Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

;:145 Moje też tak wyglądają!!! ;:145 ;:145
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przesadzacie czasem? Średnie wieloletnie dobowe dla marca to 1,9 stopnia. Mróz nocą w marcu to norma, a jakoś sobie nie przypominam, aby kiedykolwiek przemarzły mi tulipany, a łebki to one wypuszczają nad ziemię już pod koniec lutego zwykle.
Awatar użytkownika
basiurek007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2013, o 21:04

Post »

WITAM JESTEM NOWA NA FORUM,ale o tulipanach też cos wiem .
Powiem wam tak, w zeszłym roku moje tulipany zaczeły wychodzić juz w stychniu, poniewaz było dośc ciepło , mokro .W lutym przyszły mrozy, tak sie przestraszyłam że zaczęłam mysleć o tym żeby wszystkie pozakrywać , wtedy ktoś kto o tulipanach wie wiecej niz ja , czyli moja szwagierka powiedziała mi ze jak je poprzykrywam to będzie jeszcze gorzej ,bo będą miały ciepło i będą szybciej rosły. Postanowiłam że je tak zostawie I DOBRZE ZROBIŁAM tulipany miały sie dobrze tylko niektóre liscie miały czóbki pożółkłe.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Teraz nasze tulipany mają pierzynkę śniegową, która naturalnie ochroni je przed mrozem.
Awatar użytkownika
basiurek007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No własnie bardzo dobrze ze w tym roku przykrył je śnieg ,natura daje sobie rade :tan
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

No nie wszędzie u nas nie ma grama śniegu i dlatego bardzo się martwię
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
basiurek007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jak pisałam wcześniej-mogą trochę pożółknąć liście , ale zanim zaczną kwitnąc to zimy juz nie będzie, miałam tak w zeszłym roku
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Mam nadzieję ze będziesz miała racje bo szkoda by mi bardzo było bo posadziłam koło 100 szt
Miłośniczka wszystkich kwiatów
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Adam2143 pisze:Nie przesadzacie czasem? Średnie wieloletnie dobowe dla marca to 1,9 stopnia. Mróz nocą w marcu to norma, a jakoś sobie nie przypominam, aby kiedykolwiek przemarzły mi tulipany, a łebki to one wypuszczają nad ziemię już pod koniec lutego zwykle.
I tak i nie.
Istotne jest : głębokość sadzenia, rodzaj gleby, odmiana tulipanów .
W uszkodzenia po mrozowe na liściach często potrafi wdać się szybko choroba. Wystarczy przegapić oprysk i po tulipanach. A sporo osób uprawiających amatorsko może łatwo przegapić. Na ziemiach lżejszych o większej tendencji do przemarzania może się okazać że straty będą . Gdzie w tym czasie na ziemiach gdzie nie przemarza tak szybko i mocno przetrwają bez problemu.
Uważam , że nie ma jednoznacznej odpowiedzi dla wszystkich . Ale ktoś może mieć własne inne zdanie.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Adam2143
50p
50p

Post »

No tak, ale teraz mówisz o przemarzaniu samej cebuli. W ciągu jednej nocy ziemia nigdy nie zamarznie na taka głębokość, a w dzień jest teraz, zwłaszcza w słońcu na plusie, albo około zera. Pytanie jak zachowają się części zielone na takim mrozie.
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Adam2143 pisze:No tak, ale teraz mówisz o przemarzaniu samej cebuli. W ciągu jednej nocy ziemia nigdy nie zamarznie na taka głębokość, a w dzień jest teraz, zwłaszcza w słońcu na plusie, albo około zera. Pytanie jak zachowają się części zielone na takim mrozie.
Nie piszę o samej cebuli. Głębokość sadzenia to również pąk płycej lub głębiej. A ten dość szybko zaczyna przemieszczać się ku górze , nawet jeśli go nie widać. Części nadziemne są dość wytrzymałe na mróz , pąk też. I jako takie mają spore szanse przeżyć, ale często występują uszkodzenia po mrozowe . A takie miejsca są o wiele bardziej podatne na choroby. Choroby w przypadku tulipanów potrafią bardzo szybko wyrządzić olbrzymie szkody. To tak w dużym skrócie.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Adam2143
50p
50p

Post »

Dzięki za wyjaśnienie. Póki co jest -8, ale pewnie przy gruncie do -12 może dojść, niedługo się okaże na ile wytrzymałe są moje tulipanki, bo śniegu jest tak ledwo po wierzchu i liście wystają ponad nim. Tak trochę off topic saymon bo widzę, że masz sporą wiedzę. Jak się sprawa ma odnośnie krokusów, przebiśniegów i cebulic(chodzi mi o ta klasyczną białą). Te są generalnie w trakcie kwitnienia. Wczorajsze -7 nie zrobiło chyba na nich wrażenia, bo dzisiaj się rozwijały do słońca, ale jaki jest ich próg wytrzymałości własnie w trakcie kwitnienia?
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie czy ktoś z was ma może wśród swoich tulipanów odmianę ICE CREAM? Interesuje mnie czy powtarza on swoją cechę w kolejnych latach, czy to tylko taki holenderski bubel :?:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”