Apteka na działce
Re: Apteka na działce
Krysiu jestem ciekawa jak Ci się uda chlebek wielkanocny. Muszę poszukać przepisu.
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak Krysiu w moim przepisie były jabłka i to niekoniecznie antonówki plus przemrożona w zamrażalniku jarzębina i cukier. Wszystko razem przesmażone. gorące do słoików. Zimą do naleśników. Pycha
Pozdrawiam Barbara
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mialam ostatnio czasu, więc zagladam po przerwie, Krysiu jak juz się wnusia nacieszy...a zreszta niech się cieszy, babcie ma sie jedną, no góra dwie...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Na targach "Targi zdrowia, targi natury" kupiłam mąkę żołędziową.
Sprzedający częstował pierniczkami czarnymi jak węgiel ( proporcja mąki pszennej do żołędziowej 50:50) były bardzo smaczne. Ta mąka była nowością na targach.
Piekłam chleb wg przepisu Krysi na drożdzach z dodatkiem 100g tej mąki.
Ciemny, bardzo dobry. Polecam.
Sprzedający częstował pierniczkami czarnymi jak węgiel ( proporcja mąki pszennej do żołędziowej 50:50) były bardzo smaczne. Ta mąka była nowością na targach.
Piekłam chleb wg przepisu Krysi na drożdzach z dodatkiem 100g tej mąki.
Ciemny, bardzo dobry. Polecam.
Kiedyś upiekłam chlebek na bazie grzybka ,dosypalam do niego ziaren słonecznika i tu się zaczął problem,bo na drugi dzień te ziarna zrobiły się zielone,tak jakby je moczyć w zielonym atramencie.Chleb w smaku był dobry,ale niestety wylądowal w koszu bo ta zieleń mnie przerażała. Czy ktos wie co moglo być tego przyczyną?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
perdii - Gosiu nie będę piekła wielkanocnego chlebka bo w tym roku święta są u najmłodszej córki. Starsza córka tez przyjeżdża i będziemy wszyscy razem.
Robi je po raz pierwszy więc zawiozę tylko umówione potrawy i będę trzymać kciuki żeby sie sprawdziła w roli gospodyni tak ważnego święta.
Przepis na ten chlebek wielkanocny mam ze strony poniżej.
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... ielkanocny
Kobietka, która prowadzi ten blog świetnie opisuje swe wieloletnie doświadczenia, podaje dokładne przepisy, porady itd. Wiele przepisów juz sprawdziłam i naprawdę są dobre. Ponadto cała wiedza o zakwasie, drożdżach itd
cozapiachy chyba i u nas było podobnie ... za zapomniałam poszukać a teraz to brak czasu - pewnie po świętach.
Ewiczka52 - Ewciu jaka tam potężna zima - straszy trochę i zaraz sobie pójdzie.
wielkakulka - Aniu wnusia po sporej poprawie zdrowia wróciła do domu a mnie tak zaostrzyła się alergia,że nie mogę dać sobie rady. Zaczęły pylić wczesnowiosenne drzewa a moja astma oskrzelowa jest z dużą nadreaktywnością na spora ilość alergenów. Reaguję najczęściej ciężkim, ostrym napadowym kaszlem i już jestem tak bardzo zmęczona nim,że mam dość. Kilka dni temu wyjęłam całą baterię medykamentów, ziół i mojej wiedzy zdobytej wieloletnim chorowaniem ...
Do tego szybka porada laryngolowa bo straciłam smak i śluzówka piecze ... wszystkie plagi za jednym razem. Już lepiej, robię w ciągu dnia kilka razy inhalacje nawilżające , śluzówka tez cosik dostaje i może do świąt złapie jakiś smak bo tak to wszystko smakuje jak trociny - nie chce mi się jeść. Przez wiele lat bardzo łagodnie przechodziłam wiosenny czas ale tym razem ostro daje się we znaki.
GrazynaW - Grażynko ciekawe to co piszesz - dziękuję. Musze poczytać a może i spróbować .
goja94 nie mam pojęcia co mogło być przyczyną takiego stanu.
Bardzo często dosypuje do maki ziarna słonecznika bo je uwielbiamy. Jednak zawsze sa białe a nie zielone. Myślę, że to przyczyna ziarna, może stare lub czymś pryskane przy łuskaniu, może jakąś chemia odświeżane ... już sama nie wiem.
