Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Hosta pisze:Na tej samej podstawie, gdy kupowałem działkę, licząc na piękną okolicę, gdy będziesz mógł wycinać każde drzewo ja będę mógł budować dom jaki mi się podoba - tzn. 4 piętrowy, zasłaniający Tobie słońce i widok.
To, gdzie jaki budynek można wybudować do zupełnie inna para kaloszy, bo taki dom jeśli wybudowany w nieodpowiednim miejscu, niezgodny z okoliczną zabudową, to stoi i straszy przez dziesiątki lat. Poza tym dopuszczalna zabudowa powinna być w MPZP. A drzewo przecież rośnie, a jeśli to jest np. topola to jej wiele czasu nie trzeba. Więc porównywanie wycięcia drzewa do postawienia gargamela jest trochę nie na miejscu. Tym bardziej że zwykle nie chodzi o jakieś duże drzewa jak te przykładowe dęby 3m w obwodzie co je ktoś niedawno przywoływał.
To prawo w obecnym kształcie (a jeszcze bardziej kiedy dotyczyło drzew pow. 5 lat) jest po prostu bez sensu. Nikomu nie służy, tylko wzrostowi biurokracji. Ktoś chce ściąć drzewo to i tak zetnie, z pozwoleniem albo nielegalnie. A tak ktoś nieświadomy może sobie niechcący narobić kłopotu.
Niech takie przepisy dotyczą parków, alei, drzew ulicznych, ale nie prywatnych działek.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Porównanie z budynkiem ma bliżej niż się wydaje. Drzewo to organizm żywy.
3 m w obwodzie to nie jest duży dąb jeszcze.
Wzrostowi biurokracji to przyczyniły się ostatnie zmiany w innych przepisach, które bezpośrednio dotykają teraz także proces wydania decyzji. dziś nie wystarczy że urzędnik drzewo zobaczy i przyzna racje. Musi określić często występowania gatunków chronionych w okolicy, założyć metrykę sprawy, założyć sprawę w e-obiegu.( czyli prawie zrobić 3 decyzje by wydać jedną)

Rację muszę jednak przyznać, że limit wieku, czy katalog drzew które nie wymagają zezwolenia można byłoby rozszerzyć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hosta pisze:Czyli mierzysz jedynie swoją miarką?
Oczywiście, tzw. Obiektywnosc jest przereklamowana.
Na tej samej podstawie, gdy kupowałem działkę, licząc na piękną okolicę, gdy będziesz mógł wycinać każde drzewo ja będę mógł budować dom jaki mi się podoba - tzn. 4 piętrowy, zasłaniający Tobie słońce i widok.
Buduj sobie. Kupiłem chałupę daleko od miasta, żeby mnie było stać na dużą działkę. Problem będę miał gdy postanowisz budować wieżowiec. Tyle że ja wierzę w ludzi i myślę że go tam nikt nie wybuduje, bo lepszy interes będziesz miał w mieście. A właśnie, ile bylbyś skłonny zapłacić by moje drzewa, które Tobie się podobają mogły zostać? Ile wart dla Ciebie i miłośników drzew na polu sąsiada ładny widok?
Z lasem nie ma co równać, bo to zupełnie inna bajka. Ludzie też. Przykład który podałeś jest na wymarciu - czyli ludzi którzy jedli małą łyżką.
Ludzie generalnie dbają o swoje. Tak jak pisałem, będę musiał poważnie sie zastanowić czy sadzić cokolwiek poza owocowymi i trawami. Marzyły mi się lipy i brzozy, a zywoplot z cisöw :-(
Tylko czy powinienem ryzykować że jak mi sie odwidzi zywoplot, albo będę go chciał przesadzic to urzędnik choćby i pełen dobrych checi, mi to uniemozliwi?
Wiesz czemu ludzie jeszcze sadzą drzewa? Bo nie zdają sobie sprawy z konsekwencji tego czynu. Tą ustawę powinno się dzieciom wpajać, razem z wiedzą że każdy dobry uczynek zostanie przykładnie ukarany. Byłoby mniej dramatów i kłopotów z krzaczorami.

