Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Bardzo dobrze :D . Nie wiem tylko jaka to odmiana canny, jeśli z wysokich to donica 7 litröw moze okazac sie zbyt mala. Kläcza potrafiä rozrastac sie w tempie nieprzyzwoitym. A dodatek obornika, sluszny bardzo bo kanna to strasznie nawozolubna roslina, bedzie temu sprzyjal.
Pamietaj tez o systematycznym podlewaniu jak sie pokazä liscie, ale bacz zeby nie stala w wodzie na podstawku. Lubi wtedy zagniwac.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anka93 to zależy w czym masz, jak w doniczkach tak jak pisał Janusz to mogą być do maja a jak w pojemnikach tak jak ja (foto poniżej), to trzeba przesadzić jak podrosną w doniczki. Ja muszę tak, bo w tej chwili nie mam miejsca aby każda miała swoje m1. :wink:

Norbitka
o kłączach, pytałaś o kłącza. Masz rację mogłam napisać. ;:196

Moje za jakiś czas przesadzę, jeszcze maja miejsce.

Obrazek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

No włąśnie mam w takich pojemnikach :( , ale jeszcze malutkie to spokojnie poczekają.
Dziękuję za info
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jerome, dziękuję za odpowiedź i rady. Na opakowaniu jest napisane Canna indica i zdjęcie czerwonego kwiatka. Dziwne było to kłacze - na forum widziałam instruktaż, jak się dzieli kłącza, było sporo zdjęć. Z mojego kłącza wystaje dość gruba łodyga, którą skróciłam. W środku była żywa :shock: Nie doczytałam jednak, czy muszę ją - tę łodygę - całą wyciąć...
Tristaneo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2013, o 21:21

Post »

Dzień dobry,
15 lutego posadziłem do doniczek kłącza kupione jesienią na Allegro. Były zdrowe. Stoją w jasnym pomieszczeniu, temperatura ok 16 stopni. Do dziś nic nie nie wypuściły? Czy mają za zimno? Martwić się czy czekać?

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich, Tomek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Ja jak wsadzam kłącza to trzymam w domu dopiero jak mają 1 -2 liście to daje do chłodniejszego pomieszczenia.
Odgarnij delikatnie ziemię i zobacz czy ma korzonki czy żyje.
Światło potrzebują dopiero jak wykiełkują. Powodzenia.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ja też w połowie lutego wsadziłem w donice przechowywane kany w piwnicy . Na dno donic dałem im jedzonko -krowieniec granulowany -wdzięczne bestie -rosną pięknie .

. Obrazek może zakwitną w domu . ;:306
Tristaneo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2013, o 21:21

Post »

Tydzień poczekam i sprawdzę.

Dziękuję
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Aleksander, ale bycze ;:63 Mam takie pytanie przy okazji. Obornik granulowany daje się w okolicach korzeni. A co się stanie, jak się go sypnie na wierzch ziemi? Ewentualnie lekko wciśnie?
A drugie pytanie - będę miała tylko jedną kannę w doniczce. Chciałabym zrobić jakąś kompozycję. Co mogę jeszcze posadzić w tej doniczce? Jakie kwiaty się dobrze komponują z kanną z Waszego doświadczenia?
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Odpowiedzi w kolejnosci zadawanych pytan.
1.Jak sie sypnie na wierzch to bedzie smierdzialo w pokoju po podlewaniu.
Jak sie lekko wcisnie bedzie smierdzialo zdecydowanie mniej. :wink:
2. Ja w ubieglym roku mialem w jednej z donic canne z koleusami, przycinalem zeby sie lepiej krzewily. Koleusy, nie canny. :wink:

A powaznie to moze byc zurawka, moze byc pelargonia, trawa, mialem tez z surfiniami. Wszystko co sie rozkrzewia albo zwisa, ma wysokosc do 30-40cm, lubi wilgoc i zyznä ziemie.
Kilka lat temu mialem w jednej donicy z mieczykami. Efekt wizualny delikatnie möwiäc dziadowski, nie polecam.

Aleksanderk, faktycznie okazy ci wystrzelily niesamowite. U mnie wiekszosc jeszcze wygläda tak jak w twojej czarnej donicy po lewej.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

-Iwona- pisze: Odgarnij delikatnie ziemię i zobacz czy ma korzonki czy żyje.
Ja, jeśli po dwóch tygodniach nie widzę rezultatów - pędów, opróżniam delikatnie doniczkę i ;:oj Nie zawsze można ocenić przed sadzeniem czy kłącze jest całkowicie zdrowe. Korzenie są bardzo kruche i trzeba uważać. Myślę, że taki zabieg nie przeszkadza kłączu, a wręcz przeciwnie - ponowne sadzenie natlenia dodatkowo podłoże. Potraktuję jeszcze kłącze ukorzeniaczem i mam pewność, że wszystko jest OK. Może cały zabieg to pudrowanie brodatego ;:306 ale dla cennych odmian warto się wysilić niźli trzymać doniczkę z której nic nie wyrośnie.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Tego roku dzięki Iwonce 1968 postanowiłam spróbować z samodzielnym wysiewem nasion paciorecznika.
Bardzo Jej niniejszym dziękuję za informacje i wspieranie w moim wątku :lol: .
Pierwsze pięć ziarenek po otarciu i namoczeniu skiełkowało w ekspresowym tempie.
Niestety nie zdążyłam ich do ziemi wsadzić ;:145 bo miały mały wypadek, cała partia po którymś podziwianiu wypadła mi z rąk i świeżutkie kiełki uległy wyzerowaniu :wink: .
Kolejna partia ma się lepiej....jeszcze żyją i mają się dobrze, są zwarte , codziennie je doświetlam.
Nasionka mam z naszej forumowej akcji wymiany nasion, za również dziękuję przy okazji nasionodawcom ;:196 .

Obrazek
BettyWP
100p
100p
Od: 27 kwie 2012, o 12:28

Post »

Kilka dni temu, też wysiałam canny(na razie na wacikach). Jedno ziarenko zaczęło już kiełkować a na pozostałe jeszcze czekam. Z tymże ja kupiłam mix nasion. Szkoda, że się nie załapałam na nasiona z wymiany :( . Zapoluję w przyszłym roku :) .
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”