Żywopłot z ligustru
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żywopłot z Ligustru
To najlepsze do ukorzeniania...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2012, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rósł sobie piękniej niż ten w ziemi- i góra i dół.
To co mówicie do piachu z nim, czy dalej w tej wodzie? Jak będzie lepiej?
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak masz możliwość to piach zmieszany z jakimś podłożem do kwiatów np. do wysiewu..
Ok dzięki serdeczne... to pewnie w jakieś wiadro, w końcu 3/4 muszą być w ziemi z piaskiem, tak?
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lip 2012, o 15:23
Witajcie!
I jak tam Wasze żywopłoty ligustrowe?
Ja po 2 tygodniach trzymania w wodzie dwóch pęczków sztorbów, wysadziłem je w zeszły weekend do ziemi na miejsce stałe. Sztorby miały już 2 cm pędy zielone oraz zaczątki kalusów.
W zeszłym tygodniu przyszedł mróz kilkukrotnie i nie wyrządził wielu szkód. Tylko niektóry bladym pędom pousychały listki. Generalnie stoją na baczność i nie więdną, ale też nie rosną w górę.
Mam nadzieję, że w związku z tym zaczynają chociaż puszczać korzenie.
Kiedy będzie wiadomo czy przeżyły? Czy się ukorzeniły?
I jak tam Wasze żywopłoty ligustrowe?
Ja po 2 tygodniach trzymania w wodzie dwóch pęczków sztorbów, wysadziłem je w zeszły weekend do ziemi na miejsce stałe. Sztorby miały już 2 cm pędy zielone oraz zaczątki kalusów.
W zeszłym tygodniu przyszedł mróz kilkukrotnie i nie wyrządził wielu szkód. Tylko niektóry bladym pędom pousychały listki. Generalnie stoją na baczność i nie więdną, ale też nie rosną w górę.
Mam nadzieję, że w związku z tym zaczynają chociaż puszczać korzenie.
Kiedy będzie wiadomo czy przeżyły? Czy się ukorzeniły?
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
Mąż właśnie dzisiaj chce sadzić. Ja się jeszcze boję trochę, ale skoro piszesz że mróz im nie straszny, to mniej się boję. To zielone wydawało mi się w niebezpieczeństwie.. ale może nie będzie tak źle...
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lip 2012, o 15:23
Ja teraz bym okrył agrowłókninąIga33 pisze:Mąż właśnie dzisiaj chce sadzić. Ja się jeszcze boję trochę, ale skoro piszesz że mróz im nie straszny, to mniej się boję. To zielone wydawało mi się w niebezpieczeństwie.. ale może nie będzie tak źle...
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
- fotopasjajelcz
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 kwie 2013, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie dzisiaj obciąłem około 30 szczytowych gałązek ligustru porostu wsadziłem je do ziemi i obficie podlałem co będę wykonywał codziennie , pytanie dość prozaiczne bo działkę mam od paru m-c czy przyjmie mi się tak posadzony żywopłot .
Z pasją zagłębię się w Regulamin FO.
Witam serdecznie .
Posadziłem żywopłot z ligustru w zeszłym roku wczesną wiosną,w lecie wyglądał tak jak na zdjęciu. W tym roku po zimie jest dwa razy dłuższy . Czy już mogę przyciąć od góry wystające łodygi(dochodzą do 80cm). Czy obcięte końcówki mogę wsadzić ponownie. Czy muszę czekać aż wypuści liście i wtedy podciąć i na jaką wysokośc się podcina.
Pozdrawiam i dziękuję.
Posadziłem żywopłot z ligustru w zeszłym roku wczesną wiosną,w lecie wyglądał tak jak na zdjęciu. W tym roku po zimie jest dwa razy dłuższy . Czy już mogę przyciąć od góry wystające łodygi(dochodzą do 80cm). Czy obcięte końcówki mogę wsadzić ponownie. Czy muszę czekać aż wypuści liście i wtedy podciąć i na jaką wysokośc się podcina.
Pozdrawiam i dziękuję.
Ja bym przyciął cały na 20 cm. Możesz spróbować z nieukorzenianiem obciętych pędów ale juz trochę przegapiłeś bo widać ze już wypuszcza liście.
Przyciąłem o połowę a obcięte końcówki włożyłem do wody i czekam aż puszczą korzenie i wtedy zasadzę do ziemi.