Dalie wymagania,problemy - cz.2
- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie - cz.2
Witam wszystkich miłosników tych kwiatów.
alie kupiłam w zeszłym roku pierwszy raz , wsadziłam je od razu do gruntu w maju, jesienia je wykopałam i schowałam do piwnicy, wydaje mi sie ,że dobrze przezimowały ale niewie cz znów je wsadzić wprost do gruntu w maju, czy może do doniczek juz teraz.
Prosze poradzcie coś
alie kupiłam w zeszłym roku pierwszy raz , wsadziłam je od razu do gruntu w maju, jesienia je wykopałam i schowałam do piwnicy, wydaje mi sie ,że dobrze przezimowały ale niewie cz znów je wsadzić wprost do gruntu w maju, czy może do doniczek juz teraz.
Prosze poradzcie coś
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysadź do gruntu pod koniec kwietnia. Zanim wypuszczą zielone pędy, ryzyko wystapienia przymrozków minie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2013, o 21:04
zastanawiam sie jeszcze czy przed wsadzeniem do gruntu namoczyc je przez noc w wodzie , bo są trochę pomarszczone
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dokładnie.basiurek007 pisze:zastanawiam sie jeszcze czy przed wsadzeniem do gruntu namoczyc je przez noc w wodzie , bo są trochę pomarszczone
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalia .. dziwnie rośnie
Posadziłam kłącza dalii do doniczek, i z jednej dalii wyrastają mi "małe sadzonki" !! Z innymi jest Ok, ale tylko ta miała zostawione dłuższe kikutki. Teraz nie wiem co z tym zrobić?? Zostawić? .. czy usunąć?? Zdjęcie (z telefonu) jest poniżej. Pomóżcie, bo nie wiem czy nie osłabiam samych kłączy. Dzięki. Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Re: Dalia .. dziwnie rośnie
Ładnie odbija, czym tu się martwić.
Jeśli chciałabyś rozmnożyć tę odmianę, to możesz kilka z takich pędów ukorzenić, może zakwitną nawet w tym roku.
Jeśli chciałabyś rozmnożyć tę odmianę, to możesz kilka z takich pędów ukorzenić, może zakwitną nawet w tym roku.
W wodzie raczej nie . Chyba że w preparacie przeciw grzybom to tak.basiurek007 pisze:zastanawiam sie jeszcze czy przed wsadzeniem do gruntu namoczyc je przez noc w wodzie , bo są trochę pomarszczone
Co dosadzenia ,to zależy w jakim rejonie polski mieszkasz. Pamiętaj że dalie już przy 0*C marzną.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
W sklepach ogrodniczych już teraz można kupić dalie, pewnie bliżej kwietnia/maja ich wybór będzie mniejszy. Stąd moje pytanie, czy kupując teraz (kłącza są zazwyczaj w workach z torfem) mogę je przesadzić do doniczek z ziemią i trzymać np w ciemnej piwnicy czy ?
Joasia
- takasobie
Jeżeli kupimy w dalie w kapersach, nie trzeba ich od razu wysadzać.
Ja przetrzymuję w ciemnym, chłodnym miejscu i wysadzam pod koniec kwietnia do gruntu.
Zbyt wczesne sadzenie do donic powoduje wybiegnięcie słabych, niedoświetlonych pędów. A chyba nie o to chodzi.
Moje zakupione 2 sztuki (mam już ponad 60 odmian, ale tych mi brakowało ), cierpliwie czekają na wysadzenie razem z pozostałymi, przechowywanymi na zimę w skrzynkach.
Ja przetrzymuję w ciemnym, chłodnym miejscu i wysadzam pod koniec kwietnia do gruntu.
Zbyt wczesne sadzenie do donic powoduje wybiegnięcie słabych, niedoświetlonych pędów. A chyba nie o to chodzi.
Moje zakupione 2 sztuki (mam już ponad 60 odmian, ale tych mi brakowało ), cierpliwie czekają na wysadzenie razem z pozostałymi, przechowywanymi na zimę w skrzynkach.
Miłka
-
- 500p
Miłko,
dziękuję za dobrą radę. W takim razie w najbliższym czasie rozglądam się za daliami, kupuję i chowam do piwnicy .
A skoro masz tyle dalii, to czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy kupując swoje pierwsze powinnam zacząć od jakiś mniej wymagających odmian ?, choć mam wrażenie, że w sklepach ogrodniczych typu praktiker itp, nie ma raczej rarytasów.
dziękuję za dobrą radę. W takim razie w najbliższym czasie rozglądam się za daliami, kupuję i chowam do piwnicy .
A skoro masz tyle dalii, to czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy kupując swoje pierwsze powinnam zacząć od jakiś mniej wymagających odmian ?, choć mam wrażenie, że w sklepach ogrodniczych typu praktiker itp, nie ma raczej rarytasów.
Joasia
- takasobie
Ja kierowałam się przede wszystkim walorami estetycznymi. No i wielkością, bo dale mają wysokość od 30 cm do ponad 1,5m. Dobrze wybierać takie "średnie", bo będą uniwersalne.
Wszystkie dalie lubią słońce i żyzną glebę. Kłącza muszą być jędrne, nie wysuszone, najlepiej, jakby miały zielony kiełek, bo wtedy wiadomo, że żyją.
Są również odmiany fanaberyczne, ale trudno wskazać, które. Wg moich doświadczeń, niezawodne były tzw kuliste i pomponowe. I kołnierzykowe! Potem kupowałam inne. W międzyczasie dostałam w prezencie i z wymiany róże piękne odmiany. Ja najbardziej jestem zadowolona z dalii Golden Scepter, Gardenshow, Esther, My Love. Są wiele lat w moim ogrodzie i nigdy mnie nie zawiodły.
Plecam również nasz forumowy katalog: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 45&start=0
Wszystkie dalie lubią słońce i żyzną glebę. Kłącza muszą być jędrne, nie wysuszone, najlepiej, jakby miały zielony kiełek, bo wtedy wiadomo, że żyją.
Są również odmiany fanaberyczne, ale trudno wskazać, które. Wg moich doświadczeń, niezawodne były tzw kuliste i pomponowe. I kołnierzykowe! Potem kupowałam inne. W międzyczasie dostałam w prezencie i z wymiany róże piękne odmiany. Ja najbardziej jestem zadowolona z dalii Golden Scepter, Gardenshow, Esther, My Love. Są wiele lat w moim ogrodzie i nigdy mnie nie zawiodły.
Plecam również nasz forumowy katalog: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 45&start=0
Miłka
-
- 500p
Dziękuję Ci za pomoc . Jedyny minus mojej ziemi to to że jest bardzo żyzna, ale gliniasta - zbita, mam nadzieję, że Tym pięknościom to nie przeszkadza .
Joasia
- takasobie
Glebę można miejscowo przygotować. Ja w dołki pod dalie daję łopatę kompostu i garść obornika granulowanego.
Miłka