Canna-Paciorecznik cz.5
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna-Paciorecznik cz.5
Bardzo dobrze . Nie wiem tylko jaka to odmiana canny, jeśli z wysokich to donica 7 litröw moze okazac sie zbyt mala. Kläcza potrafiä rozrastac sie w tempie nieprzyzwoitym. A dodatek obornika, sluszny bardzo bo kanna to strasznie nawozolubna roslina, bedzie temu sprzyjal.
Pamietaj tez o systematycznym podlewaniu jak sie pokazä liscie, ale bacz zeby nie stala w wodzie na podstawku. Lubi wtedy zagniwac.
Pamietaj tez o systematycznym podlewaniu jak sie pokazä liscie, ale bacz zeby nie stala w wodzie na podstawku. Lubi wtedy zagniwac.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anka93 to zależy w czym masz, jak w doniczkach tak jak pisał Janusz to mogą być do maja a jak w pojemnikach tak jak ja (foto poniżej), to trzeba przesadzić jak podrosną w doniczki. Ja muszę tak, bo w tej chwili nie mam miejsca aby każda miała swoje m1.
Norbitka o kłączach, pytałaś o kłącza. Masz rację mogłam napisać.
Moje za jakiś czas przesadzę, jeszcze maja miejsce.
Norbitka o kłączach, pytałaś o kłącza. Masz rację mogłam napisać.
Moje za jakiś czas przesadzę, jeszcze maja miejsce.
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
No włąśnie mam w takich pojemnikach , ale jeszcze malutkie to spokojnie poczekają.
Dziękuję za info
Pozdrawiam Beata
Dziękuję za info
Pozdrawiam Beata
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jerome, dziękuję za odpowiedź i rady. Na opakowaniu jest napisane Canna indica i zdjęcie czerwonego kwiatka. Dziwne było to kłacze - na forum widziałam instruktaż, jak się dzieli kłącza, było sporo zdjęć. Z mojego kłącza wystaje dość gruba łodyga, którą skróciłam. W środku była żywa Nie doczytałam jednak, czy muszę ją - tę łodygę - całą wyciąć...
Dzień dobry,
15 lutego posadziłem do doniczek kłącza kupione jesienią na Allegro. Były zdrowe. Stoją w jasnym pomieszczeniu, temperatura ok 16 stopni. Do dziś nic nie nie wypuściły? Czy mają za zimno? Martwić się czy czekać?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich, Tomek
15 lutego posadziłem do doniczek kłącza kupione jesienią na Allegro. Były zdrowe. Stoją w jasnym pomieszczeniu, temperatura ok 16 stopni. Do dziś nic nie nie wypuściły? Czy mają za zimno? Martwić się czy czekać?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich, Tomek
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Ja jak wsadzam kłącza to trzymam w domu dopiero jak mają 1 -2 liście to daje do chłodniejszego pomieszczenia.
Odgarnij delikatnie ziemię i zobacz czy ma korzonki czy żyje.
Światło potrzebują dopiero jak wykiełkują. Powodzenia.
Odgarnij delikatnie ziemię i zobacz czy ma korzonki czy żyje.
Światło potrzebują dopiero jak wykiełkują. Powodzenia.
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Tydzień poczekam i sprawdzę.
Dziękuję
Dziękuję
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aleksander, ale bycze Mam takie pytanie przy okazji. Obornik granulowany daje się w okolicach korzeni. A co się stanie, jak się go sypnie na wierzch ziemi? Ewentualnie lekko wciśnie?
A drugie pytanie - będę miała tylko jedną kannę w doniczce. Chciałabym zrobić jakąś kompozycję. Co mogę jeszcze posadzić w tej doniczce? Jakie kwiaty się dobrze komponują z kanną z Waszego doświadczenia?
A drugie pytanie - będę miała tylko jedną kannę w doniczce. Chciałabym zrobić jakąś kompozycję. Co mogę jeszcze posadzić w tej doniczce? Jakie kwiaty się dobrze komponują z kanną z Waszego doświadczenia?
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
Odpowiedzi w kolejnosci zadawanych pytan.
1.Jak sie sypnie na wierzch to bedzie smierdzialo w pokoju po podlewaniu.
Jak sie lekko wcisnie bedzie smierdzialo zdecydowanie mniej.
2. Ja w ubieglym roku mialem w jednej z donic canne z koleusami, przycinalem zeby sie lepiej krzewily. Koleusy, nie canny.
A powaznie to moze byc zurawka, moze byc pelargonia, trawa, mialem tez z surfiniami. Wszystko co sie rozkrzewia albo zwisa, ma wysokosc do 30-40cm, lubi wilgoc i zyznä ziemie.
Kilka lat temu mialem w jednej donicy z mieczykami. Efekt wizualny delikatnie möwiäc dziadowski, nie polecam.
Aleksanderk, faktycznie okazy ci wystrzelily niesamowite. U mnie wiekszosc jeszcze wygläda tak jak w twojej czarnej donicy po lewej.
1.Jak sie sypnie na wierzch to bedzie smierdzialo w pokoju po podlewaniu.
Jak sie lekko wcisnie bedzie smierdzialo zdecydowanie mniej.
2. Ja w ubieglym roku mialem w jednej z donic canne z koleusami, przycinalem zeby sie lepiej krzewily. Koleusy, nie canny.
A powaznie to moze byc zurawka, moze byc pelargonia, trawa, mialem tez z surfiniami. Wszystko co sie rozkrzewia albo zwisa, ma wysokosc do 30-40cm, lubi wilgoc i zyznä ziemie.
Kilka lat temu mialem w jednej donicy z mieczykami. Efekt wizualny delikatnie möwiäc dziadowski, nie polecam.
Aleksanderk, faktycznie okazy ci wystrzelily niesamowite. U mnie wiekszosc jeszcze wygläda tak jak w twojej czarnej donicy po lewej.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Ja, jeśli po dwóch tygodniach nie widzę rezultatów - pędów, opróżniam delikatnie doniczkę i Nie zawsze można ocenić przed sadzeniem czy kłącze jest całkowicie zdrowe. Korzenie są bardzo kruche i trzeba uważać. Myślę, że taki zabieg nie przeszkadza kłączu, a wręcz przeciwnie - ponowne sadzenie natlenia dodatkowo podłoże. Potraktuję jeszcze kłącze ukorzeniaczem i mam pewność, że wszystko jest OK. Może cały zabieg to pudrowanie brodatego ale dla cennych odmian warto się wysilić niźli trzymać doniczkę z której nic nie wyrośnie.-Iwona- pisze: Odgarnij delikatnie ziemię i zobacz czy ma korzonki czy żyje.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Tego roku dzięki Iwonce 1968 postanowiłam spróbować z samodzielnym wysiewem nasion paciorecznika.
Bardzo Jej niniejszym dziękuję za informacje i wspieranie w moim wątku .
Pierwsze pięć ziarenek po otarciu i namoczeniu skiełkowało w ekspresowym tempie.
Niestety nie zdążyłam ich do ziemi wsadzić bo miały mały wypadek, cała partia po którymś podziwianiu wypadła mi z rąk i świeżutkie kiełki uległy wyzerowaniu .
Kolejna partia ma się lepiej....jeszcze żyją i mają się dobrze, są zwarte , codziennie je doświetlam.
Nasionka mam z naszej forumowej akcji wymiany nasion, za również dziękuję przy okazji nasionodawcom .
Bardzo Jej niniejszym dziękuję za informacje i wspieranie w moim wątku .
Pierwsze pięć ziarenek po otarciu i namoczeniu skiełkowało w ekspresowym tempie.
Niestety nie zdążyłam ich do ziemi wsadzić bo miały mały wypadek, cała partia po którymś podziwianiu wypadła mi z rąk i świeżutkie kiełki uległy wyzerowaniu .
Kolejna partia ma się lepiej....jeszcze żyją i mają się dobrze, są zwarte , codziennie je doświetlam.
Nasionka mam z naszej forumowej akcji wymiany nasion, za również dziękuję przy okazji nasionodawcom .
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Kilka dni temu, też wysiałam canny(na razie na wacikach). Jedno ziarenko zaczęło już kiełkować a na pozostałe jeszcze czekam. Z tymże ja kupiłam mix nasion. Szkoda, że się nie załapałam na nasiona z wymiany . Zapoluję w przyszłym roku .
pozdrawiam Beata