Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Czy ktoś posiada w swoim ogródku świdośliwę kanadyjską? Jestem ciekawa jak ona wygląda. Podobno można ją tez sadzic jako żywopłot nieformowany. Co Wy o tym myślicie?
Nie wiedziałam, że można ją formowac. A jak wysoko i jak szybko rośnie? Owoce wyglądają smakowicie, ale przyznam ze nigdy nie jadłam. I zastanawiam się nad tym czy jeśli obsadzę jakies powiedzmy wzdłuż ogrodzenia 10-20 m świdosliwą to co robic z taka iloscia owocow? No bo pewnie trzeba je wszystkie zerwac przed zimą? Chyba ze jakies konfitury?
Aaa.. i jak gęsto należałoby ją posadzic- w jakich odległosciach?
mirzan mimo ze przycinasz masz tyle owoców?
Aaa.. i jak gęsto należałoby ją posadzic- w jakich odległosciach?
mirzan mimo ze przycinasz masz tyle owoców?
Amelanchier
Przycinałem tylko dołem, aby zrobić drzewko. Jeśli obetniesz górę, na pewno
rozkrzewi się.Z nadmiarem owoców nie ma kłopotu, ptaki już czekaja, zanim owoce
dojrzeją.
Myślę,że lepszy będzie żywopłot z jagody kamczackiej, krzewy są gęste i dość
wysokie.
rozkrzewi się.Z nadmiarem owoców nie ma kłopotu, ptaki już czekaja, zanim owoce
dojrzeją.
Myślę,że lepszy będzie żywopłot z jagody kamczackiej, krzewy są gęste i dość
wysokie.
Re: Żywopłot
Ile miejsca zajmuje każde z drzewek? I w jakiej odległosci od siebie były sadzone?mirzan pisze:Żywopłotu nie mam żadnego, ale moje jagody kamczackie tak się rozrosły,że tworzą niezła zaporę.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli to świdośliwa, to chyba mocno rozrasta się odrostami korzeniowymi, czy tak? Jeśli tak, to trzeba mieć dla niej albo dużo miejsca, albo dużo cierpliwości
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."