Wysiewanie kaktusów cz.1
Re: Wysiewanie kaktusów
Myślę, że w temperaturze pokojowej będzie ok dlaczego nie chcesz ich teraz wysiać ? jest najlepszy termin do wysiewu
Dziękuję za szybką odpowiedz.
To nie tak, że nie chcę. Po prostu czekam na kolejne dostawy nasion, aby wysiać wszystko w jednym terminie.
To nie tak, że nie chcę. Po prostu czekam na kolejne dostawy nasion, aby wysiać wszystko w jednym terminie.
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
spokojnie wstrzymaj się jeszcze troszkę, niech trochę pogodą będzie bardziej słoneczna a oszczędzi ci to rozczarowań
Jestem podekscytowany, to fakt, ale wysiać planuję z początkiem kwietnia. Jak pisałem wcześniej czekam na nasiona jeszcze. Mam nadzieję, że do tej pory je otrzymam. Wszystkiego powinno być trochę ponad 100 porcji. Mam już przygotowane poletka, zakupioną chemię i powoli robię sobie etykietki do oznaczenia działek.
Ma ktoś z forumowiczów doświadczenie w wysiewie ferocactusów? Wedle strony p. M. Siwca potrzebują temperatury 25-30 st. do kiełkowania, w związku z czym zastanawiam się czy nie zorganizować im jakiegoś dogrzewania. Normalnie w pomieszczeniu jest ok. ~21 st. czy to też będzie dla nich ok ?
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
A weź lampkę ze starego typu żarówką, trochę uszczelnij dookoła i będziesz mieć i 30 stopni (tylko uważać, żeby nie przegrzać dla odmiany), bo przecie stare żarówki to większość energii w ciepło zamieniają. Dodatkowo, siewki będa doświetlone, czyli mimo że obecnie jeszcze mało słonka, to parę luxów dostaną gratis. A na noc od razu będą wahania temperatur, ponoć pozytywne dla wysiewów.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ferocactus to jeden z najprostszych do wysiewu rodzajów kiełkuje dobrze jak są nasiona dobrej jakości schody zaczynają się później.... ale warto fajne kaktusy
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
To może pokażę co na razie wychodzi z "wysiewu eksperymentalnego" mieszanki "Kaktus Mix"
Większość to chyba ten sam rodzaj. Widzę, że zaczęły też kiełkować jakieś inne ale jak na razie tylko dwa i niestety za małe by je złapać na zdjęciu To co widać myślę, że kiełkuje na tyle charakterystycznie by móc coś podpowiedzieć co to może być za rodzaj?
Nasiona wysiałem w pojemniku na kanapki z zamykanym wieczkiem Lepiej to wieczko trzymać zamknięte, by woda skraplała się na jego powierzchni czy je ściągnąć?
Większość to chyba ten sam rodzaj. Widzę, że zaczęły też kiełkować jakieś inne ale jak na razie tylko dwa i niestety za małe by je złapać na zdjęciu To co widać myślę, że kiełkuje na tyle charakterystycznie by móc coś podpowiedzieć co to może być za rodzaj?
Nasiona wysiałem w pojemniku na kanapki z zamykanym wieczkiem Lepiej to wieczko trzymać zamknięte, by woda skraplała się na jego powierzchni czy je ściągnąć?
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 50p
-
- 50p
Dzięki - czasami taka sztuczka sie udaje.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Dlaczego piszesz że czasami?
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów