Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Ech sporo by się różnego ziela znalazło jakby tak dobrze poszukać, np to które zawiera kwas usninowy..
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko czy Wy cały czas piszecie o pomidorach ,które uprawiamy w ogródkach
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ogródkach albo na balkonach, oprysk kwasem mlecznym najprościej robić przez pryskanie zsiadłym mlekiem, np. takim, które po dodaniu kefiru stało przez noc w temperaturze pokojowej,ida74 pisze: Moniko czy Wy cały czas piszecie o pomidorach ,które uprawiamy w ogródkach
pozdrawiam, Gunnar
Ida ja tak, wysiałam nasionka pomidorów i już się martwię
Gunnar poddaję w wątpliwość Twoją tezę, ze względu na skrzep kazeinowy (też) fajnie to brzmi prawda?
Gunnar poddaję w wątpliwość Twoją tezę, ze względu na skrzep kazeinowy (też) fajnie to brzmi prawda?
Zgoda, ale jako sposób na kaca a nie pomidoryGunnarSK pisze: oprysk kwasem mlecznym najprościej robić przez pryskanie zsiadłym mlekiem,
Moniko
Czy Tobie jest coś wiadomo na temat metabolizmu kwasów organicznych w roślinach ?. Pytam, bo tak sobie myślę, że skoro zielone owoce są kwaśne a dojrzałe słodkie to czy przypadkiem metabolizm kwasów u roślin nie jest podobny do metabolizmu kwasu mlekowego u człowieka?. Nie wiem czy wiesz, że kwas mlekowy w wątrobie jest ponownie metabolizowany do cukrów ?. Bo jeśli podobnie jest u roślin to można się spodziewać, że po kwasie mlekowym pomidory będą słodsze
[quote="monika" Jakie będzie bezpieczne pH do oprysku liści?[/quote]
Przy pH 5, bo taką kwasowość miał czysty zakwas, występują objawy fitotoksyczności na liściach rozsady. Być może w warunkach polowych rośliny będą bardziej tolerancyjne. Ale z drugiej strony nie ma powodu się za nadto przejmować pH, ponieważ całość kwasu mlekowego trzeba przeprowadzić w E327 bo to nie Lactobacillus ma właściwości antybiotyczne a kwas mlekowy a on będzie uwalniany w roślinie po asymilacji E327.
Czy Tobie jest coś wiadomo na temat metabolizmu kwasów organicznych w roślinach ?. Pytam, bo tak sobie myślę, że skoro zielone owoce są kwaśne a dojrzałe słodkie to czy przypadkiem metabolizm kwasów u roślin nie jest podobny do metabolizmu kwasu mlekowego u człowieka?. Nie wiem czy wiesz, że kwas mlekowy w wątrobie jest ponownie metabolizowany do cukrów ?. Bo jeśli podobnie jest u roślin to można się spodziewać, że po kwasie mlekowym pomidory będą słodsze
[quote="monika" Jakie będzie bezpieczne pH do oprysku liści?[/quote]
Przy pH 5, bo taką kwasowość miał czysty zakwas, występują objawy fitotoksyczności na liściach rozsady. Być może w warunkach polowych rośliny będą bardziej tolerancyjne. Ale z drugiej strony nie ma powodu się za nadto przejmować pH, ponieważ całość kwasu mlekowego trzeba przeprowadzić w E327 bo to nie Lactobacillus ma właściwości antybiotyczne a kwas mlekowy a on będzie uwalniany w roślinie po asymilacji E327.
forumowicz Ty zacząłeś, a mnie wciągnęło ja mówiłam już będę też podlewać
Hmmm, może chociaż z liści będzie super sałatka jak w owoce nie pójdzie ...
edit
forumowicz, dzięki. Ja to wszystko rozumiem, tylko czy to nie zbyt duże uproszczenie 'myślowe'..tak czytając mi wychodzi. No ja jestem taki człowiek, co musi najpierw chociaż trochę zrozumieć..beznadzieja
edit
forumowicz, dzięki. Ja to wszystko rozumiem, tylko czy to nie zbyt duże uproszczenie 'myślowe'..tak czytając mi wychodzi. No ja jestem taki człowiek, co musi najpierw chociaż trochę zrozumieć..beznadzieja
Jedno jest pewne. W najgorszym przypadku będzie ochrona przeciw zgniliźnie wierzchołkowej. a co do skuteczności przeciwgrzybiczej wystarczy, że będzie ona taka sama ,jak skuteczność tegoż właśnie kwasu mlekowego w ochronie mikrobiologicznej pochwy u kobiet.monika pisze:forumowicz Ty zacząłeś, a mnie wciągnęło ja mówiłam już będę też podlewać
To stwierdzili kiedyś ginekolodzy
a leczenia kaca bakteriami mlekowymi i ich kwasem żaden lekarz nie chce potwierdzić
a leczenia kaca bakteriami mlekowymi i ich kwasem żaden lekarz nie chce potwierdzić
Monika, Ty się nie śmiej . To jest prawdamonika pisze:To stwierdzili kiedyś ginekolodzy
http://swiatbiologii.com/Naturalna-flora-pochwy.html
A co do kaca. Kac jest skutkiem nadkwasoty m. in.. Pijąc kwaśne napoje wyrównujemy tylko ciśnienie osmotyczne.
Ja się nie śmieję
Ciśnienie ciśniem..a 'kwaśne mleko' zawiera cysteinę woda nie
Ciśnienie ciśniem..a 'kwaśne mleko' zawiera cysteinę woda nie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2013, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie o podpory (paliki) do pomidorów, jakich używacie i skąd bierzecie?
Wyczytałem już że do karłowych wysokość ok 120cm a do wysokich ok200cm,
A skąd je bierzecie? Jakieś składy budowlane? jeśli chodzi o pręty zbrojeniowe?
Czy tartaki, bo w sklepach budowlanych to chyba drogo by było chcąc się zaopatrzyć w powiedzmy
kilkadziesiąt sztuk.
Wyczytałem już że do karłowych wysokość ok 120cm a do wysokich ok200cm,
A skąd je bierzecie? Jakieś składy budowlane? jeśli chodzi o pręty zbrojeniowe?
Czy tartaki, bo w sklepach budowlanych to chyba drogo by było chcąc się zaopatrzyć w powiedzmy
kilkadziesiąt sztuk.
Polecam temat: Paliki do pomidorów.