Słyszy się teraz jakie rzeczy robią z żywnością to az włos na głowie się jeży i stąd to gdybanie ...
Niedawno piekłam chleb z mąki orkiszowej pełnego przemiału z dodatkiem ugotowanych ziemniaków na zakwasie.
Ale zajadaliśmy się ... a bochenek spory więc starczyła na nas dwoje na cały tydzień.
Pięknie mi wyrósł i naprawdę świetnie smakował. dawno nie miałam mąki orkiszowej i stąd ta radość. Jednak zakwas miałam na żytniej więc z lekka mieszany.
Z przepisu na bułeczki na bazie jogurtu z grzybka tybetańskiego wychodzi taka porcja bułeczek.
Nie byłam zbytnio zadowolona bo chyba ciasto powinno być gęstsze aby bułki w czasie pieczenia nie rozjeżdżały się na boki, wole wyższe ...
Dziś wieczorem z tego samego przepisu zamiast bułek upiekłam chlebek ale nie dodawałam wody tylko sam jogurt czyli 200 ml. Dodaję jeszcze zmielone lub zmiażdżone nasiona kminku ( płaska łyżeczka) i łyżkę zmielonych nasion ostropestu plamistego.
Przepis na bułeczki
http://grzybektybetanski.pl.tl/Bu%26%23 ... ypieku.htm
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- 100 ml wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli.
Pieczenie tak mnie pochłania,że zapominam o glazurowaniu przed włożeniem do piekarnika ... mąż się śmieje mówiąć,że tu nie chodzi o "glanc " tylko smak ... może i ma rację.
Robi je po raz pierwszy więc zawiozę tylko umówione potrawy i będę trzymać kciuki żeby sie sprawdziła w roli gospodyni tak ważnego święta.
Przepis na ten chlebek wielkanocny mam ze strony poniżej.
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... ielkanocny
Kobietka, która prowadzi ten blog świetnie opisuje swe wieloletnie doświadczenia, podaje dokładne przepisy, porady itd. Wiele przepisów juz sprawdziłam i naprawdę są dobre. Ponadto cała wiedza o zakwasie, drożdżach itd
cozapiachy chyba i u nas było podobnie ... za zapomniałam poszukać a teraz to brak czasu - pewnie po świętach.
Ewiczka52 - Ewciu jaka tam potężna zima - straszy trochę i zaraz sobie pójdzie.
wielkakulka - Aniu wnusia po sporej poprawie zdrowia wróciła do domu a mnie tak zaostrzyła się alergia,że nie mogę dać sobie rady. Zaczęły pylić wczesnowiosenne drzewa a moja astma oskrzelowa jest z dużą nadreaktywnością na spora ilość alergenów. Reaguję najczęściej ciężkim, ostrym napadowym kaszlem i już jestem tak bardzo zmęczona nim,że mam dość. Kilka dni temu wyjęłam całą baterię medykamentów, ziół i mojej wiedzy zdobytej wieloletnim chorowaniem ...
Do tego szybka porada laryngolowa bo straciłam smak i śluzówka piecze ... wszystkie plagi za jednym razem. Już lepiej, robię w ciągu dnia kilka razy inhalacje nawilżające , śluzówka tez cosik dostaje i może do świąt złapie jakiś smak bo tak to wszystko smakuje jak trociny - nie chce mi się jeść. Przez wiele lat bardzo łagodnie przechodziłam wiosenny czas ale tym razem ostro daje się we znaki.
GrazynaW - Grażynko ciekawe to co piszesz - dziękuję. Musze poczytać a może i spróbować .
goja94 nie mam pojęcia co mogło być przyczyną takiego stanu.
Bardzo często dosypuje do maki ziarna słonecznika bo je uwielbiamy. Jednak zawsze sa białe a nie zielone. Myślę, że to przyczyna ziarna, może stare lub czymś pryskane przy łuskaniu, może jakąś chemia odświeżane ... już sama nie wiem.
Słyszy się teraz jakie rzeczy robią z żywnością to az włos na głowie się jeży i stąd to gdybanie ...
Niedawno piekłam chleb z mąki orkiszowej pełnego przemiału z dodatkiem ugotowanych ziemniaków na zakwasie.
Ale zajadaliśmy się ... a bochenek spory więc starczyła na nas dwoje na cały tydzień.
Pięknie mi wyrósł i naprawdę świetnie smakował. dawno nie miałam mąki orkiszowej i stąd ta radość. Jednak zakwas miałam na żytniej więc z lekka mieszany.
Z przepisu na bułeczki na bazie jogurtu z grzybka tybetańskiego wychodzi taka porcja bułeczek.
Nie byłam zbytnio zadowolona bo chyba ciasto powinno być gęstsze aby bułki w czasie pieczenia nie rozjeżdżały się na boki, wole wyższe ...
Dziś wieczorem z tego samego przepisu zamiast bułek upiekłam chlebek ale nie dodawałam wody tylko sam jogurt czyli 200 ml. Dodaję jeszcze zmielone lub zmiażdżone nasiona kminku ( płaska łyżeczka) i łyżkę zmielonych nasion ostropestu plamistego.
Przepis na bułeczki
http://grzybektybetanski.pl.tl/Bu%26%23 ... ypieku.htm
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- 100 ml wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli.
Pieczenie tak mnie pochłania,że zapominam o glazurowaniu przed włożeniem do piekarnika ... mąż się śmieje mówiąć,że tu nie chodzi o "glanc " tylko smak ... może i ma rację.
christinkrysiawspaniałe te twoje wypieki,jak tak na nie patrze to znów nabieram chęci na takie swoje pieczywo,zakupie tylko nowe ziarna.Ja też podejrzewam,że ten kolor na słoneczniku to chyba od jakiejś chemii,która w zetknięciu z kwasem mlecznym,dała takie brzydkie zabarwienie.
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
goja94 ja też miałam taki przypadek ze slonecznikiem i nie ''rozgryzłam'' z czego to ale zjedliśmy chlebek
Krysiu czy możesz mi pomóc? Mam reumatoidalne zapalenia stawów,jestem po serii zabiegów(laser,magnetoterapia)a mam teraz taki rzut,że ledwo piszę tak mi wykręca te palce Mam wrażenie,że te zabiegi przynoszą efekt odwrotny,jak na razie to ograniczam się do jedzenia imbiru w ilościach hurtowych uwielbiam go.Poradź
Krysiu czy możesz mi pomóc? Mam reumatoidalne zapalenia stawów,jestem po serii zabiegów(laser,magnetoterapia)a mam teraz taki rzut,że ledwo piszę tak mi wykręca te palce Mam wrażenie,że te zabiegi przynoszą efekt odwrotny,jak na razie to ograniczam się do jedzenia imbiru w ilościach hurtowych uwielbiam go.Poradź
Pozdrawiam Sylwia
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Pozdrawiam Ewula
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Święta Wielkanocne tuz ... tuż... więc na odpowiedzi czasu brak bo czekają inne obowiązki.
Wszystkim dziękuję za miłe wizyty, rozmowy i serdecznie pozdrawiam.
Spotkamy się wirtualnie po świętach a teraz zostawiam dla Was wszystkich życzenia świąteczne.
.
Wszystkim dziękuję za miłe wizyty, rozmowy i serdecznie pozdrawiam.
Spotkamy się wirtualnie po świętach a teraz zostawiam dla Was wszystkich życzenia świąteczne.
.
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Jeśli mogę wtrącić moje trzy grosze to Sylwio ja też mam RZS, kilka lat temu w kolejce u reumatologa ktoś mi powiedział, że bardzo dobrze jest pić wywar z gotowanych obierek ziemniaczanych, ponieważ ta mikstura wypłukuje złogi ze stawów. Zastosowałam to. Przez dłuższy czas piłam codziennie szklankę tej mikstury i mogę powiedzieć że w moim przypadku bardzo mi pomogło. Teraz piję co jakiś czas przez kilka dni, żeby objawy rzs się nie nasiliły. Gorzej z moją rwą kulszową nie mogę sobie z nia poradzić.
Pozdrawiam Elżbieta
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ja słyszałam o wodzie z gotowanych ziemniaków, ale na kamice nerkową Oczywiđcie bez soli