PS chyba zostałem przestępcą wycinając w prywatnym sadzie krzaczory dzikiego bzu bez odpowiedniej bumagi.
PPS. W życiu nie sądziłem że będę po tej stronie barykady.
Reposit-11

Post »

mateo pisze: To, gdzie jaki budynek można wybudować do zupełnie inna para kaloszy, bo taki dom jeśli wybudowany w nieodpowiednim miejscu, niezgodny z okoliczną zabudową, to stoi i straszy przez dziesiątki lat. Poza tym dopuszczalna zabudowa powinna być w MPZP. .
Właśnie odwiedzam dolny śląsk, połowa domów to gargamele, każdy inny, wieżyczki, gzymsiki, podcienie itd itp.
Nie wiem czy dawniejsi urzędnicy byli normalniejsi w stanowieniu prawa, czy też każdy budował jak chciał. Ale pewne jest że duuuuuzo bardziej mi sobie tu podoba niz na osiedlach identycznych pudelek zbudowanych wg wytycznych urzedasa.
Żeby nie było bardzo offtopic to podziwialem dziś starego tulipanowca, którego właściciel nie wyciął ;)
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

newrom pisze: PS chyba zostałem przestępcą wycinając w prywatnym sadzie krzaczory dzikiego bzu bez odpowiedniej bumagi.
Czarny bez w sadzie może byc traktowany jako krzew owocowy przeceż :wink: wiec na podstawie art. 84 ustawy o ochronie przyrody decyzja nie jest wymagana.

A co do sadzenia. Zależy z jakiego powodu sadzisz i co chcesz osiągnąć. Generalnie, jeśli nie odpowiada Ci decyzja urzędnika możesz zawsze się odwołać do SKO, jeśli nie uwzględnił Twoich potrzeb.
Drzewa rosną tak wolno, że sadząc dzisiaj, sadzisz dla wnuków. Nie po to sadzisz by za 5 lat je niszczyć. Więc sadźmy je też z głową.

Co do dawniejszych urzędników: stara ustawa o ochronie środowiska miała 30 stron. dziś tamtejsze przepisy rozrosły się do Prawa ochrony środowiska, ustawy do ochrony przyrody, ustawy o udostępnianiu i informacji o ochronie środowiska i całej masy rozporządzeń. Urzędnik nawet mądry, ma często związane ręce durnymi przepisami. A nie On stanowi prawo, on je wykonuje...
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Newrom,
temu farmerowi nie o to chodzilo zeby teraz pilnowac czy jakies drzewo za duze nie urosnie. On po prostu chcial obsadzic troche wolnego terenu roznymi drzewami i w zaleznosci od potrzeb wyciac ktores co jakis czas. Albo i sprzedac ludziom na osiedlu jako drewno kominkowe. Tyle ze przez te cyrki odpuscil sobie juz na starcie.

Hosta,
Ja podchodze do sprawy inaczej, obsadzilem 2 najdluzsze boki posesji drzewami lisciastym, zeby juz teraz miec sciane zieleni nad zywoplotem. Jak jeszcze podrosna i zaczna dotykac sie koronami wytne co drugie zeby pozostale mialy sie gdzie rozrastac. Wiec moge sobie sadzic wlasnie po to, zeby wyciac za 5 lat jeśli taka moja wola.

pozdrowienia

H.

P.S. - Jak tak dalej pojdzie, niedlugo potrzebna bedzie zgoda urzedu na skoszenie trawy. ;-)
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hex2, ale Twoje założenia są zupełnie słuszne.

