Kwiaty zwiędły - co dalej ?
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co dalej z tym Delikwentem ? Pomocy
storczyki nie kwitną wieczność ;) Po przekwitnięciu pielęgnuj go normalnie, co najwyżej może się okazać, że okres między podlewaniem się wydłuży, bo storczyk nie potrzebuje tyle wody, kiedy odpoczywa Jeśli łodygi uschną, obetnij to co żółte a jeśli nie to zostaw, masz dużo rozgałęzień, więc możliwe, że będą się przedłużać po jakimś czasie, albo wyjdzie coś z uśpionych oczek i znów będziesz cieszyć się kwitnieniem Jeśli zaś bardzo przeszkadza Ci widok "drapaka" możesz uciąć łodygę nad najwyższym oczkiem albo w całości, ale to ryzykowne bo nie wiadomo kiedy storczyk wypuści nowy pęd, czy wypuści, a sam jego rozwój też potrwa ze 3 miesiące
Nie nie przeszkadza mi w zupełności. Czyli podlewać go jak korzonki będą srebrne? Czy w obecnym sezonie w tym stanie co jest przedłużyć mu okres podlewania np. raz na 2 tygodnie? W mieszaniu mam ciepło.
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Podlewaj kiedy tego potrzebuje czyli gdy korzonki będą srebrne a doniczka lekka po prostu na swoich widzę, ze te, które nie kwitną i w dodatku w sezonie chłodnym zimowym, wymagają rzadszego podlewania, ale wiele zależy od warunków w domu. Jeśli masz ciepło to możesz nie odczuć różnicy Oczywiście dbaj o niego zgodnie z zasadami uprawy dla Pahalaenopsis, podlewaj go poprzez moczenie w głębokim naczyniu, w wodzie miękkiej (destylowana, z filtra odwróconej osmozy, deszczówka, przegotowana i odstana). Storczyki raczej chętnie wypuszczają odgałęzienia na starych pędach, więc możliwe, że nie będziesz czekać długo, u mnie jeden jeszcze nie przekwitł do końca a już wydłuża każdy pęd i rozgałęzia się, także bądź dobrej myśli
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Storczyk co z nim dalej
Czy jak storczyka kupi się w sklepie kwitnącego i jak przekwitnie to odrośnie łodyga z pąkami czy zostaną same liście
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Re: Storczyk co z nim dalej
Bartku!
Strasznie podstawowe pytanie, na które odpowiedź wydedukujesz w prawie w każdym storczykowym temacie!
Jak jest z innymi kwitnącymi kwiatami? czy kupując liczysz na kwiaty po przekwitnięciu, czy może nie?
Strasznie podstawowe pytanie, na które odpowiedź wydedukujesz w prawie w każdym storczykowym temacie!
Jak jest z innymi kwitnącymi kwiatami? czy kupując liczysz na kwiaty po przekwitnięciu, czy może nie?
- bartosz les
Russski zadaje takie pytania ponieważ to są moje początkowe storczyki ,jeszcze nie mam z nimi doświadczenia nigdy ich jeszcze nie hodowałem
- annamaria13
- 100p
- Od: 24 lip 2010, o 12:46
wyrosną łodyżki i kwiaty tylko zapewnij roślince różnice temperatur między dniem a nocą:)
pozrawiam anna_maria
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
- Russski
Różnica temperatur między dniem a nocą powinna wynosić kilka stopni więc stawiając teraz na parapecie blisko szyby nie musisz robić nic z temperaturą. W lecie wystarczy otwarte okno wieczorem.
Nie wiem czy doczytałeś, ale po przekwitnięciu zostanie sama łodyga z której mogą wyrosnąć jeszcze nowe pąki kwiatowe. Łodyga może też zaschnąć wtedy usuwasz ją i czekasz aż wyrośnie nowa z pąkami.
Nie wiem czy doczytałeś, ale po przekwitnięciu zostanie sama łodyga z której mogą wyrosnąć jeszcze nowe pąki kwiatowe. Łodyga może też zaschnąć wtedy usuwasz ją i czekasz aż wyrośnie nowa z pąkami.
- annamaria13
- 100p
- Od: 24 lip 2010, o 12:46
Russski a dzięki za info ja i tak otwieram swoim okno pod wieczor na 2 godzinki
nie obcinał łodygi niżej niz nad 4 oczkiem- łuska
lub nad ostatnią nie uschniętą to też spowoduje że roślinka czasami wypuścić może łodyżke ze starszej
nie obcinał łodygi niżej niz nad 4 oczkiem- łuska
lub nad ostatnią nie uschniętą to też spowoduje że roślinka czasami wypuścić może łodyżke ze starszej
pozrawiam anna_maria
- Russski
annamaria13 ;)
Pędów też nie ma potrzeby obcinać w ogóle, często phal. przedłużają pędy z pąkami w miejscach gdzie już wcześniej były pąki.
Jak to mówią każdy ma swój sposób, jedni polecają tak, inni inaczej. Sam po jakimś czasie wywnioskujesz co dla Twoich roślin lepsze
Pędów też nie ma potrzeby obcinać w ogóle, często phal. przedłużają pędy z pąkami w miejscach gdzie już wcześniej były pąki.
Jak to mówią każdy ma swój sposób, jedni polecają tak, inni inaczej. Sam po jakimś czasie wywnioskujesz co dla Twoich roślin lepsze
- bartosz les
Dziękuję wam za pomoc właśnie kupiłem ziemię do storczyków,mgiełkę,i nawóz,a jeśli chodzi o temperaturę to jest różna raz jest 20 a raz 14 w sumie stoi blisko pieca
pomocy :(
Nie wiem co jest z moim storczykiem.
Popełniłam pewnie masę błędów.. Całą zimę trzymałam ją w chłodnym pokoju, ucięłam pęd przy drugim oczku (tak napisali na etykietce :/ ) Teraz dopiero tutaj przeczytałam co i jak..
I teraz wygląda tak :
Co się z nią dzieje? Da się ją jakoś uratować? Dlaczego w tym roku nie wypuścił nowego pędu, ten stary to taki uschnięty kijek..
Popełniłam pewnie masę błędów.. Całą zimę trzymałam ją w chłodnym pokoju, ucięłam pęd przy drugim oczku (tak napisali na etykietce :/ ) Teraz dopiero tutaj przeczytałam co i jak..
I teraz wygląda tak :
Co się z nią dzieje? Da się ją jakoś uratować? Dlaczego w tym roku nie wypuścił nowego pędu, ten stary to taki uschnięty kijek..