Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozmaryn

Post »

Jak szybko rośnie? Często "skubany" pewnie długo nie pożyje?

Pozdrawiam, Rafał
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rośnie powoli, igły ma coraz grubsze i mocniejsze, mam nadzieje, że nie robią się drewniane ;D Jeszcze mi nie kwitł, bardzo na to czekam, skubię do ok 5 potraw w ciągu roku, skubanie- tak jak przy innych ziołach- poprawia rozwój rośliny. Rozmaryn jest wieloletni, dlaczego miałby długo nie pożyć? Wielokrotnie próbowałam go mnożyć przez ukorzenianie, siać z nasion (w doniczkach) i wcześniej czy później roślinki trafiał szlag, nie spotkałam do tej pory tak upartych ziół, więc co do tej krzewinki mam szczególny stosunek :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AlfaXIII pisze:Mam pytanko. Czy rozmaryn da się ukorzenić z odnóżki? Jeśli tak to jak przygotować sadzonkę.

Dostałam pocztą kawałek pędu rozmarynu 17 kwietnia a dzis już ma takie korzenie ... :D ;:138
Jutro będę sadzić do doniczki...

Obrazek

Pęd ma widoczne pączki kwiatowe więc liczę,że wreszcie będę mieć kwitnący rozmaryn a nie jak zwykle bywało tylko ozdobny z liści.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

KaRo gratuluję bo naprawdę sadzonka Rozmarynu ma ładne korzenie.
Przycinałam swój do suszenia zanim wywiozłam na działkę i zostawiłam kilka na sadzonki.
Stoją w wodzie ok 2 tygodni i na razie nie widać nawet zalążków.
Patrząc na zdjęcie zastanawiam się czy czasami nie zrobiłam za krótkie.
Sadzona stała z dala od okna czy raczej w dość dużej ilości światła ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Szklanka stoi na parapecie południowego okna.
Miała dużo słońca i ciepła też.
Aż sama nie wierzyłam dzisiaj jak zajrzałam,nie byłam przygotowana,że już zobaczę korzenie a one w ciągu dnia jeszcze bardziej urosły... :D
Awatar użytkownika
summer rose
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2013, o 10:45

Post »

A czy można liczyć na dokładny instruktarz wysiewu rozmarynu? Mam już kupione nasionka i nie wiem jak i kiedy się do tego zabrać.. :(
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Re: Rozmaryn Rosmarinus

Post »

Nasiona rozmarynu zwykle układałam na talerzyku na wilgotnej ligninie. Talerzyk przykrywam folią i stawiam niedaleko kaloryfera. Po około tygodniu pojawiają się pierwsze kiełki. Wtedy przenoszę je kolejno do doniczki z ziemią. Na doniczkę też nakładam woreczek i pilnuję by ziemia nie przesychała. Często wietrzę i spryskuję wodą.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Czyli nasionek nie przysypujemy ziemią, jeśli chciałabym siać od razu do doniczki?
I kiedy można wystawić młode roślinki do ogrodu?
Awatar użytkownika
Ciotka Klotka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lut 2013, o 21:40

Post »

Rudominka, ja swój rozmaryn posiałam 11.02. Widzę, że coś się wykluwa. Rozsiałam na wierzchu na wilgotnej ziemi w pojemniczku po serku wiejskim z przezroczystą przykrywką. Stoi w ciepełku.
Wysadzę ( jeśli coś z niego będzie ) dopiero w maju po "zimnych ogrodnikach"

Chyba dobrze myślę, choć dopiero się uczę ;:224
Aneta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam od kilku lat odmianę płożącą 'Prostratus'.Znudzilo mi się zimowanie go w domu, ponadto zbyt się rozrósł i zakopałam go głęboko w grunt pod świerkiem( nasadę pędów też) z donicą i okryłam gałązkami świerka.W czasie ostatniego ocieplenia zajrzałam, owszem czarny, ale u nasady zielony.Może po przycięciu odrośnie, a jak nie to trudno.Kwitł pięknie, ale tylko wtedy gdy nie był cięty, a więc jak był młody, potem gorzej.
Nie wiem może zbyt ciasno w donicy już mu było? Czytałam, że gałązki tego płożącego ukorzeniają się w gruncie, ale chyba nie w naszym klimacie.
Awatar użytkownika
summer rose
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2013, o 10:45

Post »

Dzięki za podpowiedzi! w ubiegłym roku kupiłam bardzo ładny i duży krzaczek ale w czasie zimowania go sieni na parapecie temperatura ok 10-15 stopni straasznie zmarniał w zasadzie to został najmocniejsza gałązka i zero listków - wszystkie uschły :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56

Post »

Czy jest nadzieja,że romaryn, z którego całkowice opadły liście (wszystkie uschły) po przycięciu odbije? Nie wiem dlaczego mi zmarniał- raczej nie przelałam ale nie mam za dużo światła...
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
terecha
100p
100p
Od: 11 wrz 2012, o 13:36

Post »

Też kupiłam niedawno w sklepie spożywczym :) Stoi w spiżarce na oknie z wystawą północno-wschodnią, ma widno ale może za chłodno? Dziś zauważyłam, że od dołu zaczynają listki delikatnie opadać, zużyłam je więc do mięsa. Czy go nie stracę przed wysadzeniem do ogrodu, kiedy to zrobić by nie było za wcześnie?
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Oj, czytając ten wątek już się martwię o mój rozmaryn :(
Posiałam do doniczki, w specjalnej ziemi do kiełkowania lekko przycisnęłam ziemię i nasionka wysiałam na górę.
Lekko zwilżam wodą.
Doniczki stoją na półkach w kotłowni, dostęp do światła mają, pilnuję żeby ziemia nie przesychała, ale jeszcze nic nie widać.
Posiałam w ten czwartek, może to za wcześnie, żeby coś kiełkowało?
Posiana w czwartek klarkia i aksamitka wąskolistna już kiełkują.
Zioła w tym rozmaryn, oregano, bazylia i mięta (posiana we wtorek) jeszcze nie wschodzą.
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Mój rozmaryn już drugi rok zimuje w warsztacie, gdzie wchodzi czasem mróz, kiedy na dworze jest wyjątkowo zimno. Zmarniał tylko trochę, ale to chyba dlatego, że ostatnio wystawiłem go na dwór, bo było już koło 10 stopni, a potem znowuż przyszedł mróz. Prócz niego mam cztery wysiane w zeszłym roku i trzymają się odrobinę lepiej, czego bym się w ogóle nie spodziewał. Na lato wysadzam je do ziemi i rosną bardzo, bardzo szybko.
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”