Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4
Jolu, ależ pieknie rozrosła sie ta trzykrotka .Moja zielona ledwo żyje, ale ta kolorowa jest urocza.Jak dbać o trzykrotkę żeby tak ładnie rosła ?
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Jolu ta trzykrotka jest prześliczna
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Dziękuję za miłe komentarze
Pozwolicie,że odpowiem,ale tylko ''wybrańcom''
Wyjmij z ziemi,oberwij zgniłe,zaschnięte łuski(do białej skóry).Oczyść korzenie .Osusz cebulę ręcznikiem papierowym i obsyp cynamonem.Posadź do nowej ziemi-z dodatkiem suchych skorupek od jajka.Cebula ma do połowy wystawać z ziemi.Na razie ze 2 dni może nie podlewaj.A później--podlewaj od dołu.Niezbyt często.Powodzenia
Moje wszystkie cebule wymagały takiego zabiegu(2 z B. i 3 z giełdy).Okazało się,że w cale nie miały korzeni .I były lekko przygniłe.Niektóre miały czerwone plamki---chorobowe.Trzeba to zeskrobać
Aha--nawozy -dopiero jak cebule przekwitną.
A taka jestem mądra-dzięki Dorocie-szarotka
Trzymam kciuki-za Twoje i moje cebule---by wytworzyły korzenie.
Trzeba trzykrotki trochę podcinać,żeby się rozkrzewiały.
Mam taką srebrną,pasiastą---to długie ma pędy i mało liści.Wiszą takie....makarony .Szkoda,że nie jest taka zwarta,jak ta babci...to byłby widok
------------------------------------------------------------------------------
Mam dziś plan-umyć okna i zmienić firanki...
Ciekawe co z tego wyjdzie
Bo zamiast coś działać-na fo siedzę
Jeśli się zmobilizuję,to może jakieś nowe fotki zrobię.I w końcu policzę ,ile mam doniczek z zielonymi
Pozwolicie,że odpowiem,ale tylko ''wybrańcom''
Pewnie ma zalane korzenie...albo w cale nie ma .To norma,wygląda na to .jolcia1212 pisze: Piękne te Twoje hipeastra. Ja też kupiłam jednego w B. Zastanawia mnie jednak fakt ze stoi u mnie już ok 4 dni i nie ruszył od tego momentu nawet o 1 cm. Czy to jakiś strajk?
Wyjmij z ziemi,oberwij zgniłe,zaschnięte łuski(do białej skóry).Oczyść korzenie .Osusz cebulę ręcznikiem papierowym i obsyp cynamonem.Posadź do nowej ziemi-z dodatkiem suchych skorupek od jajka.Cebula ma do połowy wystawać z ziemi.Na razie ze 2 dni może nie podlewaj.A później--podlewaj od dołu.Niezbyt często.Powodzenia
Moje wszystkie cebule wymagały takiego zabiegu(2 z B. i 3 z giełdy).Okazało się,że w cale nie miały korzeni .I były lekko przygniłe.Niektóre miały czerwone plamki---chorobowe.Trzeba to zeskrobać
Aha--nawozy -dopiero jak cebule przekwitną.
A taka jestem mądra-dzięki Dorocie-szarotka
Trzymam kciuki-za Twoje i moje cebule---by wytworzyły korzenie.
Wydaje mi się,że to jest taka odmiana.Ma gęsto liście.mamafrania pisze:Jolu, ależ pieknie rozrosła sie ta trzykrotka .Moja zielona ledwo żyje, ale ta kolorowa jest urocza.Jak dbać o trzykrotkę żeby tak ładnie rosła
Trzeba trzykrotki trochę podcinać,żeby się rozkrzewiały.
Mam taką srebrną,pasiastą---to długie ma pędy i mało liści.Wiszą takie....makarony .Szkoda,że nie jest taka zwarta,jak ta babci...to byłby widok
------------------------------------------------------------------------------
Mam dziś plan-umyć okna i zmienić firanki...
Ciekawe co z tego wyjdzie
Bo zamiast coś działać-na fo siedzę
Jeśli się zmobilizuję,to może jakieś nowe fotki zrobię.I w końcu policzę ,ile mam doniczek z zielonymi
- mamafrania
Jolu moje 6 z biedrony tez korzeni nie miały wcale, a jedna duża cebula to mawet deka ziemii nie miała pod sobą.Zasypali ją tylko z wierzchu .Mordercy
Jolu, a ja się cieszę, ze zgadzają się odmiany Charisma i Sumatra już się pokazały, teraz czekam na trzeciego
Trzykrotka rzeczywiście imponująca i ładnie wybarwiona
Trzykrotka rzeczywiście imponująca i ładnie wybarwiona
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Jola a po co skorupki jajek
Ja tam z myciem okien czekam na słonko...no chyba że się przed świętami nie będzie chciało pokazać
Ja tam z myciem okien czekam na słonko...no chyba że się przed świętami nie będzie chciało pokazać
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Kasiu to tak jak ja Strasznie nie lubię myć okien - bo nie potrafię tak "po łebkach". Jak już myję to porządnie, a to niestety pracochłonne zajęcie a mi na razie brakuje energii po zimie
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
U mnie okna myje mój M.
