Niewielki ogródek wielu barw

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Aga789
200p
200p
Od: 21 lut 2013, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Niewielki ogródek wielu barw

Post »

Zajrzałam dzisiaj do cebulek i kłaczy zakupionych jakiś czas temu. Przebywają one w ciemnym i chłodnym miejscu i tak miały przebywać do kwietnia/maja. Ku mojemu zaskoczeniu niektóre z roślin zaczęły puszczać pędy, a lilia trąbkowa tak się rozrosła, że rozerwała cały woreczek z ziemią. Oczywiście szybciutko wsadziłam ją do doniczki. Jako, że zamieszkiwała ciemną szufladę, jest teraz bardzo bladziuchna. Chwilowo stoi na północnym parapecie, żeby słoneczko ją nie popaliło. Jak nabierze kolorków, przeprowadzę ją na południe.
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Z tymi wcześniejszymi zakupami ,to jest trochę kłopotu ,zwłaszcza jak się wiosna opóźnia ;:108
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Witaj Aga :wit
Zdjęcia ogródka w połączeniu z informacją, że powstał rok temu robią duże wrażenie, pięknie masz, a z biegiem czasu będzie jeszcze piękniej. Zakupy bardzo fajne, a trawnika masz jeszcze dużo i czuję, że niedługo ci go ubędzie na rzecz nowych rabat. To powszechne zjawisko na forum :wink:
Pomidorków koktailowych żółtych jest sporo odmian, jaką masz? Ja swoje pomidorki będę wysiewać za tydzień. Siewki bardzo ładnie ci rosną. Kupiłam kilka dni temu cebule lilii i też mają kiełki, na razie wpakowałam je do lodówki, niedługo posadzę do doniczki.
Ciekawie u ciebie, będę ci kibicować.
Aga789
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ewciu, masz rację, ale jak tu się nie oprzeć tym ślicznościom, kiedy tak na nas zerkają ze sklepowych koszyków?:)
Gosiu: obawiam się, że masz racje z tym trawnikiem :) Środek musi zostać na piłkarskie rozgrywki, ale przestrzeń pod płotem i przy tarasie to już inna bajka :) Tu będę miała pole do popisu na kilka lat :)
Co do pomidorków, to wysiałam je wczoraj, a ich odmiana nosi nazwę: yellow pearshaped (lycopersicon lycopersicum) - czyli gruszkokształtne :) .
Czerwone, które wysiałam na początku, to: Malinowy Kapturek (czerwone). Dzisiaj próbnie przepikowałam 4 szt, ale miały słabiutko rozwinięte korzonki.

PS.
Melduję, że do grona nowych kłączy dołączyła różowa incarvillea z Biedronki :) - czy ona zimuje w gruncie?
Obrazek
Wyczytałam, że działa odstraszająco na gryzonie (np. krety).
Pozdrawiam Agnieszka
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42

Post »

Wyczytałam że,bardzo dobrze wytrzymuje nasze zimy, potrzebuje jedynie lekkiego przykrycia korzeni na zimę.
Joanna
Awatar użytkownika
orchidea177
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Śliczny ogród :D
Podziwiam :)
Aga789
200p
200p
Kontakt:

Post »

Joasiu: to dobra wiadomość :) bo z przechowywaniem roślin jest pewien problem "lokatorski" :) ...w tym roku pierwszy raz przechowujemy dalie, a kłącza zajmują wielką donicę (dwa z nich mają co najmniej po 2 kg)

Orchidea: dziękuję i zapraszam częściej :)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Miło było wejść do tak ładnego ogródka, wygląda na bardzo dopracowany ,nie chce się wierzyć ,że ma dopiero pół roku! ;:63
Jeśli chodzi o przechowywanie karp dalii to doskonale rozumiem Twój kłopot - ale coś za coś - wiele pięknych roślin nie przetrzymuje mrozów i jak chcemy się nimi cieszyć to trzeba je wykopywać.
Ja co roku przywożę z działki dwa wiaderka dalii i pacioreczników i przechowuję je w piwnicy.
W marcu sadzę to wszystko do donic a po 15 maja przesadzam do ziemi.
Mam już wtedy duże kwiaty i każdy przechodzący się dziwi,że tak szybko urosły.
pozdrawiam cieplutko
Beata
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Aga789
200p
200p
Kontakt:

Post »

Beatko, dziękuję za miłe słowa :) W ubiegłym roku również wsadzałam dalie do doniczek (w kwietniu). Staram się jednak nie "doniczkować" wszystkich, bo dzięki temu dozuję kwitnienie w różnym terminie :). Co do przechowywania, to niestety nie mam piwnicy i trzymam je w garażu.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguś wg mnie garaż będzie lepszym miejscem na przechowywwania niz ciepła piwnica :D
Aga789
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mam taka nadzieje Agnieszko :) Zaglądałam do nich, ale brak mi doświadczenia (to pierwsze "leżakowanie"). Wyglądają podobnie jak te zakupione w sklepie w lutym, więc chyba OK :).
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A w czym je przechowujesz?
Aga789
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dalie przechowuje w wielkiej donicy. Są one luźno przysypane ziemią, ale nie jest ona podlewana, ani nawet zraszana.
Pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”