Odtworzenie dolnośląskiego sadu
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: odtworzenie dolnośląskiego sadu
Ja nawet spotkałem zająca w powietrzu,w szponach ptaka 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Dziś inny problem ludziom w sadzie buszuje, jeszcze jeden powód by siatkę postawić.
Dzik jest dziki, dzik jest zły. Dzik ma bardzo ostre kły.
Po prawdzie też już jesteśmy w dobrej komitywie...

Dzik jest dziki, dzik jest zły. Dzik ma bardzo ostre kły.
Po prawdzie też już jesteśmy w dobrej komitywie...

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2013, o 10:17
dziki tu nie podchodzą, bo kiedyś mieszkał tu myśliwy
ja nie wiem, co da taka siatka i osłonki na moje jelenie z zaczepistym porożem
pozdrawiam.

pozdrawiam.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Leśna siatka jest właśnie przeciw jeleniom. To do ochrony szkółek lesnych, taka trochę w stylu kratki, na 2 m wysoka, nie wymaga naciągania więc słupki byle tylko wbić. Stosunkowo tanio wychodzi.
Bo osłonki to przeciw myszom czy zającom. Rogacze bardzo chętnie je ściągają, nie zaprzeczę...

Bo osłonki to przeciw myszom czy zającom. Rogacze bardzo chętnie je ściągają, nie zaprzeczę...

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2012, o 11:45
Jeżeli nie zabezpieczysz osłonkami lub siatką to szkoda Twojej roboty, szczególnie jeżeli masz zamiar bawić się w szkółkę. Wierz na słowo. Wszystko zjedzą (sarny, jelenia i zające), szczególnie zające uwielbiają antonówkę.czeresniowy_sad pisze:

Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
ok będzie siatka, to się sąsiedzi zdziwią, że się grodzę
dzięki za rady
dalej będę pytał, jak coś spartolę
pozdrawiam

dzięki za rady
dalej będę pytał, jak coś spartolę

pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Cześć, wracam do tematu, bo się konkretyzuje dopiero w tym sezonie. Pamiętasz może tych ludzi ze Stankowic. Jakiś kontakt może na priv. Może się okaże, że znam albo znam ich znaomych i razem coś porobimy.zieloony pisze:Witam,
Można ograniczyć się z odmianami tylko do spotykanych na Dolnym Śląsku. Bardzo dobrze, bo uwzględniając zaszłości historyczne: Niemcy, Czechy ? czyli większość odmian uprawianych w Europie. Jak by poszukał to spokojnie znajdzie się 100-150 starych odmian jabłoni (jak nie więcej), 30-50 odmian grusz, podobnie z czereśniami, itd?.Proponuję ponownie przestudiować wypowiedzi na forum ? to ograniczy liczbę odmian.
Jeżeli to ma być sad tradycyjny z wielkimi drzewami to tylko podkładki silnie rosnące dla jabłoni ? antonówka, grusze ? grusza kaukaska, czereśnie, wiśnie ? czereśnia ptasia lub inna (np. Colt), śliwy ? ałycza.
Lepiej okulizować, szczepić samemu ? większa satysfakcja i nie wiem czy ktoś ze szkółkarzy będzie chciał się tak bawić ? bo to manufaktura. Jak zdobędziesz podkładki (teraz zimą), wiosną sadzisz, pielęgnujesz, w sierpniu okulizujesz, a potem już z górki, w przyszłym roku masz piękny sad.
Będąc w ubiegłym roku w okolicy Leśnej poznałem młodych ludzi mieszkających w Stankowicach (mieli za domem dwa piękne stare drzewa: Boikena i Piekną z Rept ? jak się nie mylę), wspominali o lokalnej inicjatywie (przy zamku Czocha) odtwarzania starych sadów, podejmowali jakieś wspólne działania ze znajomymi.
Życzę powodzenia i czekamy na zdjęcia.
Pozdrowienia!
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Odtworzenie dolnośląskiego sadu
Wspaniała inicjatywa. Śląskie odmiany drzew i krzewów owocowych nie są spotykane w innych częściach kraju ( a dotyczy to również dawnych odmian winorośli ). Ileż w naszych wsiach i miejskich ogródkach jest jeszcze tych cennych reliktów, które można oglądać i porównać choćby tu :
http://www.obstsortendatenbank.de/jun.htm
Spróbuj skontaktować się z tym stowarzyszeniem spod Góry św. Anny.
http://www.annaland.pl/aktualnosci
Udało się im zachować unikatową aleję starych czereśni i prowadzą akcję ratowania starych odmian drzew owocowych.
http://www.obstsortendatenbank.de/jun.htm
Spróbuj skontaktować się z tym stowarzyszeniem spod Góry św. Anny.
http://www.annaland.pl/aktualnosci
Udało się im zachować unikatową aleję starych czereśni i prowadzą akcję ratowania starych odmian drzew owocowych.
Re: Odtworzenie dolnośląskiego sadu
o tak jak się siatki nie założy to nie ma po co się kosztować na drzewka, wiem coś o tym bo u nas nawet jak była siatka to zając zeżarł
ja ze starych odmian mogę polecić ananasa pyszne jabłka

ja ze starych odmian mogę polecić ananasa pyszne jabłka