A co do trawy. - istnieje juz pomysł, a nawet zrobiony został projekt ustawy - aby urzędnik pilnował wysokości trawy. To nawet, dla mnie urzędnika jest głupotą, i to w czasach gdy istnieje problem pieniędzy dla wielu. A pomysł był, bo komuś nie podoba się wysoka trawa u sąsiada? Ja rozumiem że chcieli uderzyć w drogowców. Ale jaki tu sens? Przepisy już istnieją, które dotyczą widoczności i bezpieczeństwa drogi.
Paranoją jest, że skoro od woli burmistrza zależy czy dostaniesz zgodę na usunięcie, to równocześnie nie ma On żadnych podstaw prawnych by nakazać usunięcie drzewa które poważnie zagraża bezpieczeństwu. Budynek nakażą Ci rozebrać a drzewo jest nietykalne w tą stronę. Więc możesz liczyć tylko na dobrą wolę sąsiada.
Hex2
200p
200p

Post »

Hosta,
wspomnialem o tym odnosnie twojej opinii ze drzewa sadzi sie nie po to zeby je wycinac. Otoz ja czesc z nich wlasnie po to sadze. I robie to dla siebie nie dla wnukow.

H.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A co robić jeśli nie dostaje się z urzędu odpowiedzi? Zgłaszałam chory świerk na początku stycznia, termin wycięcia wyznaczyli na 28 lutego, ale to tej pory zezwolenia, ani zakazu nie przysłali.Był urzędnik oglądać, zrobił nawet zdjęcie.
Reposit-11

Post »

Hosta pisze:Czarny bez w sadzie może być traktowany jako krzew owocowy przeceż :wink: wiec na podstawie art. 84 ustawy o ochronie przyrody decyzja nie jest wymagana.
Może być też traktowany jak cenny przyrodniczo okaz starodrzewiu i w tym problem. Trzeba kombinować jak koń pod górę. Bza wyciąłem też ze schodów i podwórka. Możemy udawać że nie jestem przestępcą, tylko te krzaki nie miały 10 lat.
Dla mnie cała ta sytuacja to jakiś absurd.
Zależy z jakiego powodu sadzisz i co chcesz osiągnąć. Generalnie, jeśli nie odpowiada Ci decyzja urzędnika możesz zawsze się odwołać do SKO, jeśli nie uwzględnił Twoich potrzeb.
Sadze bo mi wolno i mam taki kaprys. Nie chodzi o to że decyzja urzednika mi nie odpowiada, nie odpowiada mi że w ogóle muszę go pytać o zgodę.
Drzewa rosną tak wolno, że sadząc dzisiaj, sadzisz dla wnuków. Nie po to sadzisz by za 5 lat je niszczyć. Więc sadźmy je też z głową.
Przy obecnych przepisach to fakt że dla prawnukow na drewno, bo przecież nie wolno mi posadzic 20 małych jodeł i po kilkunastu latach wycinać ich sobie na święta. Muszę do tego mieć bumage, wysoka komisja musi oglądnąć, a ja pewnie będę musiał łżeć by decyzja była dla mnie korzystna. Zwłaszcza jak nie wpadłem na pomysł zgłoszenia tej plantacji do odpowiedniego urzędu czym mógłbym spowodować że ów urząd mógłby się wydać niepotrzebny.
Czyli sadźmy z głową == sadźmy owocowe | nie sadźmy wcale.
stara ustawa o ochronie środowiska miała 30 stron. dziś tamtejsze przepisy rozrosły się do Prawa ochrony środowiska, ustawy do ochrony przyrody, ustawy o udostępnianiu i informacji o ochronie środowiska i całej masy rozporządzeń. Urzędnik nawet mądry, ma często związane ręce durnymi przepisami. A nie On stanowi prawo, on je wykonuje...
Chodziło mi o jeszcze starszych urzędników, tych którzy mieli coś do powiedzenia 100 czy 150 lat temu. Btw dla mnie urzednik i polityk to jeden pieron. Obydwaj powinni być dla obywateli. Powinni...
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 pisze:A co robić jeśli nie dostaje się z urzędu odpowiedzi? Zgłaszałam chory świerk na początku stycznia, termin wycięcia wyznaczyli na 28 lutego, ale to tej pory zezwolenia, ani zakazu nie przysłali.Był urzędnik oglądać, zrobił nawet zdjęcie.
Napisz do urzędu monit, że Twoja sprawa nie została załatwiona w wymaganym terminie 30 dni, a nie dostałeś żadnej informacji z jakiego powodu jest przedłużana. albo bądź po prostu człowiekiem i zadzwoń do swojego urzędu i poproś o rozmowę z prowadzącym sprawę. Jeśli jej wynik będzie dla Ciebie wystarczający to ok, a jeśli nie, wówczas pisz. Masz pełne prawo. Ja u siebie mam tyle wniosków, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie w czasie, choć wiele to decyzja jest oczywista. (wnioski wpływają bardzo sezonowo, na zimę albo wiosnę gdy ludzie zaczynają myśleć o ogrodzie, albo zakończyli prace w polu i myślą o opale).

