Odtworzenie dolnośląskiego sadu

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: odtworzenie dolnośląskiego sadu

Post »

Ja nawet spotkałem zająca w powietrzu,w szponach ptaka :)
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dziś inny problem ludziom w sadzie buszuje, jeszcze jeden powód by siatkę postawić.
Dzik jest dziki, dzik jest zły. Dzik ma bardzo ostre kły.
Po prawdzie też już jesteśmy w dobrej komitywie...
:wit
czeresniowy_sad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2013, o 10:17

Post »

dziki tu nie podchodzą, bo kiedyś mieszkał tu myśliwy :wink:
ja nie wiem, co da taka siatka i osłonki na moje jelenie z zaczepistym porożem ;:218
pozdrawiam.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Leśna siatka jest właśnie przeciw jeleniom. To do ochrony szkółek lesnych, taka trochę w stylu kratki, na 2 m wysoka, nie wymaga naciągania więc słupki byle tylko wbić. Stosunkowo tanio wychodzi.
Bo osłonki to przeciw myszom czy zającom. Rogacze bardzo chętnie je ściągają, nie zaprzeczę...
:wit
zieloony
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2012, o 11:45

Post »

czeresniowy_sad pisze:
ja nie wiem, co da taka siatka i osłonki na moje jelenie z zaczepistym porożem
Jeżeli nie zabezpieczysz osłonkami lub siatką to szkoda Twojej roboty, szczególnie jeżeli masz zamiar bawić się w szkółkę. Wierz na słowo. Wszystko zjedzą (sarny, jelenia i zające), szczególnie zające uwielbiają antonówkę. :pogon Siatka jest skuteczna w 99%, ja mam wysokości 1,60 m

Pozdrawiam
czeresniowy_sad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok będzie siatka, to się sąsiedzi zdziwią, że się grodzę :wink:
dzięki za rady
dalej będę pytał, jak coś spartolę :wink:
pozdrawiam
czeresniowy_sad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zieloony pisze:Witam,
Można ograniczyć się z odmianami tylko do spotykanych na Dolnym Śląsku. Bardzo dobrze, bo uwzględniając zaszłości historyczne: Niemcy, Czechy ? czyli większość odmian uprawianych w Europie. Jak by poszukał to spokojnie znajdzie się 100-150 starych odmian jabłoni (jak nie więcej), 30-50 odmian grusz, podobnie z czereśniami, itd?. ;:138 Proponuję ponownie przestudiować wypowiedzi na forum ? to ograniczy liczbę odmian.
Jeżeli to ma być sad tradycyjny z wielkimi drzewami to tylko podkładki silnie rosnące dla jabłoni ? antonówka, grusze ? grusza kaukaska, czereśnie, wiśnie ? czereśnia ptasia lub inna (np. Colt), śliwy ? ałycza.

Lepiej okulizować, szczepić samemu ? większa satysfakcja i nie wiem czy ktoś ze szkółkarzy będzie chciał się tak bawić ? bo to manufaktura. Jak zdobędziesz podkładki (teraz zimą), wiosną sadzisz, pielęgnujesz, w sierpniu okulizujesz, a potem już z górki, w przyszłym roku masz piękny sad.

Będąc w ubiegłym roku w okolicy Leśnej poznałem młodych ludzi mieszkających w Stankowicach (mieli za domem dwa piękne stare drzewa: Boikena i Piekną z Rept ? jak się nie mylę), wspominali o lokalnej inicjatywie (przy zamku Czocha) odtwarzania starych sadów, podejmowali jakieś wspólne działania ze znajomymi.

Życzę powodzenia i czekamy na zdjęcia.
Cześć, wracam do tematu, bo się konkretyzuje dopiero w tym sezonie. Pamiętasz może tych ludzi ze Stankowic. Jakiś kontakt może na priv. Może się okaże, że znam albo znam ich znaomych i razem coś porobimy.
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Odtworzenie dolnośląskiego sadu

Post »

Wspaniała inicjatywa. Śląskie odmiany drzew i krzewów owocowych nie są spotykane w innych częściach kraju ( a dotyczy to również dawnych odmian winorośli ). Ileż w naszych wsiach i miejskich ogródkach jest jeszcze tych cennych reliktów, które można oglądać i porównać choćby tu :
http://www.obstsortendatenbank.de/jun.htm
Spróbuj skontaktować się z tym stowarzyszeniem spod Góry św. Anny.
http://www.annaland.pl/aktualnosci
Udało się im zachować unikatową aleję starych czereśni i prowadzą akcję ratowania starych odmian drzew owocowych.
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Re: Odtworzenie dolnośląskiego sadu

Post »

o tak jak się siatki nie założy to nie ma po co się kosztować na drzewka, wiem coś o tym bo u nas nawet jak była siatka to zając zeżarł :shock:

ja ze starych odmian mogę polecić ananasa pyszne jabłka ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”