MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Kiedy wystawiacie swoje murarki? Teraz jeszcze za zimno, ale pod koniec marca to jużdobry czas, mimo że w nocy na pewno będą przymrozki? Czy też czekać do początku kwietnia?
- Brysiak
- 100p
- Od: 30 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja właśnie przygotowałem około 1000 domków z trzciny w dwóch pęczkach.
Jutro wieszam- ponoć po niedzieli wiosna ;)
A może ma ktoś na zbyciu kokony co mi się hodowla jakoś rozpoczęła ?
Jutro wieszam- ponoć po niedzieli wiosna ;)
A może ma ktoś na zbyciu kokony co mi się hodowla jakoś rozpoczęła ?
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja zrobiłem z trzciny,ale w nim nic nie zamieszkało przez rok strasznie długi wątek.jest coś łatwiejszego do zasiedlenia niż trzcina,a coś dla trzmieli?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
trzcina?? pszczoły jej unikają przeważanie, jeśli już to jakis gatunek osowatych i innych robaczków u mnie był głównie bambus i bardzo chetnie są i były zasiedlane, papier tez wcale, co do trzmieli są gotwe budki na allegro chociażby...by się chodowla rozpoczeła jeśli nie ma na zbyciu to i tak kilka żyjących w pobliżu pszczół zasiedli lepsze miejsca tj rurki
:)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kidaa21 a Ty skad sie urwałaś z tym trzcina?? Murarka najbardziej zasiedla i toleruje trzcine .
Co do rurek z bambusa na pewno tez ja zasiedli tylko po co taki koszt na domki przeznaczac skoro rurki trzcinowe są tańsze.
Co do rurek z bambusa na pewno tez ja zasiedli tylko po co taki koszt na domki przeznaczac skoro rurki trzcinowe są tańsze.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja również miałem podobny problem i nie mogłem zasiedlić rurek , ale wreszcie znalazł się chętne pszczółki - niekiedy może to jednak potrwać , czasem trzeba pomyśleć gdzie wystawić rurki - najlepiej w twoim przypadku gdzieś w pobliżu kwitnących wcześnie roślin wtedy jest większa szansa na to że przy okazji je znajdą - ale nie ma na to reguły niestety.... Co do długości wątku - cóż jak by go przejrzeć na spokojnie i usunąć ciągle powtarzające się te same pytania ......niestety jest tak że wiele osób zamiast spokojnie przeczytać szczególnie cz 1-ą gdzie jest prawie 99% odpowiedzi na wszystkie pytania - zadaje je od nowa i tak się to ciągnie.darnok pisze:ja zrobiłem z trzciny,ale w nim nic nie zamieszkało przez rok strasznie długi wątek.jest coś łatwiejszego do zasiedlenia niż trzcina,a coś dla trzmieli?
kidaa21 popieram sparksa - czasem zastanów się co piszesz ....
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
hmmm coż wypowiadam się tak jak każdy z Was na temat swoich doświadczeń....u mnie do żadnej trzciny nie zajzały za to bambusy przyciągały wszystkie owady....wiesz co do kosztów może jest droższy....po za tym bambus można używać wieloktornie trzeba przeciąć tylko wzduż , co prawda to troszke pracochłonne lecz po wyczyszczeniu wystarczy ponownie zamknąć, owinąć taśmą i ponownie wystawić i co najważniejsze nie są tak ciasne jak trzcina, choć i trzcine wystawie zawsze coś pożytecznego przyjdzie
:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
Inaczej ma się sprawa gdy masz parę tysięcy kokonów
Witam.
Kilka dni temu kupiłem ponad 2tyś kokonów. Trzymam je w lodówce lecz tam skacze temperatura nieraz jest -3,-4 nieraz 4 na plusie. Czy nic im się nie stanie? może coś polecacie?
Pozdrawiam
Kilka dni temu kupiłem ponad 2tyś kokonów. Trzymam je w lodówce lecz tam skacze temperatura nieraz jest -3,-4 nieraz 4 na plusie. Czy nic im się nie stanie? może coś polecacie?
Pozdrawiam
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Na zewnątrz też są podobne skoki temperatury w ostatnim czasie. Myślę że przechowujesz je w jakimś odpowiednim opakowaniu, pojemniku, wobec czego nie powinno się nic złego stać, co nie zmienia faktu że lodówka zachowuje się bardzo dziwnie ze względu na to że powinna chłodzić a nie mrozić.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Mirek zajrzyj na pw.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Sorry dopiero teraz przeczytałem maila. Ale nie ma problemu , murareczki pójdą w drugie ręce.
Dostałem ich tyle że wstyd się nie podzielić. Poza tym mam moje miodne apis. Postawię ich razen w pasiece zobaczymy jak pracują. Sadów ci dostatek.
Dostałem ich tyle że wstyd się nie podzielić. Poza tym mam moje miodne apis. Postawię ich razen w pasiece zobaczymy jak pracują. Sadów ci dostatek.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Wyobraźcie sobie że dziś otwieram lodówkę a tam wszystkie pszczółki wyklute w pudełku szczelnie zamkniętym połowa martwa. Nie wiem jak to możliwe w lodówce nie powinny się wykluć? Serce mnie boli jak o tym myślę hodowla założona rok temu ok 300 murarek poszło... Ale najbardziej mi szkoda że tak o nie dbałem a na końcu tak je zabiłem