CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
dziękuję za rady, kaktusy na razie idą na południowe okno na słońce, a potem, w maju, na balkon.
Ziemię mają przepuszczalną, w połowie wymieszaną z piaskiem, ale chyba dodam do niej jeszcze żwiru lub perlitu. Drenaż też jest.
Przez okres zimowania nie straciły na jędrności, co mnie zdziwiło. Ale to pierwszy raz, kiedy je zimowałam.
Ziemię mają przepuszczalną, w połowie wymieszaną z piaskiem, ale chyba dodam do niej jeszcze żwiru lub perlitu. Drenaż też jest.
Przez okres zimowania nie straciły na jędrności, co mnie zdziwiło. Ale to pierwszy raz, kiedy je zimowałam.
Pozdrawiam, Anna
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pewno to one. A ten kaktus powyżej może mieć chorobę grzybową, albo jest przypieczony przez słońce, ale raczej to pierwsze.
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Według mnie to "parch kaktusowy" Taki nalot pojawia się przy zbyt wilgotnym podłożu. Na poparcie mojej "diagnozy" poczekaj na opinie specjalistów
Brązowe plamy na kaktusie - proszę o pomoc
Witam na wstępie wszystkich bardzo serdecznie. Piszę do was z pewnym kłopotem, od pewnego czasu na kaktusie wystąpiły dziwne plamy, proszę o pomoc z diagnozą i ewentualnym sposobem pozbycia się tego
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tego się nie pozbędziesz - nawet kiedy roślinę wyleczysz taka już pozostanie. Tyle, że wyżej już będzie OK.
Może to być jakaś choroba grzybowa ale też czerwony pajączek bo tak wygląda jakby ją zaatakował właśnie ten insekt. Przyjrzyj się dokładnie.
Może to być jakaś choroba grzybowa ale też czerwony pajączek bo tak wygląda jakby ją zaatakował właśnie ten insekt. Przyjrzyj się dokładnie.
Jedyne co mogę jeszcze powiedzieć to że kaktus wcześniej miał wełniaki ale już je załatwiłem
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może być pozostałość po wełnowcach. Jak piszę wyżej wyglądu roślinie nie zmienisz ale oczywiście roślina urośnie i dalej będzie już normalna. Chyba, że uszkodzony został wierzchołek wzrostu.
Dziękuję za pomoc
- Myszoskoczek
- 200p
- Od: 17 lut 2013, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Help!
Przysposabiając kaktusy do wiosny byłam pełna zapału i nadziei na ich wspaniałą kondycję. Wczoraj wyselekcjonowałam chorą ekipę.
Poradźcie proszę co to za brunatny nalot - parch? Skąd to się wzięło i jak zapobiec? Szkoda mi tego kaktuska, bo jest duży i pięknie kwitł w tamtym roku
A ten po prostu odpadł - czyli zgnił. Na pewno nie był przelany. Nie wiem co mu zaszkodziło?
Ten generalnie jest okazały ale nagle zrucił kolce. Wyłysiał. Nie zauważyłam podobnych objawów do tej pory wśród innych kaktusów.
A ten kupiłam jakiś czas temu już jako okaz przeceniony i w nie najlepszej kondycji. Od półtora miesiąca się nie pozbierał. Jest miękki , jakby gąbczasty. Jak uważacie, pozbiera się?
Będę Wam niezmiernie wdzięczna za porady. Martwię się, że jeżeli źle postępuję z moimi kolczatkami, to mogę stracić i inne . Pozdrawiam! Ania
Przysposabiając kaktusy do wiosny byłam pełna zapału i nadziei na ich wspaniałą kondycję. Wczoraj wyselekcjonowałam chorą ekipę.
Poradźcie proszę co to za brunatny nalot - parch? Skąd to się wzięło i jak zapobiec? Szkoda mi tego kaktuska, bo jest duży i pięknie kwitł w tamtym roku
A ten po prostu odpadł - czyli zgnił. Na pewno nie był przelany. Nie wiem co mu zaszkodziło?
Ten generalnie jest okazały ale nagle zrucił kolce. Wyłysiał. Nie zauważyłam podobnych objawów do tej pory wśród innych kaktusów.
A ten kupiłam jakiś czas temu już jako okaz przeceniony i w nie najlepszej kondycji. Od półtora miesiąca się nie pozbierał. Jest miękki , jakby gąbczasty. Jak uważacie, pozbiera się?
Będę Wam niezmiernie wdzięczna za porady. Martwię się, że jeżeli źle postępuję z moimi kolczatkami, to mogę stracić i inne . Pozdrawiam! Ania
Ania