Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
O, nie Kochana. Nie wyrzucam. Posadziłam je zbiorczo w większej doniczce, w której będą sobie rosły aż nie uschną. Potem znowu hop do lodówki. Tulipany i hiacynty (a przypuszczam, że też żonkile i krokusy) mają taki cykl, że po zaschnięciu kwiatka trzeba czekać, aż liście uschną, ale w tym czasie podlewać i nawozić przez 2 mc. Niektórzy Forumowicze pisali, że hiacynty zakwitły im ponownie, zamiast uschnąć Po cichu też na to liczę
Hiacynty teraz mają piękne zielone liście, tylko bardzo się pokładają. Chyba powinnam głębiej posadzić, aż po same liście. A tulipany - lepiej nie mówić - żółte badyle, ponadgryzane jakimś cholerstwem. Ale, że cebulki były duże i ładne to nie wyrzucałam.
Hiacynty teraz mają piękne zielone liście, tylko bardzo się pokładają. Chyba powinnam głębiej posadzić, aż po same liście. A tulipany - lepiej nie mówić - żółte badyle, ponadgryzane jakimś cholerstwem. Ale, że cebulki były duże i ładne to nie wyrzucałam.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Eeemm... z tego co wiem nie należy pędzić cebul po raz drugi! Taka cebulka nie nadaje się to tego, a nawet jeśli zakwitnie po raz drugi, to już nic z takiej cebuli nie będzie. Przekwitłe cebule po pędzeniu należy wkopać do ogrodu, by tam sobie już w normalnym cylku rosły.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadza się. Nie nadają się te trzymane w wodzie - cebule po zakończeniu kwitnienia się regenerują i trzeba im dostarczać składników. W wodzie ich nie ma. Dlatego te "ze słoiczków" trzeba potem posadzic w ziemi, żeby cebule nabrały sił.
Natomiast ja uprawiam hiacynty w doniczkach z ziemią i obornikiem. Steruję też ich cyklem, tak by zapewnić im warunki zbliżone do naturalnych. Za rok już będę wiedziała, czy w takich warunkach kwitną ponownie Na razie eksperymentuję.
Natomiast ja uprawiam hiacynty w doniczkach z ziemią i obornikiem. Steruję też ich cyklem, tak by zapewnić im warunki zbliżone do naturalnych. Za rok już będę wiedziała, czy w takich warunkach kwitną ponownie Na razie eksperymentuję.
Chciałem jeszcze pokazać jak mój hiacynt wygląda po tych przymrozkach
Zupełnie zniszczony na następny rok będzie już normalny
Zupełnie zniszczony na następny rok będzie już normalny
Mam problem, 3 dni temu otrzymałam hiacynta 3 cebulki z ładnymi zakwitłymi kwiatami. Niestety w poniedziałek rano łodygi z kwiatem zaczęły się wyginać ku dołowi, z dnia na dzień co raz bardziej. Wstępnie były w koszyczku, ale zaczęły przeważać i koszyk wywracać, więc przesadziłam do doniczki. Nie mam pojęcia co robić. Proszę o pomoc.
Pamiętaj wstawiać mniejszy format zdjęć max to 900/600. Poprawiłam Iwona
Pamiętaj wstawiać mniejszy format zdjęć max to 900/600. Poprawiłam Iwona
Podeprzyj patyczkami w kształcie litery Y . Powodem jest zbyt duża ilość wody . I ew. zbyt mała ilość światła.Ale za duża ilość wody przede wszystkim.
Ps.Zmniejsz fotę , rozjechała stronę pliiiiis.
Ps.Zmniejsz fotę , rozjechała stronę pliiiiis.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Dzięki za pomoc!
Ok, tylko nie mogę edytować posta, więc jakby jakiś admin lub moderator mógłby byłabym wdzięczna i sorry za rozjechanie
Ok, tylko nie mogę edytować posta, więc jakby jakiś admin lub moderator mógłby byłabym wdzięczna i sorry za rozjechanie
Podlałam hiacynta od góry i boję się że zgnije cebulka, na wierzchu mam piasek i od dwóch dni jest mokry a na dole sucho jak na pustyni.
Trochę ,,nisko,, ma kwiatostan. Może to być kwestia słabego/nieodpowiedniego chłodzenia. Podlej go solidnie ,tak aby woda wyciekła dołem doniczki. Albo wstaw do naczynia z wodą na 15 min , niech sobie naciągnie do oporu. To może go wyciągnąć wyżej.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Pomoczę mu korzonki, pozdrawiam
Bardzo ładna kompozycja aldi. Zauważyłam że twój hiacynt kwitnie od dołu , a u mnie zaczyna kwitnienie od góry...........