Bób cz.2
Re: Bób cz.2
Myślę, że czasowo zajmie Ci to 2 razy więcej czasu, wschody wprost do gruntu mogą być mniejsze ale myślę że w granicach -5%
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Ja mam, Takie malutkie. Posiałam go w tamtym roku. Tak jak podają na ulotkach w sierpniu.Rósł i owocował dość fajnie.Nie złapał mszycy. Niestety w październiku przyszły pierwsze przymrozki i trzeba było go zerwać, a niewiele mu brakło do pełnej dojrzałości. Podobało mi się to, że był posiany np. po zebranej cebuli. Było wolne miejsce, które można było zagospodarować. Trzeba jednak siać wcześniej.Czy ma ktoś doświadczenie z uprawą bobu Luz de Otono?
Myślę, że przemek1136 mógłby tu więcej powiedzieć
A mogę zapytać gdzie go kupiłaś?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naoglądałamsię rozsad z poprzedniego wątku i zaraz po śniadaniu odę robić rozsadę bobu ;) wytargałam już stertę pierścieni i nasionka już też dawno czekają na mój ruch ;)
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Mój bób zaczyna wypuszczać kiełki. Mam osiem ziarenek, które wcześniej moczyłam przez 24 godziny.Posadziłam go w doniczkach torfowych, więc w całości pójdzie do ziemi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja siostra zawsze na bób sypie popiół drzewny.Jak pojawią się mszyce polewa bób wodą i sypie popiół. Próbowałam też mszyc było dużo mniej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Witajcie, posiałem bób 5 marca i teraz żałuję. Spadała 2 cm warstawa śniegu, za oknem -5 oC. Patrzyłem to ziemia nie jest zamarznięta, ziarno tak słabo napęczniało. Obawiam się, że może wszystko się zmarnować, bo wychodzi na to, że temperatura ma spadać w nocy do -10 oC i tak ma potrwać do końca tygodnia... Czy mam powody zacząć się niepokoić, czy to jednak twarda roślina i sobie poradzi?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
hmmm powiem Ci tak, rok temu gdy w maju były przymrozki pomidory w gruncie mi wybiło a bób 15 cm sadzoniki przeżyły ale to były przymrozki -1 do -2 stopni, ja pisałem wcześniej że lepiej sadzić w kwietniu , ja życzę Ci aby jednak przetrwały ale przy -10 stopniach może być nie ciekawie
pozdrawiam Tomasz
Dokładnie tak samo zrobiłem. Pocieszam się myślą, ze nasiona będą dostatecznie suche by przetrzymać mróz.
dobro ludzkości wymaga eksperymentów
dobro ludzkości wymaga eksperymentów
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
Dobrze, że moja ziemia jeszcze nie gotowa, bo też bym posiała. Ale niech no tylko ten śnieg się roztopi... nasionka bobu już stoją w kolejce .
Nie panikuj . Bób jest dość wytrzymały. Pod śniegiem ma jak pod pierzynką.wojtekman pisze:Witajcie, posiałem bób 5 marca i teraz żałuję. Spadała 2 cm warstawa śniegu, za oknem -5 oC. Patrzyłem to ziemia nie jest zamarznięta, ziarno tak słabo napęczniało. Obawiam się, że może wszystko się zmarnować, bo wychodzi na to, że temperatura ma spadać w nocy do -10 oC i tak ma potrwać do końca tygodnia... Czy mam powody zacząć się niepokoić, czy to jednak twarda roślina i sobie poradzi?
Pozdrawiam
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czołem wszystkim bobowiczom
Kilka dni temu nasiona wsadzone do ziemi.
Co może powodować to czernienie liści ?
To mój "pierwszy pierwszy" z bobem więc jestem mocno zmartwiony.
Kilka dni temu nasiona wsadzone do ziemi.
Co może powodować to czernienie liści ?
To mój "pierwszy pierwszy" z bobem więc jestem mocno zmartwiony.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Dzięki za słowa podtrzymujące na duchu Nasiona są tak średno napęczniałe najbardziej obawiam się tego, że będą leżały długo pod ziemią i po prostu zgniją. Kurcze, żeby to ciepło już przyszło jak najszybciej;)
Rafikius myślę, że te sadzonki są zbyt mocno wyrośnięte. Możliwe, że ma bardzo ciepło i szybko rośnie
Pozdrawiam wszystkich;)
Rafikius myślę, że te sadzonki są zbyt mocno wyrośnięte. Możliwe, że ma bardzo ciepło i szybko rośnie
Pozdrawiam wszystkich;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Postanowiłem e tym roku posiać bób dopiero 21 marca . Namoczę wczesniej z dwa dni i posieję . No i poczekam na zbiory myślę ze powinno być dobrze .