Storczyk w tubie
- krystyna2801
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2013, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyk w tubie
bardzo dziękuję wszystkim za pomoc doceniam wszelkie uwagi bo po to właśnie weszłam na to forum bo liczę się ze zdaniem innych osób bo wiem, że każdy chce tu tylko pomóc i na pewno ma większe doświadczenie ode mnie 

zasyp tak zeby kwiaty i paczki wystawaly i poczekasz ,poobserwujesz.pewnie troche sie tam beda "dusily" z braku przeplywu powietrza ,co niekorzystnie wplynie na korzenie ,ale fakt ze sliczniusie w tych tubach sa.tez kiedys kupilam jedna miniaturke w tubie ale od razu wyjelam a do tuby wanda poszla 

- krystyna2801
- 10p - Początkujący
Zaryzykowałam nasypałam do połowy ozdobny żwirek tak żeby kwiaty były na zewnątrz tuby dodatkowo dorobiłam więcej dziurek w doniczce tzn.mąż dorobił :)może dzięki temu korzonki będą miały więcej powietrza. Dodatkowo po obydwu stronach doniczki przywiązałam żyłkę dzięki temu lepiej mi je będzie wyciągać do podlewania nie będę musiała łapać za łodygę i patyczki jest ona w ogóle nie widoczna mąż mi użyczył ze swojego sprzętu wędkarskiego
. Nie podobało mi się to, że widoczna jest doniczka ale nie chciałam nic więcej pakować do środka tuby więc wykorzystałam materiał, który był w zestawie spięłam szpileczkami dookoła tuby na wysokości doniczki. Teraz pozostało mi trzymać kciuki żeby tylko im nic nie było i żeby pięknie kwitły co jakiś czas będę dolewać wodę na kamyczki żeby parowała. No i co o tym myślicie ????

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda to ciekawie, ale chyba nie miałabym cierpliwości się tak bawić ;) Storczyki dla mnie są piękne same w sobie i nie potrzeba ich eksponować jakimś szkłem
Wazon można wykorzystać na wiele innych sposobów np. dla Vandowatych albo dla kwiatów ciętych.. Za dużo zachodu jak dla mnie.. owszem przy 4 storczykach problem nie jest duży, ale jeśli ktoś ma "dzieści" storczyków to jednak praktyczność wygrywa z estetyką
W każdym razie wszyscy zapewne jesteśmy ciekawi efektów, więc jeśli będziesz mieć chwilę czasu w przyszłości to relacjonuj nam proszę, jak sprawdzają się tuby w przypadku Twoich kwiatów Krystyno 

- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
wizualnie wyglądają bardzo dobrze, jak witryna kwiaciarni:D póki co myślę że krzywda im się nie stanie, zastanawiam się tylko jaki efekt będzie to miało w leci gdy słońce mocniej przyświeci. czasem przez jedną szybę mocno prześwieca a co dopiero przez dwie i to bez cyrkulacji powietrza...myślę że się po prostu "zaparzą", ale zawsze mogę się mylić ;) jeśli obawiasz się że przesuwając roletę im zaszkodzisz, to niepotrzebnie-moje falki mają bardzo duże liście, sterczące na wszystkie strony i ledwo mieszczą się na parapecie a roletę ciągle zasuwam, często opiera się właśnie o ich liście :P co więcej skoro wraz z liściami mieszczą się w tej tubie to bez niej jakoś szczególnie rozłożyste na pewno nie będą;) spokojnie zmieszczą się na parapecie. tak jak pisali poprzednicy tuby zamieniłabym na szklane osłonki (są teraz nawet w biedronce-b.ładne) a z tub zrobiłabym jakąś inną dekorację ;)
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Pomysł ciekawy, estetycznie wykończony, a storczyki prezentują się niczym w kwiaciarni!
Mam jednak obawy, czy będzie tam dochodziła wystarczająca ilość powietrza i czy będzie prawidłowa cyrkulacja
Moje storczyki są w dekoracyjnych ceramicznych osłonkach, co prawda liście są długaśne i nie mieści się ich wiele na parapecie, ale czują się u mnie dobrze
Daj znać wkrótce, jakie masz doświadczenia z tubami 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- krystyna2801
- 10p - Początkujący
Po prawie dwóch tygodniach spędzonych w tubach wszystko wygląda rewelacyjnie
wszystkie zaczęły kwitnąć te co miały np 3 kwiaty teraz mają po 9 rozkwitniętych . O słońce się nie obawiam mam rolety dzień noc i mogę w dowolny sposób i na dowolnej wysokości je zasłonić i w dodatku nie przepuszczają nic słońca są tak ciemne i tak właśnie robię a jak tylko słońce przechodzi na inną część domu to odsłaniam je w całości. Dodatkowo te kolorowe osłonki opuszczam sobie w dół i wtedy do korzonków dochodzi światło a jak wiem, że ktoś ma przyjść do mnie to je nasuwam tylko i wyłącznie ze względów estetycznych. Jedyne co zauważyłam to będąc w tych tubach szybciej się przesuszają i muszę częściej podlewać jak tylko widzę, że korzonki są białe to lądują w godzinnej kąpieli i wtedy dodatkowo suszą się ociekając na siteczku praktycznie do wieczora a tak to mniej więcej wygląda teraz 

