Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Myślę, że czasowo zajmie Ci to 2 razy więcej czasu, wschody wprost do gruntu mogą być mniejsze ale myślę że w granicach -5%
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Czy ma ktoś doświadczenie z uprawą bobu Luz de Otono? :)
Ja mam, :D Takie malutkie. Posiałam go w tamtym roku. Tak jak podają na ulotkach w sierpniu.Rósł i owocował dość fajnie.Nie złapał mszycy. Niestety w październiku przyszły pierwsze przymrozki i trzeba było go zerwać, a niewiele mu brakło do pełnej dojrzałości. Podobało mi się to, że był posiany np. po zebranej cebuli. Było wolne miejsce, które można było zagospodarować. Trzeba jednak siać wcześniej.
Myślę, że przemek1136 mógłby tu więcej powiedzieć :D
A mogę zapytać gdzie go kupiłaś?
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Naoglądałamsię rozsad z poprzedniego wątku i zaraz po śniadaniu odę robić rozsadę bobu ;) wytargałam już stertę pierścieni i nasionka już też dawno czekają na mój ruch ;)
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Mój bób zaczyna wypuszczać kiełki. Mam osiem ziarenek, które wcześniej moczyłam przez 24 godziny.Posadziłam go w doniczkach torfowych, więc w całości pójdzie do ziemi.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Moja siostra zawsze na bób sypie popiół drzewny.Jak pojawią się mszyce polewa bób wodą i sypie popiół. Próbowałam też mszyc było dużo mniej.

Pozdrawiam
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Witajcie, posiałem bób 5 marca i teraz żałuję. Spadała 2 cm warstawa śniegu, za oknem -5 oC. Patrzyłem to ziemia nie jest zamarznięta, ziarno tak słabo napęczniało. Obawiam się, że może wszystko się zmarnować, bo wychodzi na to, że temperatura ma spadać w nocy do -10 oC i tak ma potrwać do końca tygodnia... Czy mam powody zacząć się niepokoić, czy to jednak twarda roślina i sobie poradzi?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

hmmm powiem Ci tak, rok temu gdy w maju były przymrozki pomidory w gruncie mi wybiło a bób 15 cm sadzoniki przeżyły ale to były przymrozki -1 do -2 stopni, ja pisałem wcześniej że lepiej sadzić w kwietniu , ja życzę Ci aby jednak przetrwały ale przy -10 stopniach może być nie ciekawie
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Dokładnie tak samo zrobiłem. Pocieszam się myślą, ze nasiona będą dostatecznie suche by przetrzymać mróz.

dobro ludzkości wymaga eksperymentów :;230
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23

Post »

Dobrze, że moja ziemia jeszcze nie gotowa, bo też bym posiała. Ale niech no tylko ten śnieg się roztopi... nasionka bobu już stoją w kolejce ;:65 .
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

wojtekman pisze:Witajcie, posiałem bób 5 marca i teraz żałuję. Spadała 2 cm warstawa śniegu, za oknem -5 oC. Patrzyłem to ziemia nie jest zamarznięta, ziarno tak słabo napęczniało. Obawiam się, że może wszystko się zmarnować, bo wychodzi na to, że temperatura ma spadać w nocy do -10 oC i tak ma potrwać do końca tygodnia... Czy mam powody zacząć się niepokoić, czy to jednak twarda roślina i sobie poradzi?

Pozdrawiam
Nie panikuj . Bób jest dość wytrzymały. Pod śniegiem ma jak pod pierzynką.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

Czołem wszystkim bobowiczom

Obrazek

Kilka dni temu nasiona wsadzone do ziemi.

Co może powodować to czernienie liści ?

To mój "pierwszy pierwszy" z bobem więc jestem mocno zmartwiony.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Dzięki za słowa podtrzymujące na duchu :roll: :wink: Nasiona są tak średno napęczniałe najbardziej obawiam się tego, że będą leżały długo pod ziemią i po prostu zgniją. Kurcze, żeby to ciepło już przyszło jak najszybciej;)
Rafikius myślę, że te sadzonki są zbyt mocno wyrośnięte. Możliwe, że ma bardzo ciepło i szybko rośnie

Pozdrawiam wszystkich;)
jaro52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Postanowiłem e tym roku posiać bób dopiero 21 marca . Namoczę wczesniej z dwa dni i posieję . No i poczekam na zbiory myślę ze powinno być dobrze .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”