Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Podobno nie daje się obornika i wapna w tym samym czasie. Nie jestem fachowcem, więc tylko powtarzam co usłyszałam.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Kochani mam pytanie nie do odrzucenia :;230 natomiast:moja ziemia jest gliniasta nawoziłam swojej roboty kompostu dawałam nawozy i ciągle nie ma efektu bo deszcze wypłukują z ziemi dobre lekkie składniki kompostu i dalej zostaje glina uprawiałam tę ziemie przez lata ale w ostatnich po obfitych deszczach z przed paru lat nie daję rady żeby doprowadzić ją do ładu.Co jeszcze można zrobić żeby ziemia rodziła nie próbowałam jeszcze dosypywać żwirku jak to gdzieś doradzano zawsze wyjmowałam kamienie z ziemi a nie na odwrót.Poraźcie bo mam sentyment do mojego kawałka nie chcę go stracić. :wit ;:180
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

Kochani od jesieni śledzę to forum i im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości,
M .twierdzi że już fiksuje , od wielu lat mam ogród ozdobny ale w tym roku chcę założyć ogród warzywny na części trawnika wraz z niedużą szklarnią ( cały czas się robi a końca nie widać ) 3mb x 6 mb w której chcę uprawiać pomidorki - rozsady już rosną i mają się dobrze . Obok szklarni robi się 8 sztuk skrzynek sosnowych na podniesione rabaty 30 cm wysokie 1,2 mb szerokie i 2,5 mb długie . Pogrupowałam je na 4 grupy A,B,C i D -wieloletni aby prowadzić 3-letni płodozman A 1 i A2 - ogórki , jarmuż , kapustne B 1 - pomidory
B2- seler,por, marchew buraki , C 1- groszek i fasola C2-cebula ,rzodkiewka , zioła jednoroczne , D 1 -truskawki , D2- rośliny wieloletnie rabarbar , szpinak , zioła wieloletnie .
Proszę o pomoc czy dobrze zaplanowałam przygotowanie podłoża - nadmieniam że dysponuję 2 przyczepki (samochodowe) podłoża po pieczarkach , 2 przyczepki kompostu przerobionego , dostęp do świeżego kurzeńca , przywiozę około 2 przyczepki tłustego torfu odkwaszonego od faceta który choduje pieczarki pH 6 i z allegro facet sprzedaje workowany przerobiony obornik zmieszany z ziemią ( twierdzi że w składzie jest w przeważającej części obornik) , mam też trochę popiołu z kominka i całą pryzmę trocin z topoli . Zaopatrzyłam się też w humus , biohumus i rosahumus.
W szklarni planuję zerwać murawę a ziemię ( III klasa z gliną) przekopać z kompostem i przerobionym obornikiem nawożenie rzędowo jak opisuje forumowicz) a jako nawóż kurzeniec.
Natomiast we wszystkich skrzyniach zerwać murawę , przekopać na dno rozsypać podłoże po pieczarkach w skrzynie A1- ogórki , A2-kapustne , B1-pomidory pomieszać odkwaszony torf , kompost i obornik a w pozostałych tylko kompost i odkwaszony obornik i tu mam wątpliwości czy nie domieszać czegoś . Jakie podłoże zrobić w skrzynce pod truskawki.
Podpowiedzcie proszę bo wiosna zbliża się dużymi krokami i czas zacząć działać. Licze się z tym ,że popełnie błędy w pierwszym roku ale chciałabym je przynajmniej zminimalizowć .
Dziękuję wszystkim za cenne rady które do tej pory wyczytałam i mam nadzieję wiedzę na forum zdobywać dalej , czapka z głowy przed forumowicz wiedza nieprzeciętna i anielska cierpliwości do laików takich jak ja .
;:119 . Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam ,Beata
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tencia pisze:Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?

