Sadzenie róż
Re: Sadzenie róż
w Lidlu widziałem mączkę kostną - rok czy dwa lata temu była zachwalana właśnie pod różne
ale... na opakowaniu jest tylko info o zawartości azotu - 14% ale już nic, że jest np. fosfor
poza zaletami, że jest pochodzenia naturalnego i wolno się uwalnia - nie ma ryzyka przenawożenia
to czy jest lepsza np. od azofoski U suszonego obornika bydlęcego w granulkach (które planuję sypnąć "na start" różom)
widziałem gdzieś obornik kurzy suszony (granulki) - on jest chyba bardzo bogaty w azot
ktoś stosował? czy stanowi lepszy wybór od w/w obornika bydlęcego?
ale... na opakowaniu jest tylko info o zawartości azotu - 14% ale już nic, że jest np. fosfor
poza zaletami, że jest pochodzenia naturalnego i wolno się uwalnia - nie ma ryzyka przenawożenia
to czy jest lepsza np. od azofoski U suszonego obornika bydlęcego w granulkach (które planuję sypnąć "na start" różom)
widziałem gdzieś obornik kurzy suszony (granulki) - on jest chyba bardzo bogaty w azot
ktoś stosował? czy stanowi lepszy wybór od w/w obornika bydlęcego?
Ja stosuję zwykłą azofoskę i u mnie się sprawdza.
Nawóz bydlęcy do dołka tylko przy sadzeniu róży wraz z dodatkiem świezej ziemi (u mnie straszny piach więc jak coś sadzę to muszę podsypać "lepsiejszą" ziemię).
I to się u mnie sprawdza póki co...
Nawóz bydlęcy do dołka tylko przy sadzeniu róży wraz z dodatkiem świezej ziemi (u mnie straszny piach więc jak coś sadzę to muszę podsypać "lepsiejszą" ziemię).
I to się u mnie sprawdza póki co...
PS. Moniko dziękuje o info na temat mszyc
Zobaczymy jak będzie w tym roku ... Póki co nie widać
Zobaczymy jak będzie w tym roku ... Póki co nie widać
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i po ciepłych dniachAdrian pisze:
idą ciepłe dni i zdejmę z róż kartony
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie tam ciepłe dni ?
Już jest i 10 cm sniegu. - 1oC. I ciągle pada.
Na jutro zapowiadają -5 oC.
Na poniedziałek - 10 oC.
Już jest i 10 cm sniegu. - 1oC. I ciągle pada.
Na jutro zapowiadają -5 oC.
Na poniedziałek - 10 oC.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Mi na 19 marca mają przyjść aspiryn roze z gołym korzeniem,mam nadzieje,że do tego czasu się ociepli.
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Moje róże mają przyjść w ten piątek... A tu ziemia twarda nie jestem w stanie wbić łopaty...
No wlasnie do mnie juz przyszly, na razie aura nieodpowiednia na sadzenie. Pytanie, jak dlugo moga stac w wodzie w chlodnej piwnicy i czekac na odpowiedni moment?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Można je posadzić do dużej donicy w ziemię. Nie potrzebują stać w wodzie.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Chyba nie dluzej niz 24 h.Od kogo masz te roze :?:Jakie odmiany Do mnie pszyszly juz od Rosen Stange,ale bylo jeszcze cieplo,sa posadzone i opatulone.Dräger wysyla 18.03.Tantau w marcu......."jak u nas bedzie bezmrozna pogoda" .
Moze bylo by lepiej ich nie moczyc,tylko w chlodnym miejscu poczekac na lepsza pogode nie mam pojecia.
Moze donice
Moze bylo by lepiej ich nie moczyc,tylko w chlodnym miejscu poczekac na lepsza pogode nie mam pojecia.
Moze donice
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- avalonne
- 500p
Gosiu, masz na myśli to, żeby je wszystkie zadołować w jednej donicy w ziemi?
A potem tę donicę czymś okręcić, jakąś włókniną?
Ja mam dostać 24 róże....
A potem tę donicę czymś okręcić, jakąś włókniną?
Ja mam dostać 24 róże....
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Nie byłam w stanie ich wsadzić do ziemi - mój sposób to wsadzić róże do dużej donicy i zostawić w chłodnym miejscu - wszystkie razem.
- avalonne
- 500p
Hmmm, mam takie wiadro wielgachne W takim razie włożę wszystkie róże do tego wiadra, potem zasypię te róże ziemią, a potem to wiadro wyniosę na ogród - nie mam innego miejsca chłodniejszego niż 20' a cieplejszego niż temperatura na dworze
Mam nadzieję, że różyczki mi nie zamarzną w tej donicy na dworze, więc ją pewnie postawię na styropianie, owinę czym mam - jakąś włókniną.... i zakryję z wierzchu stroiszem.
Mam nadzieję, że tak przetrwają ze dwa tygodnie....
Mogę je też wnieść do ciemnego miejsca - tj. drewutni na ogrodzie - ale tam temperatura jest taka jak na dworze.
Mam nadzieję, że różyczki mi nie zamarzną w tej donicy na dworze, więc ją pewnie postawię na styropianie, owinę czym mam - jakąś włókniną.... i zakryję z wierzchu stroiszem.
Mam nadzieję, że tak przetrwają ze dwa tygodnie....
Mogę je też wnieść do ciemnego miejsca - tj. drewutni na ogrodzie - ale tam temperatura jest taka jak na dworze.