Cytryna z pestki
- cattreen_w
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lis 2012, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Witam Cytrusowców
Jak tam Wasze cytrusiki po zimie ??? Ja powiem szczerze, jestem mile zaskoczona - kalamondyna nie zgubiła prawie w ogóle liści część jej zbrązowiała na końcach, prawdopodobnie na skutek suchego powietrza, ale dzięki zraszaniu, jakoś udało się utrzymać je na roślince, obecnie jest po lekkiej przycince i czekamy... na wiosnę chociaż ta wystawia nas na poważną próbę - 3 kwietnia i pół metra śniegu
Jak tam Wasze cytrusiki po zimie ??? Ja powiem szczerze, jestem mile zaskoczona - kalamondyna nie zgubiła prawie w ogóle liści część jej zbrązowiała na końcach, prawdopodobnie na skutek suchego powietrza, ale dzięki zraszaniu, jakoś udało się utrzymać je na roślince, obecnie jest po lekkiej przycince i czekamy... na wiosnę chociaż ta wystawia nas na poważną próbę - 3 kwietnia i pół metra śniegu
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Kalamondyna tez nie straciła żadnych liści (musiały się zgadać:) ), natomiast zwiędła mi cytryna skierniewiecka
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje skierniewickie na oknie południowym + grzejnik i pięknie rosną i nie przeszkadza im ciepłe powietrze od dołu . A więc mit obalony że grzejnik przeszkadza cytrynie skierniewickiej
Maniak roślin egzotycznych
- cattreen_w
- 10p - Początkujący
Mam to samo, na jednej zostały chyba ze 4 liście z 30 masakra, do tego wypuściła pąki ale opadają, bo chyba nie ma jak ich wyżywić, nie rozumiem mojej cytryny, od kiedy ją kupiłam nie wypuściła ani jednego liścia natomiast często kwitnie, ale najczęściej pąki kwiatowe opadają wiąże się jedna, dwie cytryny a później i te opadają... chyba nie mam do nich ręki, chociaż kalamondyna nie jest taka chimeryczna w przypadku drugiej cytryny to owoc wisi na niej już chyba prawie rok i roślina stoi w miejscu... nie wiem czy mam ją oderwać ?? jest dość duża, a samo drzewko malutkie, ledwo ją utrzymuje... ehhhGethar pisze:Moja Kalamondyna tez nie straciła żadnych liści (musiały się zgadać:) ), natomiast zwiędła mi cytryna skierniewiecka
może zdradzisz nam tą tajemnicę, jak im zrobić dobrze, żeby rosły pięknie ??stalewiak pisze:Moje skierniewickie na oknie południowym + grzejnik i pięknie rosną i nie przeszkadza im ciepłe powietrze od dołu . A więc mit obalony że grzejnik przeszkadza cytrynie skierniewickiej
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Czy nie nazbyt pochopnie obalamy "mity"? grzejnik ( a więc suche powietrze) nie jest dla cytrusów dobre. To fakt, a nie mit.stalewiak pisze:Moje skierniewickie na oknie południowym + grzejnik i pięknie rosną i nie przeszkadza im ciepłe powietrze od dołu . A więc mit obalony że grzejnik przeszkadza cytrynie skierniewickiej
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- stalewiak
- Kontakt:
Ponoć skierniewickiej to nie przeszkadza
Mandarynce doniczkowej tez nie przeszkadza .
Oczywiście zależy jak kto pali w domu i jaką ma wilgotność powietrza . U mnie się utrzymuje średnio 50%
Mandarynce doniczkowej tez nie przeszkadza .
Oczywiście zależy jak kto pali w domu i jaką ma wilgotność powietrza . U mnie się utrzymuje średnio 50%
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
cattreen_w jeżeli masz jeszcze liście to nie wszystko stracone:) jak będzie ciepło pewnie wypości nowe pędy :d, co do owoców miałem tak samo; spowodowane jest to tym że roślina jest za mała, żeby utrzymac/ nakarmic:) owoc. Jak będzie większa to zaowocuje. Czytałem gdzieś ze powodem dla których roślina zrzuca owoc może być tez brak wody, i chyba musi być 10 lub więcej listków na jeden owoc.
- cattreen_w
- 10p - Początkujący
No właśnie, a moja ma 4 liście i wygląda jak wypłosz, mimo że gałązki są cały czas zielone. Jest to też najprawdopodobniej odmiana Meyera, ma mnóstwo kwiatów, później zawiązuje sporo owoców, po kilka na gałązce, które za jakiś czas opadają. Latem rosła bardzo ładnie, ale ta zima ją ewidentnie wykończyła. Druga - ta z owocem - to cytryna skierniewicka, też nie jest w najlepszej kondycji, liście brązowieją jej na końcach, liczę na jakieś wiosenne pobudzenie i właśnie nie wiem czy oderwać tą cytrynę czy pozwolić aby sama opadła, dodam że trzyma się bardzo mocno, a wisi już prawie rok od zawiązania !!
Poniżej fotki obu cytryn: Meyera i Skierniewickiej...
Poniżej fotki obu cytryn: Meyera i Skierniewickiej...
- stalewiak
- Kontakt:
Ależ piękne zdjęci a!! brawo
Spokojnie przyjdzie może wiosna to i potem liście się pojawią
Ja się zastanawiam kiedy zerwać owoc bo jest już żółty ale twardy .
Może już zerwać i na półkę jak pomidory ;)
Spokojnie przyjdzie może wiosna to i potem liście się pojawią
Ja się zastanawiam kiedy zerwać owoc bo jest już żółty ale twardy .
Może już zerwać i na półkę jak pomidory ;)
- tomekb1
Ja bym cytrynkę już zerwał.
A ponieważ wątek jest też o rozmnażaniu to kontrolnie wsadziłem dwie gałązki mandarynki do ukorzeniarki, w której ukorzeniam iglaki.
Robię to tylko z ciekawości. Chcę się przekonać ile czasu będzie potrzeba będzie na wytworzenie korzonków. Temperaturę gleby utrzymuję na razie w granicach 30 stopni. Trochę to trudne, bo padł mi termoregulator i muszę kombinować na wyłączniku automatycznym. Jak wytworzy się kallus temperaturę mam zamiar trochę zmniejszyć.
A ponieważ wątek jest też o rozmnażaniu to kontrolnie wsadziłem dwie gałązki mandarynki do ukorzeniarki, w której ukorzeniam iglaki.
Robię to tylko z ciekawości. Chcę się przekonać ile czasu będzie potrzeba będzie na wytworzenie korzonków. Temperaturę gleby utrzymuję na razie w granicach 30 stopni. Trochę to trudne, bo padł mi termoregulator i muszę kombinować na wyłączniku automatycznym. Jak wytworzy się kallus temperaturę mam zamiar trochę zmniejszyć.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- stalewiak
- Kontakt:
Ja mandarynkę z gałązek ukorzeniłem rok temu i już w tym roku na jednym są kwiatki
Wsadziłem gałązkę do ziemi + ukorzeniasz + okno południowe góra miesiąc i już korzonki widać .
Wsadziłem gałązkę do ziemi + ukorzeniasz + okno południowe góra miesiąc i już korzonki widać .
- tomekb1
Jak po miesiącu to szybko. Zobaczymy jak będzie u mnie w wysokiej temperaturze.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek