Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

Mam pytanie, czemu moja kawa od ponad roku nierośnie. Jej wzrost się zatrzymał. Nie wiem czemu. :? Znasz może odpowiedz na te pytanie?
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maxmar123 pisze:Mam pytanie, czemu moja kawa od ponad roku nierośnie. Jej wzrost się zatrzymał. Nie wiem czemu. :? Znasz może odpowiedz na te pytanie?
Witaj.Postaram się pomóc,ale opisz jak wygląda twoja roślinka,kiedy była przesadzana,do jakiej ziemi,w jakim miejscu stoi.A najlepiej byłoby gdybyś zamieścił zdięcie.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

Ok, Dzięki! Kawa ma około 30cm, przesadzałem ją wiosną, do mieszanki kwaśnej ziemi do paproci i zwykłej. Stoi na parapecie. I ostatnio zauważyłem że wypuszcza boczne pędy, co mnie cieszy. :wink:
Obrazek
mietek41
50p
50p

Post »

Witaj maxmar.Prawdopodobnie kawie coś niespasowało,ziemia za mało składników pokarmowych albo zbyt zlewna.Ja dosypuję sporo piasku aby poprawić przepuszczalność.Kolor liści ma ładny więc dostaje składniki pokarmowe ,ja nawożę swoją co tydzień ale jak tylko zwolni przyrosty na zimę zasilam co 2tygodnie.nie wiem czy dobrze zauwarzyłem ale twoja kawa ma bardzo zakużone liście.Kawę trzeba często spryskiwać 1-2razy na tydzień.Ja bym zmienił ziemię na zasobną ale przepuszczalną dał jej dużo światła oraz spryskiwania i czekał wiosny,kawa na pewno ruszy z przyrostem.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit :wit :wit
Odświeżam wątek. Od jesieni 2011 mam kawę. Przez zimę nieco zmarniała ale do tej pory się trzyma na 4 łodyżkach. Powiedzcie mi czy da się ją bardziej rozkrzewić?

Obrazek
pozdrawiam
Kasia
mietek41
50p
50p

Post »

Witaj kasia.Kawa na pewno się rozrośnie.Tak wyglądają kawy do 2lat.Podejrzewam wysiana była w domu,dlatego tak rośnie-wyciągnięte pędy.Ale nie martw się na wiosnę na pewno zacznie ładnie rosnąć,widać ładne zdrowe czubki.Tylko przesadż ją na wiosnę ,ziemia żyzna ale przepuszczalna.No i dużo światła a zimą często ją spryskuj 2-3razy na tydzień.Suche powietrze jest zabójcze.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mietek41 pisze:Suche powietrze jest zabójcze.
Czy to z tego powodu listki mogą brązowieć (od końcówek) i odpadać?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

Ja myślę że tak, kawa pochodzi ze stref klimatycznych gdzie jest spora wilgotność.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

mietek41 pisze:Witaj kasia.Kawa na pewno się rozrośnie.Tak wyglądają kawy do 2lat.Podejrzewam wysiana była w domu,dlatego tak rośnie-wyciągnięte pędy.Ale nie martw się na wiosnę na pewno zacznie ładnie rosnąć,widać ładne zdrowe czubki.Tylko przesadż ją na wiosnę ,ziemia żyzna ale przepuszczalna.No i dużo światła a zimą często ją spryskuj 2-3razy na tydzień.Suche powietrze jest zabójcze.

Problem w tym że jej nie wysiewałam tylko kupiłam w biedronce. Zmarniała mi przez zimę (2011/2012). Z ładnego krzewika pozostały 4 łodyżki
pozdrawiam
Kasia
mietek41
50p
50p

Post »

Witaj Kasia.Kawy z marketu też się tak zachowują.Są hodowane w idealnych warunkach więc przy zmianie -pogorszeniu warunków musi odchorowac.A jak z wilgotnością powietrza u ciebie zimą ,jeśli bardzo suche i ciepłe-pow.20stopni tak samo zareaguje.Kawa też nie lubi przeciągów zwłaszcza zimnych,marznie przy plus5 stopniach.Kiedy ostatnio ją przesadzałaś,jeśli dawno tonie czekaj do wiosny tylko zmień ziemię .Zapewnij jak najlebsze warunki i czekaj wiosny.Powodzenia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie kawosze. Zachęcona waszymi sukcesami dzisiaj zakupiłam ziarenka kawy firmy Legutko. Zadziwił mnie sposób siania opisany na opakowaniu nasionek, zupełnie niezgodny z tym co radził mietek41.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Co o tym myślicie mietek41 i cała kawowa brać. Wolę wasze rady od tego co piszą producenci bo czasami mijają się z prawdą ;:180
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ja dawałem naciętą stroną do góry i nie przysypywałem tylko je wcisnąłem lekko w ziemie i na razie zraszam 1x na dwa dni i czekam na efekty
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”