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Fajnie, że opisujesz swoje spostrzeżenia, na pewno będą przydatne, dla kogoś kto będzie chciał wykorzystać Twój patent
Storczyki rzeczywiście prezentują się bardzo estetycznie, chociaż może być problem, gdy się będą chciały bardziej rozgałęzić.. Zaskoczona jestem tym, że w szkle szybciej Ci przesychają, myślałabym raczej, że będzie odwrotnie, szkło zwiększa wilgotność wokół storczyka
a może nalej troszkę wody na dno kamyczków i ona będzie parować?

super ci to wyszlo,bardzo mi sie podoba 

- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Bardzo ładnie wyglądają szklane tuby wypełnione szyszkami z modrzewia. 

Pozdrawiam, Ania.
Super pomysł choć fakt, że trochę musiałaś się nakombinować:) Również dostałam na dzień kobiet takiego storczyka w tubie i szukając informacji w internecie czy ma on prawo żyć natknęłam się na twój post, śledziłam wątek i fajnie, że napisałaś o spostrzeżeniach co się z nim dalej stało;) ja swojego wyciągnęłam ze szkła i hoduję normalnie (nie chciałam ryzykować)- wygląda pięknie, wszystkie pąki się rozwinęły ;) a tuba czeka nadal na jakieś zagospodarowanie;)
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Witam!
Ja również dostałam małego storczyka w tubie
I żył sobie w tej tubie jednak po podlaniu podłoże tak fatalnie w nim schło, że na końcu zaczęło zachodzić białym nalotem pleśnią... Więc na końcu storczyk wylądował w normalnej ceramicznej osłonce, a tuba stoi pusta. Bardzo mało praktyczne i można przez nieuwagę zaszkodzić niż pomóc.
Pięknie wygląda, ale na krótką metę. Przynajmniej u mnie

Ja również dostałam małego storczyka w tubie

Pięknie wygląda, ale na krótką metę. Przynajmniej u mnie

- krystyna2801
- 10p - Początkujący
Re:
Ja swoje storczyki wkładam z samego rana tj.7-8 rano na godzinkę do pojemnika z wodą potem je wyjmuję i ruszam na "prawo i lewo", żeby cała woda wypłynęła i zostawiam na tzw. "sitku" do wieczora i wtedy mam pewność, że porządnie cała woda odparowała. Dopiero wtedy albo czasami nawet na drugi dzień chowam je do tuby. Może dlatego u Ciebie tak się zrobiło bo niewystarczająco przeschły. Takie jest moje zdanie:)Teraz pomału zaczynają przekwitać, ale kwitły super, w tym momencie wytwarzają sobie nowe listki i wszystko jest super. Nie mogę znaleźć tego zdjęcia tych moich sitek, dodam przy okazji, bo niestety dzidziuś się obudził i muszę uciekać.
A mnie się ogromnie podobają storczyki w tubach, widziałam coś takiego w kwiaciarni i jestem tym zachwycona! Coś oryginalnego! Widziałam storczyk w ogromnej około 80 cm tubie (storczyk też był dość duży). Ile zapłaciłyście za tubę w Biedronce? Pozdrawiam i gratuluję fajnego pomysłu