Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tulipany
patasko, no to szkoda.. Miejmy nadzieję, że tak jak mówi saymon przeżyją..
A tak z ciekawości jaka była u Ciebie najniższa temperatura?
A tak z ciekawości jaka była u Ciebie najniższa temperatura?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pinkola, tulipany są z przodu domu, więc ziemia na powierzchni bardzo szybko wysycha.
saymon, śniegu u mnie jest pół centymetra, nie da rady ich okryć
paras, nie wszystkie tak wyglądają, ale większość Najzimniej jak dotąd było wczoraj -3 stopnie. Dziwne to, że przy takim mały mroziku przemarzły.
saymon, śniegu u mnie jest pół centymetra, nie da rady ich okryć
paras, nie wszystkie tak wyglądają, ale większość Najzimniej jak dotąd było wczoraj -3 stopnie. Dziwne to, że przy takim mały mroziku przemarzły.
W takim razie mają jak pod pierzynką . I będzie git.
Ps. W takim razie skąd wiesz jak wyglądają i jakie są liście w dotyku? Chyba że tulipany maja już ponad pół metra?
Ps. W takim razie skąd wiesz jak wyglądają i jakie są liście w dotyku? Chyba że tulipany maja już ponad pół metra?
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Czy coś z tych cebulek może jeszcze być , jak utnę zielone , cebulki zasuszę w mieszkaniu, a później wkopię do ogródka?.
Te tulipany były trzymane na balkonie , póżniej w lodówce ,a na koniec zakwitły w mieszkaniu na parapecie . Cebulki nie wytworzyły cebulek przybyszowych.
Czy od razu je wyrzucić?
http://imageshack.us/content_round.php? ... geowcx.jpg#
Te tulipany były trzymane na balkonie , póżniej w lodówce ,a na koniec zakwitły w mieszkaniu na parapecie . Cebulki nie wytworzyły cebulek przybyszowych.
Czy od razu je wyrzucić?
http://imageshack.us/content_round.php? ... geowcx.jpg#
Aga
Nie ucinaj zielonej masy przetrzymaj w chłodzie i jak tylko będzie można wsadź do ziemi, tulipan może dużo znieść, w przyszłym roku może nie zakwitnąć ale w następnych powinien:) Wyrzucić to najmniejszy problem.
Dzięki Fox , może to być szuflada na warzywa w lodówce? Tam jest + 5.
Czy musi to być zimne, jasne pomieszczenie ? . Takim niestety nie dysponuje . W mieszkaniu mam 23C. I co teraz?
Czy musi to być zimne, jasne pomieszczenie ? . Takim niestety nie dysponuje . W mieszkaniu mam 23C. I co teraz?
Aga
Prognozy pogody mówią o -12 st. w sobotę w nocy, czy tulipanki , które wyszły z ziemi i maja około 3 cm trzeba zabezpieczyć? To moje pierwsze kroki z z tulipanami .
Jeśli nie są pod śniegiem, zasypać śniegiem. Jeśli są pod śniegiem, wszystko gra.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Moje mają już ponad 5 cm, a niektóre dużo wyższe,ale napadało dużo śniegu, więc pod taką pierzyną nie zmarzną.
Pozdrawiam, Ania.
Nie w lodówce roślina jest w wegetacji. jakiś pojemniczek zasyp korzenie i cebulkę ziemią i w jasnym pomieszczeniu, temp do 15* Mam nadzieję że zima wreszcie odpuści u mnie 20 cm śniegu leżySamsu pisze:Dzięki Fox , może to być szuflada na warzywa w lodówce? Tam jest + 5.
@patasko
W takim razie włóknina i igliwie . Bez śniegu przy mrozach poniżej -8_10*C może już być kłopot.
Przepraszam , ale źle doczytałem. Jak Cię ominęły te opady?saymon pisze:W takim razie mają jak pod pierzynką . I będzie git.
W takim razie włóknina i igliwie . Bez śniegu przy mrozach poniżej -8_10*C może już być kłopot.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
saymon, właśnie chciałem napisać, że chyba źle przeczytałeś mój post
Oto one:
Niektóre mają ponad 10 cm, dużo da przykrycie włókniną jak cały czas jest na minusie?
Oto one:
Niektóre mają ponad 10 cm, dużo da przykrycie włókniną jak cały czas jest na minusie?
Na pewno będzie o wiele lepiej. Najlepiej przykryć igliwiem i potem to wszystko włókniną. Powinno zdecydowanie pomóc.