Smoczycowa mania storczykowa;)

Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2008, o 18:57

Post »

Mieszkam w małym miasteczku na Śląsku-Kalety. Pracuję natomiast w Gliwicach...co pozwala mi okrężną, czasem nawet bardzo okrężna drogą jechać do pracy i zahaczyć na przykład o Obi :D
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ja jutro wybieram się do Wrocławia....Ale mój R. zapowiedział, że nie ma nawet mowy o marketach typu OBI ( po ostatnich zakupach)....:(( Muszę nad nim popracowac :D
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja mojego M już zaraziłam tą chorobą.Ostatnio nawet dzwonił to Obi na dział ogród i zapytał kiedy była dostawa storczyków ;:191 Dzisiaj jak powiedziałam, że pojadę sama to aż taką dziwną minę miał :;230 Dobrze jednak, że nie czekałam do soboty bo falenopsisy pewnie bedą już stały na "półce ranimacyjnej" do tego czasu...Jechałam w nadzieji, że będą Cattleye lub Paphiopedilum-niestety poza Falenopsisami tylko Dendrobium i Cambrie :wink:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu masz całą noc, na to żeby przekonac swojego R ;:113

Smoczyco - dobry pomysł z tym telefonem do Obi.
Dziewczyny orientujecie się może jak często są nowe dostawy storczyków w Obi? Czy to jest cykliczne, np. co drugi czwartek, czy po prostu jak przyjedzie transport?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Smoczyco ,a do którego OBI jeździsz??
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja jeżdżę najczęściej do Bytomia, może trochę z przyzwyczajenia a może ze względu na "stosunkowo" dobrą obsługę. Byłam w Częstochowie-bo ja tak po środku mieszkam :D -i powiem Wam, że nie byłam zachwycona tym co widziałam. W ziemi falenopsis, którego kupiłam było chyba cale robactwo tego świata ;:214 Wybór też nie za specjalny. Jeżeli chodzi o dostawy to tradycyjnie przed każdym "świętem" - przed Dniem Matki było naprawdę wspaniale :wink: a pozostałe dostawy przypuszczam że na zamówienie poszczególnych sklepów. Z resztą-zadzwonię w wolnej chwili i sie zapytam ;:48

Chciałam Wam jeszcze dzisiaj pokazać mojego "Uparciucha", nad którym przez rok się znęcałam posiadając zerową wiedzę na temat uprawy storczyków :(
Obrazek Obrazek

Tak wygląda po miesiącu reanimacji jego system korzeniowy-dzisiaj przez noc zaczęły wychodzić kolejne dwa korzonki :lol:Kilka dni temu pojawił się też nowy listek i bardzo szybko rośnie.

Proszę Was o radę-kiedy mam uparciucha wsadzać do podłoża??Łącznie z tymi malutkimi, naliczyłam 7 korzonków. Teraz nadal leży na Sphagnum i na szczęście chyba mu to służy...ale czy te większe korzenie nie zaczną mi marnieć w końcu?? :roll: Nie widać tego pewnie na zdjęciu ale te większe korzonki maja ok 2-3 cm i do połowy są srebrne. Staram się utrzymywać delikatnie wilgotny mech bo niestety nadal czekam na keramzyt z Orchidsklepiku, żeby przeprowadzić reanimację jak widziałam przedstawioną tutaj na forum. Zanim kupiłam mech to trzymałam uparciucha "zawieszonego" w powietrzu w miseczce z mokrą korą i piaskiem(nic innego nie przyszło mi na prędze do głowy). Ku mojemu zdziwieniu właśnie wtedy zaczęły pojawiać sie pierwsze korzenie. Ten osobnik ma naprawdę niesamowity pęd do przeżycia. To mój pierwszy reanimowany storczyk więc mam mnóstwo wątpliwości. Z pomocą forum doszliśmy z uparciuchem do tego etapu-wiec teraz już chyba będzie dobrze :?: :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Odniosłaś wielki sukces. Najważniejsze, że korzonków ma dużo. Ja bym go jeszcze troszkę tak potrzymała, niech korzonki jeszcze podrosną ze 2-3 cm i dopiero wsadź w podłoże.
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Wando. Zaczekam jak mówisz, aż te najmniejsze korzonki podrosną i dopiero spróbuję "posadzić" w luźnym podłożu-tym bardziej, że ma strasznie ciężkie liście i może mieć pewne problemy z równowagą :lol: "Leżakowanie" w mchu i wysoka temperatura ostatnich dni naprawdę mu służą bo strasznie przyspieszył. Naprawdę to ogromna radość patrzeć jak roślina odżywa :wink: Jeszcze większą radością bedzie móc pokazać zdjęcia jago kwiatów w przyszłości :wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to pogratulować zdolności reanimacyjnych. Ja swojego zdechlaczka trzymam w keramzycie.
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W końcu się doczekałam i odebrałam dzisiaj paczkę z Orchidsklepiku ;:50 Keramzyt już się moczy(strasznie wysokie pH ma -więc dodałam soku ze świeżej cytryny do wody... no i udało się odczyn zobojętnić :lol: ) a podłoże i kora-jestem zachwycona jakością...ziemia "substral" od razu poszła do ogrodu gdzie jej miejsce :wink:
Przy okazji odkryłam, że co najmniej 2 z moich falenopsisów cudownie pachną ;:31 , ale chyba tylko do południa jak są w słoneczku bo wieczorami nic nie wyczuwałam :roll:
No i na koniec coś dla oka...Ma zaledwie 3 kwiaty ale nie mogę przestać ich podziwiać...warżka jest tak intensywnie wybarwiona ;:166

Obrazek

Pozdrawiam i życzę wszystkim "kwitnącego" weekendu :D
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Smoczyco - cudna. Ja proszę o sesję fioletowego z białą warżką ;:180
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p