewać pół roku, a nawet dłużej, przed podaniem należy przefiltrować.

Pozostałe owoce zasypać dodatkowym cukrem, dodać pół szklanki wody, kilka goździków i gotując powoli na malutkim ogniu - zeszklić. Następnego dnia ponownie pogotować kilka minut mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Trzeciego dnia delikatnie mieszając pogotować 5 minut od momentu zawrzenia, przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Powstaje pyszna konfitura z dopalaczem na zimowe wieczory (w czasie gotowania alkohol się ulatnia, ale aromat zostaje), albo nadzienie do naleśników, ciast i innych wypieków (dozwolone od lat 18 :D).

Można też owoce dodać do innego nastawu otrzymując nalewkę wieloowocową, albo ponownie zalać je czystą wódką i otrzymać nalewkę drugiego gatunku.

Uwaga: owoce pigwy są delikatniejsze w smaku i wymagają mniejszej ilości cukru.
Grzesiek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lut 2007, o 22:19

Post »

Nalewko, cieszę się, że promujesz mój przepis na nalewkę ziołową - tzw. "Działkówkę" :D

Podobnie jak nalewkę z malin (pierwszy przepis) - w ubiegłym roku zrobiłem tego 2 litry - pychotka na zimowe wieczory.
Polecam również likier z kwiatu lipy - przepis podała wcześniej Nalewka. Wykonanie bardzo proste a jakie to jest pyszne i do tego lecznicze - idealne na przeziębienia :D
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2007, o 19:33

Post »

Naleweczko :) :) :) peany na Twoją cześć powinni pisac :D
Jak żyję nie widziałam tyle przepisów na nalewki, a i sama dotychczas robilam tylko z wisni.

Przestudiuję je dokładnie, i biorę się do dzieła :twisted: :twisted: :twisted:
Rozumiem, ze laskę wanili mogę zastąpić cukrem waniliowym, a jak z imbirem? moze być suszony, czy jednak zalecasz korzonek?

Nalewkowe pozdrowienia :D :twisted: :D
marzena
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiek

Miło mi bardzo :) Na wszelki wypadek podałam na początku, który przepis jest mój, który sprawdzony czy zmodyfikowany przeze mnie, a który z sieci. A likier z lipy zrobię po raz pierwszy w tym roku, bardzo mi się spodobał, a jeśli do tego ma takie rekomendacje, to w ogóle się nie będę wahać, tylko od razu zrobię parę butelek, mniaam, mniaaam.

Lena

Cukier waniLINOwy zamiast wanilii może być, jest różnica, ale nie aż tak wielka, żeby nie można było tego traktować wymiennie.

Imbir - ja używam tylko świeżego, sproszkowany ma inny zapach i smak, i do tego powoduje zmętnienie nalewki. Nalewka trudniej się klaruje, a przecie powinna być klarowna jak kryształ, prawda? Kup jednak imbir w korzeniu, jakby co, można go obrać, pokroić w plasterki, zamrozić i użyć mrożonego, kiedy będziesz robić nalewkę za jakiś czas. Powodzenia :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”