Trawnik po zimie cz. 2
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2012, o 11:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
Ten EMY do trawnika to ma być Terra Biosa -zboża ?
Używać według instrukcji producenta ,czy inne dawki polecasz ?
Używać według instrukcji producenta ,czy inne dawki polecasz ?
1. Takbaryl pisze:Ten EMY do trawnika...?
2. http://www.ugmax.pl/2,269,Stosowanie__UGmax.html
UGmax'a nie trzeba namnażać o tyle jest lepszy.
Witam,
rozumiem, że EM-y stosuje się jako uzupełnienie nawożenia NPK
a nie zamiast - jeśli się mylę proszę mnie poprawić
pozdrawiam
karol
rozumiem, że EM-y stosuje się jako uzupełnienie nawożenia NPK
a nie zamiast - jeśli się mylę proszę mnie poprawić
pozdrawiam
karol
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy po zastosowaniu EM-y można odpuścić sobie wertykulator?
izaziem Odpowiedź nie jest prosta.
UGmax po raz pierwszy zastosowałem w listopadzie ubiegłego roku.
Podłoże jest zbite, gliniaste, często w okresie letnim trawa przesychała(ogródki działkowe)
Trawnik podzieliłem na pół i z obserwacji wynika, że tam gdzie był UGmax:
- nie widać objawów pleśni, co było problemem w poprzednich latach
- zalegający filc pozostał w mniejszym stopniu niż tam gdzie UGmax nie było
- zauważalnie lepiej wygląda trawa w części z UGmax'em jest bardziej zielona i mniej odłożyła filcu,
- całkowity brak mchu,
- już pod koniec lutego zakwitły w trawniku, przebiśniegi, krokusy, cebulice, pokazały się liście tulipanów
Czy to jest miarodajne i na ile, trudno dziś powiedzieć jest to pierwszy zimowy sezon, a zima była wilgotna i stosunkowo
ciepła. Kolejną sprawą jest sama ziemia nie wszędzie UGmax może się sprawdzić, zależy to od wielu czynników, zarówno glebowych jak i pogodowych. Jedno można z całą pewnością na dziś stwierdzić, filc w trawniku ulega przemianie w kompost, jak szybko zachodzi ten proces w konkretnych warunkach, pokażą kolejne sezony.
Należy pamiętać, że preparat ten działa w temp. dodatnich więc okres w jakim podałem nie był najlepszy
i bakterie nie robiły tego co powinny na "wysokich obrotach" Rolnik, który polecił mi ów specyfik, bardzo zachwala
stosowanie zwłaszcza w kompostowaniu trawy. Sąsiedzi przywożą dla niego koszoną trawę, którą rozrzuca po polu i
stosuje właśnie UGmax'a. I tu muszę przyznać, że ziemia wygląda bardzo dobrze. Trwa w jeden sezon praktycznie znika, czyniąc skorupę gliniastą bardzo luźną próchniczą, ale dość płytko do głębokości około 10cm.
Obecnie stosuje o połowę mniej nawozów na części rekultywowanej, a efekty są lepsze niź 5 lat temu na glinie z pełną dawką nawozów.
Czy UGmax zastąpi nawóz w trawie?
Nie, ale poprawi warunki glebowe, ograniczy ilość zabiegów z wertykulatorem, rozwiąże problem pleśni i grzybów,
powinien dobrze wpływać na rozbudowę korzenia i większą wytrzymałość na niedobór wody w sezonie upałów.
Podsumowując, na pewno warto stosować w/w preparaty - są skuteczne.
Proponuję zakończy wątek o Em'ach i szukać informacji w wątku poświęcony tym preparatom.
UGmax po raz pierwszy zastosowałem w listopadzie ubiegłego roku.
Podłoże jest zbite, gliniaste, często w okresie letnim trawa przesychała(ogródki działkowe)
Trawnik podzieliłem na pół i z obserwacji wynika, że tam gdzie był UGmax:
- nie widać objawów pleśni, co było problemem w poprzednich latach
- zalegający filc pozostał w mniejszym stopniu niż tam gdzie UGmax nie było
- zauważalnie lepiej wygląda trawa w części z UGmax'em jest bardziej zielona i mniej odłożyła filcu,
- całkowity brak mchu,
- już pod koniec lutego zakwitły w trawniku, przebiśniegi, krokusy, cebulice, pokazały się liście tulipanów
Czy to jest miarodajne i na ile, trudno dziś powiedzieć jest to pierwszy zimowy sezon, a zima była wilgotna i stosunkowo
ciepła. Kolejną sprawą jest sama ziemia nie wszędzie UGmax może się sprawdzić, zależy to od wielu czynników, zarówno glebowych jak i pogodowych. Jedno można z całą pewnością na dziś stwierdzić, filc w trawniku ulega przemianie w kompost, jak szybko zachodzi ten proces w konkretnych warunkach, pokażą kolejne sezony.
