Co z ta ryba
Co z ta ryba
mam problem z karasiem złotym ciągle pływa wokół własnej osi ma problemy z zachowaniem równowagi i zauważyłem u niego jakieś 2 plamki w okolicach płetwy grzbietowej nie wiem co z nim zrobić nie chce żeby pozarażał mi reszty ryb:(
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jak najszybciej odizolować chorą rybę od pozostałych
umieścić w osobnym zbiorniku i zastosować leczenie profilaktyczne:
FMC-odkażalnikiem uniwersalnym
lub BIODESINAL POND
pamiętać należy o silnym napowietrzaniu wody podczas kuracji ryb
ponadto na bieżąco kontrolować zachowanie się innych ryb w oczku
umieścić w osobnym zbiorniku i zastosować leczenie profilaktyczne:
FMC-odkażalnikiem uniwersalnym
lub BIODESINAL POND
pamiętać należy o silnym napowietrzaniu wody podczas kuracji ryb
ponadto na bieżąco kontrolować zachowanie się innych ryb w oczku
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dodał bym jeszcze, sprawdzenie parametrów wody, pH powinno wahać się miedzy 6,5 a 7,5, z tendencją na 6,5.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
często tak bywa z rybami, nawet jak widzimy jakieś niepokojące objawy,w dobrze funkcjonującym oczku ryby same powracają do zdrowia
wystarczy tylko bacznie obserwować zachowanie ryb, wprowadzać urozmaicone karmienie,sprawdzać parametry wody,zwiększyć napowietrzanie
interweniować w sytuacjach krytycznych
pozostawiać naturze większość problemów
tylko w basenach przerybionych, przy braku równowagi biologicznej, w źle natlenionych,niepielęgnowanych itd będziemy mieć problemy ze zdrowiem naszych podopiecznych
wystarczy tylko bacznie obserwować zachowanie ryb, wprowadzać urozmaicone karmienie,sprawdzać parametry wody,zwiększyć napowietrzanie
interweniować w sytuacjach krytycznych
pozostawiać naturze większość problemów
tylko w basenach przerybionych, przy braku równowagi biologicznej, w źle natlenionych,niepielęgnowanych itd będziemy mieć problemy ze zdrowiem naszych podopiecznych
pozdrawiam
Jacek
Jacek