Newrom, doskonale Cię rozumiem. Ale od kiedy zajmuję się tematem, widziałem wiele dziwnych wycinek mających wpływ na okolicę. Osobiście nie wiem jak zapisać należałoby warunki ustawy w tym zakresie by chroniło również drzewa a nie utrudniało życia ludziom. Niestety w naszym kraju nie brakuje cwaniaków, co kupią ziemię i wycinają że im się tak podoba. Tylko im.
Należy pamiętać, że nasza wolność i chciejstwo kończy się tam, gdzie zaczyna się chciejstwo i wolność drugiego człowieka.
Nie likwidowałbym wymagania zezwolenia, ale spokojnie można byłoby wiek jeszcze trochę wydłużyć, cześć zrobić tylko na zgłoszenie. Wystarczyłby info, ze tnę to i to. brak reakcji w ciągu 7 dni, uznaje się za zgodę. A 100-200 letnich drzew nie zasadzi się tak szybko, jak wybuduje nowy obiekt.

Niektórym nie podoba się plan, że domki jak pod sznurek. Mnie akurat mierzi osiedle gdzie widzę bałagan architektoniczny. Nie chodzi o to, by wszystkie były identyczne. Wystarczy że będzie określony styl i w zakresie tego stylu można było mieć indywidualny domek. To wcale nie takie trudne. A okolica robi się bardziej klimatyczna. Czyli nie narzucamy czerwonego dachu: zezwalamy na kolory naturalne np. odcienie czerwieni poprzez brąz do czerni a nie zezwalamy na niebieskie czy pomarańczowo żółte. Oczywiście ludziom należy dać wybór, więc można byłoby wydzielić kwartały z inną gamą kolorystyczną. Pomyśl co by się stało z klimatem Zakopanego gdyby zniknęły charakterystyczne drewniane domki. W Gorcach taki bałagan już chyba jest -jeden domek styl z mazur, drugi z alp a trzeci, no właśnie głęboki modern PRL.

Drzewa, szczególnie starsze są niezwykle ważne dla przyrody, są siedliskiem ogromnej ilości owadów czy ptaków. Nie zdajemy sobie sprawy często, że wraz z ich usuwaniem znacznie zubożamy naszą okolicę. A dziejące się zmiany kładziemy na karb zupełnie innych przyczyn. Jest to jeden z powodów dla których należy je chronić.
Z drugiej strony, na 200 decyzji rocznie w tym temacie około 10-15 jest negatywnych. To też oznacza, że wiele z tych decyzji jest niepotrzebnym zawracaniem głowy urzędnikowi, który mógłby zająć się dużo poważniejszymi sprawami niż thuja czy świerk w ogródku przydomowym.
Reposit-11

Post »