Należy pamiętać, że preparat ten działa w temp. dodatnich więc okres w jakim podałem nie był najlepszy
i bakterie nie robiły tego co powinny na "wysokich obrotach" Rolnik, który polecił mi ów specyfik, bardzo zachwala
stosowanie zwłaszcza w kompostowaniu trawy. Sąsiedzi przywożą dla niego koszoną trawę, którą rozrzuca po polu i
stosuje właśnie UGmax'a. I tu muszę przyznać, że ziemia wygląda bardzo dobrze. Trwa w jeden sezon praktycznie znika, czyniąc skorupę gliniastą bardzo luźną próchniczą, ale dość płytko do głębokości około 10cm.
Obecnie stosuje o połowę mniej nawozów na części rekultywowanej, a efekty są lepsze niź 5 lat temu na glinie z pełną dawką nawozów.
Czy UGmax zastąpi nawóz w trawie?
Nie, ale poprawi warunki glebowe, ograniczy ilość zabiegów z wertykulatorem, rozwiąże problem pleśni i grzybów,
powinien dobrze wpływać na rozbudowę korzenia i większą wytrzymałość na niedobór wody w sezonie upałów.
Podsumowując, na pewno warto stosować w/w preparaty - są skuteczne.
Proponuję zakończy wątek o Em'ach i szukać informacji w wątku poświęcony tym preparatom.
Witam
Ogród2000 jeszcze jedno pytanie w sprawie ugmax , jak go stosować rozcieńczyć z wodą i podlewać trawnik czy użyć opryskiwacza pozdrawiam.
Ogród2000 jeszcze jedno pytanie w sprawie ugmax , jak go stosować rozcieńczyć z wodą i podlewać trawnik czy użyć opryskiwacza pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogrod2000 Piszesz o glebach gliniastych. A czy na piaszczyste też można używać "Terra Biosa" luib UGmax ? Mój nibytrawnik to gleba VI klasy lub jeszcze gorzej.
Pozdrawiam
Barbara

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
Z podaniem azotu (np. mocznik) przeczekać jeszcze te zapowiadane ochłodzenia i opady śniegu (w Krakowie póki co śniegu nie widać), czy już można zastosować?
O właśnie, sam się zastanawiam czy nawozić czy czekać (kilka dni zimy prognozują), ten sam dylemat mam z wałowaniem trawy.
A właśnie, jak dawkować mocznik granulowany? nie chciał bym sobie zjarać trawy na sam początek sezonu ;)
A właśnie, jak dawkować mocznik granulowany? nie chciał bym sobie zjarać trawy na sam początek sezonu ;)
Pytałam już na innym wątku, ale ten jest świeższy, więc i Was zapytam...
Czytam o nawozach.. chce skomponować w miarę fajny nawóz z nawozów rolniczych. I tak jednocześnie czytam składy "oryginalnych nawozów na trawnik" i widzę, że one zawierają dużo siarki z niektórych firm np. NPK(Ca0+MgO+So3) 12-7,5-12,00 (3+2,5+23,8)
I tak się zastanawiam... pewnie wezmę siarczan magnezu, siarczan amonu i wapno na początek? A potem jakąś Polifoskę? Czy źle kombinuję?
Czytam o nawozach.. chce skomponować w miarę fajny nawóz z nawozów rolniczych. I tak jednocześnie czytam składy "oryginalnych nawozów na trawnik" i widzę, że one zawierają dużo siarki z niektórych firm np. NPK(Ca0+MgO+So3) 12-7,5-12,00 (3+2,5+23,8)
I tak się zastanawiam... pewnie wezmę siarczan magnezu, siarczan amonu i wapno na początek? A potem jakąś Polifoskę? Czy źle kombinuję?
Może o to chodzi z tą siarką?
http://www.polifoska.pl/lang-pl-module- ... ID-68.html
W artykułach dotąd doczytywałam, że siarka to margines nawożenia trawnika... Ale jednak te składy nawozów niektórych na trawnik.. oraz powyższy artykuł sugerują, że może jednak ta siarka jest dość ważna?
http://www.polifoska.pl/lang-pl-module- ... ID-68.html
W artykułach dotąd doczytywałam, że siarka to margines nawożenia trawnika... Ale jednak te składy nawozów niektórych na trawnik.. oraz powyższy artykuł sugerują, że może jednak ta siarka jest dość ważna?
Tak wiem, to bezdyskusyjne... jednak reszta też nie zawadzi 

-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
Zakupiłem Hortiform Trawnik po kontakcie z przedstawicielem Intermagu, bardzo sprawnie wszystko poszło. Prawdopodobnie poszczególni przedstawiciele handlowi mają swoje centra ogrodnicze, do których mogą dostarczyć zamówienie. U mnie przedstawiciel przywiózł do Krakowa, płaciłem 175 za worek 25 kg. Niedługo wysiew, aczkolwiek najpierw azot, zalega mi jeszcze nieco mocznika.