Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Poza tym kwiatöw moze nie byc jak za pözno sie w doniczki wsadzi, jak za wczesnie pöjdä w grunt i je przymrozki zetnä, jak majä za malo papu. Przyczyn moze byc sporo.
Ale jak masz zwykle zielonolistne Canna indica, albo bordowolistne np. Russian Red te z popularniejszych odmian w kazdym razie, to na kwiaty bym za bardzo nie czekal.
To nie znaczy ze nie zakwitnä bo cos tam. Pewnie zakwitnä, ale kwiatami nie ma sie co ekscytowac. Male toto, niewarte uwagi i jak przekwita to wygläda nieciekawie. A przekwita caly czas od dolu. W stosunku do wielkosci rosliny, ten kwiat to taki pryszcz na nosie. Potem sie robiä takie kasztanki na tych klosach co byly kwiaty a w nich czasem nasiona. Zadna rewelacja.

Dla mnie ozdobä tych roslin sä ich ogromne, sprawiajäce wrazenie niczym nie ograniczanej potegi liscie.
Zgrupowana jedna odmiana, albo sezonowy zywoplot z tych zielonych, dla mnie cudo.
Chyba tylko gunnera moglaby mnie bardziej zachwycic, ale to klopotliwa roslina i pije wiecej niz niejeden alkoholik. :wink:
A canny? Proste w obsludze, wdzieczne w uprawie, szybkorosnäce, nieklopotliwe jak masz miejsce do przechowania. Dla mnie bomba. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
antka1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jerome właśnie z takim zamiarem je wysadzę do gruntu by się od sąsiadów odgrodzić żywopłotem martwię się tylko wiatrami bo tam potrafi ostro wiać drzewa z natury są już wygięte od zachodu.Kilka wątków wcześniej czytałam że kanny nie lubia wiatru bo liście się niszczą...ale jak mówią ryzyk fizyk ;:173 może się uda.
Pozdrawiam poniedziałkowo ;:333
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Iwonko :wit Mam do Ciebie pytanie. W 4 części wątku "kannowego" wspominałaś o zakupie kłącza odmiany "brillant". Możesz napisać co z tego wyrosło? A może ktoś miał kannę o takiej nazwie? Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo wyrosła zwykła indica. W tym roku też ją mam (mój m. kupił) i znowu liście wyglądają podobnie.
Niestety z zakupionych niby odmianowych, trafiają się zwyczajne, ale próbować trzeba, może kiedyś coś upolujemy.
Odwrotnie też mi się raz trafiło, że z zakupionej w Lidlu indici wyrosła mi odmianowa Tropical Red.
Bardzo ciekawe rośliny i ten dreszczyk emocji co nam wyrośnie po zakupie. :)

Powtórzę kilka kolorków w ten zimowy ponury dzień. ;:3

Obrazek
krecony100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2012, o 18:10

Post »

A oto moje canny 2013.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

krecony100 Ty ich nie wsadzasz do doniczek? Jak je potem do gruntu wsadzasz? tak w całości jak w skrzynce były?
krecony100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2012, o 18:10

Post »

Norbitka kiedyś sadziłem w doniczkach jednak możesz się tylko domyślać ile zajmowało to miejsca. W maju korzenie już nie będą tak delikatne jak teraz i wtedy delikatnie rozdzielam a następnie do ziemi wsadzam i rosną nie najgorzej pozdrawiam.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

krecony100 pisze:Norbitka kiedyś sadziłem w doniczkach jednak możesz się tylko domyślać ile zajmowało to miejsca. W maju korzenie już nie będą tak delikatne jak teraz i wtedy delikatnie rozdzielam a następnie do ziemi wsadzam i rosną nie najgorzej pozdrawiam.
Pomysl fajny, u mnie stoi teraz ogrom doniczek, a przeciez do tego maja mozna popularniejsze odmiany upchac w skrzynki. Chodzi przeciez glöwnie o to, zeby canny wczesniej odpalily. I w skrzynkach odpalä :D
W tym roku za pözno, nie będę przeciez wysypywal :wink:, ale za rok wypröbuje. Dzięki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani wiosna, choć za oknem jej nie widać tylko na parapetach.

Obrazek

Pretoria i Durban od Busiakiewicza, wiem trochę za wcześnie wsadzone ale ładnie się wybarwiają.

Obrazek Obrazek
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

;:oj p rany to u mnie jeszcze zima a do wiosny daleko :;230
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
antka1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Iwona
No co tu dużo mówić PIĘKNE u mnie jeszcze daaaleko daleko.
Zaczarujmy już tą zimę niech sobie idzie roślinki chcą ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Może mój Stuttgart w końcu pokaże na co go stać :) , bo póki co trenuje moją cierpliwość ;:65
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
antka1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Yvona wow kiedy był sadzony?
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

No właśnie WOW ;:oj wiem, że będzie wyyyyyyyyyyyyyyyysoki (na pewno wyższy niż ja i moje "150 w kapeluszu" :;230 :;230 :;230 ), ale jak tak dalej pójdzie to nie zmieści się w samochodzie do transportu na działkę ;:306
A kiedy ja go wysadziłam :roll: coś na początku m-ca, jak go dostałam...chyba koło 10-ego
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
antka1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szok..moje w zasadzie te najbardziej popularne wsadzone 8 marca i mają 3-4cm kikutki ;:65 Zapowiada się faktycznie wysooki okaz.
Jak macie szyber dach to dacie rade ;) nas czeka też podróż 100km a w tym aksamitki kanny i szczawiki różowe.Mąż już krzyczy że jak my to zapakujemy 2dzieci ..bla bla bla.. ;:124
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”