Osobiście nie wiem jak zapisać należałoby warunki ustawy w tym zakresie by chroniło również drzewa a nie utrudniało życia ludziom. Niestety w naszym kraju nie brakuje cwaniaków, co kupią ziemię i wycinają że im się tak podoba. Tylko im.
No to może tą ziemie/ drzewo powinien odkupić samorząd? Szybkie referendum, robimy zrzute i płacimy panu X żeby nie wycinał.
Bo na dziś cwaniakami są obrońcy cudzych drzew i swoich widoków kosztem sąsiada.
Przykro mi patrzeć jak padają stare drzewa, ale właściciel ma prawo do wycinki. Natomiast chętnie widziałbym konieczność przeprowadzenia referendum jeśli ma paść drzewo "panstwowe". Tylko na to władza nie pójdzie, za dużo mogłaby stracić
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hm, jednym już płacą za koszenie łąk czy utrzymanie ziemi w czarnym ugorze. Więc dlaczego nie?

A co do drzew państwowych: Zarzad Dróg chciał wyremontować główna drogę do miasta ( główną ze względu na użytkowanie a nie status). Zrobiono referendum. Mieszkańcy byli za. Uwzględniono opinie innych organów ochrony przyrody. Zastosowano zasadę zrównoważonego rozwoju. Usunięto tylko jedną stronę alei, drogę zrobiono, wyrównano, poszerzono, zrobiono pobocza. Wycinka nie spodobała się to Towarzystwom Ekologicznym. Skorzystali z przysługujących im praw. Na szczęście dla mieszkańców złożyli skargę po wycince drzew, mimo że było wcześniej referendum i było podane do publicznej wiadomości że mieszkańcy tego oczekują, nie jeden czy dwóch ale 90%.
Hex2
200p
200p

Post »

Hosta,
sorry, ale wpadasz w jakis belkot. Kto ci dal prawo do pouczania innych i narzucacania swoich wizji okolicy? A wlasnie tak sie zachowujesz usprawiedliwiajac te bzdurne przepisy. Czy ktos z nas probuje narzucac ci jakie meble masz sobie kupic i jak je poustawiac w salonie? Wiec nie mow nam dlaczego ktos ma ingerowac w to, jak mamy sobie ustawiac drzewa w naszych ogrodach. każdy bedzie to robil tak, jak uzna za stosowne. Chce to posadzi, znudzi mu sie to wytnie. Tak jak ty zmienisz samochod albo przemalujesz dom i nikomu nic do tego. Twoj wybor, twoja wlasnosc, twoje pieniadze.

H.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hex2 pisze:Hosta, sorry, ale wpadasz w jakis belkot. Kto ci dal prawo do pouczania innych i narzucacania swoich wizji okolicy?
Primo: Grzeczniej pisz. O jakim bełkocie piszesz?
Duo: Kto dał mi prawo? Ludzie ktorych wybierasz do władzy tego kraju. jeśli nie bierzesz udziału to dajesz innym przyzwolenie aby za Ciebie decydowali. Wychodzi na jedno. Masz prawa ustalone z pozycji Ministra Ochrony Środowiska, Wojewody albo Twoich radnych czy myslisz o kolejnych durnych propozycjach sejmowych jak ten dotyczący wysokości trawy ? A do mnie należy egzekwowanie tych praw, nawet jeśli osobiście się z nimi nie zgadzam.
Można nie zauważać, ale na uprzejmie donoszę że udasz że nie widzisz.

np. z ustawowych obowiązków narzuconych na Twojego Burmistrza masz często:
- ochrona zadrzewień śródpolnych, nadbrzeżnych, starodrzewi. Dobra praktyka rolnicza wykazuje, że zadrzewienia te wpływają pozytywnie na uprawy. Więc już masz także merytoryczne podstawy. Ponadto Burmistrz ma obowiązek utrzymywać zieleń miejską. Musi utrzymać określony % powierzchni. To ON, Twoi radni decydują o sposobie wykorzystania działki przez Ciebie.
Żyjemy wspólnie i niektóre przepisy wynikają z mądrości ludowej a niektóre.... no właśnie, ale to nic nie zmienia gdy są obowiązujące.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”