Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Powiedzcie proszę czy ta begonia dragon może rosnąć w pełnym słońcu?
Całkowicie nie jestem przekonana a chcę jej poszukać bo mnie korci
Całkowicie nie jestem przekonana a chcę jej poszukać bo mnie korci
Może rosnąć, ale musi to być miejsce przewiewne, nie znosi stanowisk przy nagrzewającej się np. południowej ścianie.
- Ewelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sty 2012, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie zwykle najwięcej jest czerwonej pelargonii i niebieskiej lobelii. W tym roku będzie z własnego chowu kobea, lobelia, tymofyla i pelargonia różowa - na czerwoną się nie załapałam klienci wykupili . Zawsze sadzę kupną surfinię no i bakopę, trochę śmierdzi jak dla mnie ale zawsze bardzo długo kwitnie, chyba najdłużej. Ostatnio przekonałam się do calibrochoi. No i fuksje już czekają na ładną pogodę. Sama się już nie mogę doczekać
- Tosiak
- 200p
- Od: 28 maja 2012, o 11:16
- Kontakt:
a ja w tym roku posadzę pomidorki miniaturki i poziomki oraz jakieś zioła
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kocham fuksje !!!! Też już czekają na słoneczko i ciepełko Narobiłam sadzonek, podcięłam i zaczynają czuć bluesaEwelka pisze:Ostatnio przekonałam się do calibrochoi. No i fuksje już czekają na ładną pogodę.
A calibrachoa też są piękne Miałam w zeszłym sezonie żółte i czerwone różyczki Bardzo się rozrastały, ale bez mszyc się nie obyło
W tym roku fuksje-oczywiście, begonie bulwiaste stojące i zwisające, pelargonie-białe, różowe i czerwone, smagliczki, tunbergie, chmiel japoński, sanwitalie i petunie. Z nowości(dla mnie) wysiałam jeszcze kroplika
Nie moge się doczekać dnia wielkiego grzebania w ziemi i tworzenia kompozycji
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
czy rośliny do donic lub skrzynek to muszą być zawsze sadzonki czy niektóre rosną z nasion ( ale w danym roku)
duduś
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Myślę że takie aksamitki, nasturcje, wilce,porcelankę można posiać bezpośrednio do skrzynki. Chyba znajdzie się więcej jednorocznych kwiatów mało wymagających, bezproblemowych i nie lubiących przesadzania.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak myślicie, szałwia na duże słońce może być?W zestawieniu z czym?
Szałwia ładnie prezentuje się ze starcem..........
DOROTA
A u mnie, tradycyjnie, w skrzynkach kolorowe listkowe sałaty i rukola, a donicach pomidorki koktajlowe, szczypiorek i drobnoowocowe, słodkie papryczki
Ja od pewnego czasu unikam mieszanek kompozycyjnych.Nie wiem dlaczego przestało mi się to podobać, więc sadzę jednorodnie.Ale dopuszczam także z dwóch gatunków np.rabatowe pelargonie podsadzone czymś zwisającym, albo pelargonie rabatowe, heliotrop 'rozluźnione' czymś o drobnych kwiatkach np. wilczomleczem.Starzeję się widocznie, więc we wszystkim umiar
Zazwyczaj królowały u mnie pelargonie.
W tym roku do skrzynek na parapety chciałabym wsadzić szałwię błyszczącą, aksamitkę wąskolistną - żółtą, i lobelie przylądkową niebieską
Roślinki już sobie powolutku rosną
Na balkon tradycyjnie pelargonia bluszczolistna- w tym słońcu to tylko ona wytrzyma.
Pozostają jeszcze donice na schodkach, hm chyba to samo co do skrzynek na parapety - zawsze mogę jeszcze wysiać osteospermum
Pozdrawiam
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
Przeglądałam posty z roku 2012 r i ....23 marca miałam już posadzone bratki w doniczkach.A teraz....zima.