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Sorrki ale nie uwierzę jak nie zobaczę...wymagająca nie jestem wystarczy foto cichaczem cyknięteNiunia1981 pisze:U mnie okna myje mój M.
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Kasiu nie ma sprawy, jak się zabierze za okna to mu cyknę fotkę
Pozdrawiam, Monika
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolka pilna wiadomość na PW.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Słowo się rzekło...okna umyte
Mogą przyjść święta...
A czuję się jak po ciężkich robotach...
Kwiatki policzone.....183 doniczki ...hm,a myślałam,że więcej...tak upchnięte.Nie muszę pisać,że samych roślin jest więcej....bo niektóre mają współlokatorów?
Chyba ze 4 wylądowało w śmietniku -byłoby więcej...ha ha...nie starczyło mi cierpliwości do fiołków-które ciągle trzeba pryskać od roztoczy .Nie chcą,to nie...niech spadają...
Żartowałam.Evluk mi mówiła-że skorupki się daje-bo jak hipki załamują szczypior,to mają braki....(?) wapna?
To ,tak na zapas-by szczypior był piękny...
Liczysz na to,że mycie okien przed świętami Cię ominie?
Nolinka-u mnie szybko poszło mycie okien,bo kwiatki podlałam wczoraj.Więc tylko zdjąć.Ale też mi zeszło-z 4 oknami pół dnia
Mój to czasem mi ziemniaki obierze,odkurzy,albo coś lekkiego zrobi do jedzenia,lub herbatkę....to wszystko
Nie uwierzycie,ale nigdy żadnego z dzieci mi nie wykąpał ...Może z raz Monikę,jak byłam rodzić Michała...
Proszę o oficjalne foto w wątku...ale takie bez pozowania...
Szarotka
Mogą przyjść święta...
A czuję się jak po ciężkich robotach...
Kwiatki policzone.....183 doniczki ...hm,a myślałam,że więcej...tak upchnięte.Nie muszę pisać,że samych roślin jest więcej....bo niektóre mają współlokatorów?
Chyba ze 4 wylądowało w śmietniku -byłoby więcej...ha ha...nie starczyło mi cierpliwości do fiołków-które ciągle trzeba pryskać od roztoczy .Nie chcą,to nie...niech spadają...
No mordercy,jak nicmamafrania pisze:Jolu moje 6 z biedrony tez korzeni nie miały wcale, a jedna duża cebula to mawet deka ziemii nie miała pod sobą.Zasypali ją tylko z wierzchu.Mordercy.
Już niedługo...pąk już pękł...bozunia pisze:Jolu, a ja się cieszę, ze zgadzają się odmiany. Charisma i Sumatra już się pokazały, teraz czekam na trzeciego.
Trzykrotka rzeczywiście imponująca i ładnie wybarwiona.
Aaaa...sprawdzam,czy ktoś mnie czytakatharos pisze:Jola a po co skorupki jajek?
Ja tam z myciem okien czekam na słonko...no chyba że się przed świętami nie będzie chciało pokazać.
Żartowałam.Evluk mi mówiła-że skorupki się daje-bo jak hipki załamują szczypior,to mają braki....(?) wapna?
To ,tak na zapas-by szczypior był piękny...
Liczysz na to,że mycie okien przed świętami Cię ominie?
Nolinka-u mnie szybko poszło mycie okien,bo kwiatki podlałam wczoraj.Więc tylko zdjąć.Ale też mi zeszło-z 4 oknami pół dnia
No...dobrze go sobie wychowałaś...szacunNiunia1981 pisze:U mnie okna myje mój M.
Mój to czasem mi ziemniaki obierze,odkurzy,albo coś lekkiego zrobi do jedzenia,lub herbatkę....to wszystko
Nie uwierzycie,ale nigdy żadnego z dzieci mi nie wykąpał ...Może z raz Monikę,jak byłam rodzić Michała...
Dołączam do Kasi...Niunia1981 pisze:Kasiu nie ma sprawy, jak się zabierze za okna to mu cyknę fotkę.
Proszę o oficjalne foto w wątku...ale takie bez pozowania...
Szarotka
- mamafrania
Jolu,mój podobnie w tych obowiązkach domowych jak Twój,ale on swoich ma pelno, ale za to szukam innych zalet.A poranna herbatka w jego wykonaniu ti\o najlepsza herbata w ciągu dnia .Mój biedronkowy też zaczyna się otwierać...Ciekawa jstem w ilu z 6 będzie się zgadzał kolor ...