Robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudoacacia )
- vojtekk1993
- 50p
- Od: 22 maja 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robinia akacjowa
Witam
Czy to są pąki kwiatowe ??
Uploaded with ImageShack.us
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Czy to są pąki kwiatowe ??
Uploaded with ImageShack.us
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Ja na swojej nie doczekałem kwiatów ale to są pąki kwiatowe gratulacje . Hodowałeś od nasionka czy kupiłeś??
- vojtekk1993
- 50p
- Od: 22 maja 2012, o 19:50
Kupiłem w ogrodniczym. Wiosną miała ładne pąki ale myślałem, że już nie zakwitnie a tu niespodzianka
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moje Robinie fantastycznie zasłaniają mi podwórko sąsiadów, szybko urosły - jeśli ktoś ma potrzebę stworzenia sobie dyskretnego azylu to polecam. Odrosty regularnie ścinam.
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja znowu kwitnie!! Chyba...
Wcześniej kwitła na początku sierpnia...
Wcześniej kwitła na początku sierpnia...
Witajcie,
Mam pytanie do posiadaczy robinii akacjowej "Frisia". Czy to drzewko szybko rośnie? Waham się pomiędzy Frisią, a glediczją trójcierniową Sunburst. Drzewo ma rosnąć w reprezentacyjnym miejscu i chciałabym, żeby rosło szybko! Stanowisko na którym ma rosnąć jest nasłonecznione przez cały dzień, gleba niestety piaszczysta.
Mam pytanie do posiadaczy robinii akacjowej "Frisia". Czy to drzewko szybko rośnie? Waham się pomiędzy Frisią, a glediczją trójcierniową Sunburst. Drzewo ma rosnąć w reprezentacyjnym miejscu i chciałabym, żeby rosło szybko! Stanowisko na którym ma rosnąć jest nasłonecznione przez cały dzień, gleba niestety piaszczysta.
Witam,
problem może tkwić w nasionach które są roznoszone przez wiatr, zwierzęta. Gatunek jak grochodrzew jest bardzo ekspansywny i powoduje wyparcie gatunków rodzimych. Warto się zastanowić, przed posadzeniem takiego drzewa na swojej działce, czy nie będzie miało to wpływu na otaczającą przyrodę, szczególnie jeżeli nasza nieruchomość znajduje się w otulinie rezerwatu, parku narodowego. Kosiarka załatwi sprawę na naszym terenie, ale za płotem ?! Pozdrawiam
problem może tkwić w nasionach które są roznoszone przez wiatr, zwierzęta. Gatunek jak grochodrzew jest bardzo ekspansywny i powoduje wyparcie gatunków rodzimych. Warto się zastanowić, przed posadzeniem takiego drzewa na swojej działce, czy nie będzie miało to wpływu na otaczającą przyrodę, szczególnie jeżeli nasza nieruchomość znajduje się w otulinie rezerwatu, parku narodowego. Kosiarka załatwi sprawę na naszym terenie, ale za płotem ?! Pozdrawiam
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Są gatunki i odmiany które nie wytwarzają nasion. Z glediczją nie będzie problemu, bo ona się raczej nie rozsiewa.
Natomiast na ziemi piaszczystej i ubogiej lepiej urośnie robinia. Przy czym ona nie jest tak ekspansywna jak się wydaje. Nie rozsiewa się na takie odległości i w takich ilościach jak np. brzoza czy topola, i to raczej w miejscach zdegradowanych.
'Frisia' to jest ta odmiana z żółtawymi liśćmi?
Natomiast na ziemi piaszczystej i ubogiej lepiej urośnie robinia. Przy czym ona nie jest tak ekspansywna jak się wydaje. Nie rozsiewa się na takie odległości i w takich ilościach jak np. brzoza czy topola, i to raczej w miejscach zdegradowanych.
'Frisia' to jest ta odmiana z żółtawymi liśćmi?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Owszem, 'Frisia' rośnie bardzo szybko. Glediczja 'Sunburst' wolniej, ale moim zdaniem ma ciekawszy pokrój i ładniejsze żółte wybarwienie liści.Layila pisze:Witajcie,
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuję Wam za odpowiedzi!
Co do rozsiewania, to nie problem. Moim pierwszym wyborem była właśnie glediczja, ale musiałabym ją zamawiać, a Frisię mam w każdej szkółce - duże i tanie sadzonki. Zależy mi na wzroście ponieważ mam bardzo ubogą ziemię i wszystko rośnie bardzo wolno - oczywiście sadzonki wsadzam do lepszej ziemi, ale jak już podrosną, to niestety muszą sobie radzić z piachem. W sieci znalazłam opisy Frisii sugerujące, że rośnie bardzo wolno, a mnie zależy na szybkim wzroście.
Korzystając z okazji, mam jeszcze jedno pytanie - czy znacie jeszcze jakieś odmiany robinii, które szybko rosną i mają jasnozielone/żółte wybarwienie, a przy tym kolorowe kwiaty?
Co do rozsiewania, to nie problem. Moim pierwszym wyborem była właśnie glediczja, ale musiałabym ją zamawiać, a Frisię mam w każdej szkółce - duże i tanie sadzonki. Zależy mi na wzroście ponieważ mam bardzo ubogą ziemię i wszystko rośnie bardzo wolno - oczywiście sadzonki wsadzam do lepszej ziemi, ale jak już podrosną, to niestety muszą sobie radzić z piachem. W sieci znalazłam opisy Frisii sugerujące, że rośnie bardzo wolno, a mnie zależy na szybkim wzroście.
Korzystając z okazji, mam jeszcze jedno pytanie - czy znacie jeszcze jakieś odmiany robinii, które szybko rosną i mają jasnozielone/żółte wybarwienie, a przy tym kolorowe kwiaty?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Czy to prawda ze AKACJA...???
W tym wątku zadam pytanie, Co znaczy zwrot "miód akacjowy"? Czy to jest produkt pszczeli z Afryki przywożony do UE?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy to prawda ze AKACJA...???
To miód z robini akacjowej Robinia pseudoacacia, zwana grochodrzewem lub błędnie i powszechnie akacją. Miód robiniowy? Miód pseudoakacjowy? Miód grochodrzewowy?