Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

Trzymamy kciuki, trzymamy :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2013, o 08:25

Post »

Prosze o rade,bo rano zajrzalam do moich nasionek,zeby je odkryc i wietrzyc i na jednym jest plesn... czy spisac je juz na straty?
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na razie się wstrzymaj, na moich niektórych była lekka pleść ale wykiełkowały tylko jedno nasionko spleśniało całkiem pewnie nie świeże było. Zależy też jak bardzo Ci spleśniało? i czy Twój inkubator ma dziurki? bo dobrze żeby miał :)
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

na razie,no i mam nadzieje,ze tak zostanie:), tylko taki delikatny nalot ma. To go nie ruszam:) no i wlasie dziurek nie bylo w inkubatorku,ale zaraz juz viedzma robie ;) Dzięki ;)
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wyrzucilam to splesniale nasionko, bo plesnialo coraz bardziej i widac bylo, ze nic z niego nie bedzie. ale z dwoch innych korzonki juz wygladaja :D tylko boje sie zeby nie zgnily, bo poprzednim razem tak mialam...
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Szkoda, ale ważne, że inne sobie kiełkują. Jak będą miały dosyć duże korzonki to wsadzaj już do ziemi :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Mauri
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2013, o 11:08

Post »

Witam wszystkich :-)

Kilka tygodni temu zakupiłam na allegro 10 nasionek plumerii. Jestem bardzo szczęśliwa, bo wygląda na to, że z 9 coś będzie.
Niektóre dopiero kiełkują, ale 5 już ma ok. 4 cm, a listki na górze wciąż są z kapturkiem osłonką nasionka.
Jak chciałam to lekko zdjąć, zeby pomóc listkom się wydostać to trzyma się dobrze, a nie chce uszkodzić roslinki. Powinna czekać az łupinka sama odpadnie?
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Jeśli chcesz to możesz to zrobić, spryskaj je i osłonki wodą by łatwiej było je ściągnąć. Ja zawsze odrobinke im pomagam i jak są gotowe to osłonki ściągam :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja mam 2 ;:138 i 3 wychodzi te 2 tworzą listki właściwe ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To teraz ja sie troche pochwale ;) mialam 10 nasionek, 1 od razu splesnialo. 7 wykielkowalo - 3 juz w doniczkach, a na 2 dalej czekam :) i mam nadzieje, ze szybko pozrzucaja swoje kapturki,bo powoooli im to idzie... ale frajda jak tak rosna :D
Martka245
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 17:34

Post »

witam! własnie dzisiaj wysiałam swoje pierwsze plumerię. niestety trafiłam na to forum chyba trochę za późno... :cry: kupiłam 5 nasion plumerii na allegro i wysiałam zgodnie z instrukcją dołączoną do nasion. a instrukcja nakazywała:
1) namoczyć przez 12h więc namoczyłam w wodzie koło kaloryfera
2) wymieszać ziemię uniwersalną z włóknami kokosowymi
3) włożyć nasiona po 12h namaczaniu pionowo do tak przygotowanej ziemi tak aby "piórko" wystawało ponad powierzchnię ziemi

no i tak dzisiaj o 10:00 zrobiłam ale po przeczytaniu waszych przygód boje się że mi nie wyjdą bo lepiej by było na tym keramzycie czy jak to się tam nazywa. :P na instrukcji napisano że może kiełkować do 3 tygodni. myślicie że coś z tego wyjdzie? szczerze to boje się już ich ruszać by jutro przesadzać do keramzytu.. :? aaa i dodam ze doniczki stoją na oknie w naprawdę ciepłym pokoju a pod spodem mają kaloryfer. :D dodajcie trochę nadziei... :P
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Martka,ja przy 1 probie mialam w ziemi tez z wloknami i nic mi z tego nie wyszlo... u Ciebie moze oczywiscie byc inaczej, ale jeśli ja moge Ci cos poradzic przy moim skromnym doswiadczeniu w tej kwestii, to proponuje Ci zebys zrobila tak jak viedzma pokazala na zdj... po prostu je wyciagnij i na keramzyt do "inkubatorka"... na pewno cos z tego wtedy bedzie i to juz po kilku dniach... no tak mi sie wydaje...
Martka245
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 17:34

Post »

ale nic im się nie stanie jak je będę tak ruszać? jeśli jutro nie jest za późno to lecę i będę przesadzać... a na opakowaniu tego keramzytu jest opis jak to się stosuje itp bo szczerze powiem że pierwszy raz się z tym spotkałam. :oops: dopiero co zaczynam swoją przygodę z roślinami i jak na razie z własnego wysiewu mogę pochwalić się jedynie palmą królewską... :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”