Nie. Gotowe podłoże ma być dane w rządek zamiast obornika i przykryte ziemią. Jeśli warunki są ku temu ,to rządki wyredlone

betty68

Jak na grunt III klasy to stanowczo za dużo tego dobrego.

lojka 63 pisze:mam sentyment do mojego kawałka
Jak każda mężatka ;:306
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

Ale od 5 lat jest tam trawnik i ziemia pewnie wyjałowiona pod nim a skrzynki 30 cm muszę czymś wypełnić . W skrzynkach wymyśliłam uprawę warzyw aby woda deszczowa szybciej odpływała . Nie wiem tylko dalej jak przygotować podłoże w skrzynkach pod truskawki.
Chyba naprawdę już fiksuje ;:oj
Pozdrawiam ,Beata
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a ja mam pytanie..
Wiosną chce zlikwidować 1 kompostownik..
przerobiony jest.. tylko latem na nim chwasty rosną..ale mniejsza z tym..

Mogę ziemie taką dać pod kwiatki zapewne..
A jaki wp ływ będzie miała taka ziemie z kompostownika na pomidory ogórki i inne warzywka..
czy po jej daniu np nie trzeba podkładać pod nogi pomidorom papryce i ogórkom (wątpie ale wolę się upewnić)

-- 17 mar 2013, o 22:13 --

a moze warto zostawić sobie taka ziemie aby za rok sadzoneczki w niej robić..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ania(a ile lat rosną te chwast) ... tak sobie myślę ,ze chwasty, co latem rosna ,to i składniki pokarmowe może już zeżarły. Na pewno będzie to fajna ziemia np. do rozsadnika,pulchniejsza ,lżejsza.
Asia
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Też mam do zlikwidowania taki kompostownik, przedtem wiecznie rosły na nim pokrzywy, od dwóch lat przykryty czarną agrowłókniną i rosły na nim wpierw dynie, a potem melony. Wiem że pewnie za dużo bogactwa to już w sobie nie ma i miejsce pod pomidory dodatkowo granulowanym obornikiem rzędowo zasilić, ale tak myślałam że do poprawy struktury gleby (piach) byłby idealny :roll:

Na razie przesiałam 6 taczek i usypałam z niej podwyższoną grządkę, którą przykryłam takim niskim tunelem. Wysiałam tam rzodkiewkę i wczesną kalarepę, może po tym jak będzie rosnąć zobaczę ile to to jeszcze warte :)

Dodatkowo chciałam się zapytać, pod pomidorki mam przekopany kawałek trawnika, tak że tunel zajmuje jego połowę. Tunel co roku składany na zimę, chcę postawić na drugą jego część. A co z terenem po zeszłorocznych pomidorkach? Nie chcę sadzić tam papryk bo to takie samo praktycznie wymagania pokarmowe ma (tylko nie bić jak głupoty piszę ;:224 ), zresztą na nie inna miejscówka przygotowana. Raczej myślałam o wzbogaceniu jakimś poplonem tak by jak najlepiej przygotować ten skrawek pod następny sezon (2014). Co zasiać? Pozwolić rosnąć i tylko mulczować część naziemną czy przekopać i po chwili siać następne?
Ania
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

W zeszłym roku Kalman oczywiście wykazywał objawy braku wapnia w glebie.
Objawy ro sucha zgnilizna.
Chciałbym to przed tym sezonem troche poprawić. Problem tylko taki, że z różnych przyczyn ziemia w tunelu jest przekopana dopiero teraz.
Myślałem oczywiście o jakiejś formie wapnowania, ale jak pamiętam to gleba miała odczyn naprawdę zasadowy. Płyn Helliga miał barwę mocno zieloną.
Czym wspomóc ziemie ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A po czym ona jest taka alkaliczna ?
Pewno popiołek był w ruchu ? :lol:
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

Ja tam popiołu nigdy nie sypałem. Nie żebym nie miał, ale węglowy to niech tam lepiej nie trafia.
W każdym razie w tym miejscu 3 lata przed postawieniem tunelu były ziemniaki. Później tylko perz.
Więc czym wapnować, żeby jeszcze bardziej nie podwyższać pH.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”